Waterspektakel

Waterspektakel

Waterspektakel 

Stimuleer je kat om voldoende te drinken!

Vroeger kregen katten voldoende vocht binnen met het opeten van muizen of andere prooidieren. Wist je dat de meeste prooidieren tussen 60-70% uit lichaamsvocht bestaan? Katten hebben hierdoor nooit een dorstgevoel ontwikkeld. Het was geen nood om water te drinken, als het toevallig op hun pad kwam namen ze een paar slokken, maar er was geen reden om te snakken naar water.

 

Vandaag de dag krijgen huiskatten droge brokjes voorgeschoteld, waar het vocht uit is gehaald om de houdbaarheid te verlengen. Daarom is vochtopname nu een nog belangrijkere voorwaarde om je kat gezond te houden! Droge brokjes zijn natuurlijk enorm goed voor de gebitsverzorging van de kat. Overweeg eens om je kat naast brokken een hoogwaardige kwaliteit natvoer te geven, zodat de kat ook went aan deze structuur en direct extra vocht binnenkrijgt. Een ander voordeel van natvoer: mocht je kat medicijnen nodig hebben, zijn deze gemakkelijk door natvoer te voeren.

Helaas hebben veel katten last van nierfalen. Wanneer de nieren niet goed meer werken, kunnen er minder gifstoffen uit het bloed verwijderd worden waardoor de kat zich ziek gaat voelen. Een tekort aan vochtinname kan ervoor zorgen dat de nieren extra hard moeten werken en gebreken krijgen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat ze voldoende drinken.

Een kat aan het drinken krijgen is niet eenvoudig. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet!

 

  • Verschillende voer- en waterplaatsen. Katten zwierven vroeger over steppen op zoek naar voedsel. In hun gedrag zit verankerd dat ze hun ‘prooi’ of voedsel ver weg van de drinkplaats opaten. Probeer daarom de voerbak niet direct naast de waterbak te plaatsen.

 

  • Stimuleer je kat om te drinken voor verschillende waterplaatsen aan te bieden. Als de kat door huis loopt en ‘toevallig’ een waterbak tegenkomt, is de kans groter dat hij een paar slokken water neemt.

 

  • Wist je dat zelfs de afmeting van de waterbak uitmaakt of de kat eruit wil drinken? Wanneer de kat met zijn snorharen de rand van de waterbak raakt, kan dit hem stress opleveren. Platte, ondiepe en grote waterbakken of waterschalen kunnen daarom ideaal zijn!

 

  • Een kat kan zich als de koning of koningin van het huis gedragen en stelt nogal wat eisen. Reageer op zijn voorkeuren: voorkom dat een kat uit het aquarium of uit het toilet gaat drinken. Dit kan schadelijke gevolgen voor de kat hebben, door het binnenkrijgen van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Sommige katten vinden het prettig om op hoogtes te drinken; overweeg daarom eens om een waterbak in bijvoorbeeld de vensterbank te plaatsen. 

 

  • Bied vers water aan. Heel wat katten houden van water uit bloemenvazen of waterplassen. Door blootstelling aan zonlicht of voedselresten kunnen ziektekiemen zich echter snel ontwikkelen in stilstaand water. Het water moet daarom nog regelmatig worden ververst.

Organiseer een waterfestijn met een drinkfontein!

Een drinkfontein voorziet je huisdier ten alle tijden van vers, koel en schoon drinkwater en dat heeft diverse gezondheidsvoordelen! Het helpt je kat om voldoende vocht binnen te krijgen. In de natuur is stromend water schoon doordat watercirculatie zorgt voor remming van bacteriegroei en ziektekiemen. De drinkfontein stimuleert drinken en dat vermindert dus de kans op nier- en blaasproblemen.

Dieren hebben een fascinatie voor stromend water. Het bewegende water in de drinkfontein maakt van drinken dus een feestje voor je kat! Het grote wateroppervlak zorgt voor extra veel zuurstof in het water waardoor het water lekkerder en verser smaakt. Wist je dat veel dierenartsen aanraden om een drinkfontein te gebruiken? Een drinkfontein is hygiënisch en motiveert het drinken. Dit laatste heeft vooral een gunstige uitwerking voor slechte drinkers, nier- en blaaspatiënten en ook voor senior katten.

 

Terug naar blog