Wandelen met je hond: tuig of halsband?

Wandelen met je hond: tuig of halsband?

Een vraag die veel hondeneigenaren zichzelf stellen: moet ik mijn hond een halsband omdoen, of is een tuig beter? Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord, want er zijn verschillende voor- en nadelen te noemen van beide opties.

De halsband
Een halsband is eenvoudig in gebruik en draagt licht en prettig voor de hond. De halsband is snel om en af te doen en de kans dat de honden achter de halsband blijven hangen tijdens het rennen en spelen is aanmerkelijk kleiner vergeleken met een tuig.

Het tuig
Een hondentuig is zo ontworpen dat het belangrijke structuren als de spieren, de wervelkolom, het strottenhoofd en de luchtpijp ontziet als er druk op de riem komt te staan. Het belangrijkste bij het gebruik van een tuig is dat het tuig de juiste pasvorm heeft. De druk van de riem wordt bij een juiste pasvorm over een veel groter oppervlakte verdeeld vergeleken met een halsband en werkt daardoor minder sterk in.

Als de kans op onverwachte bewegingen groot is, bijvoorbeeld tijdens sportieve activiteiten als fietsen of hardlopen, is het raadzaam om de hond aan te lijnen aan een tuig. Je voorkomt op deze manier plotselinge forcering op structuren in de hals en verkleint de kans op letsel aan de nekwervels.

De juiste pasvorm
Hoe weet je of het tuig dat jij in gedachten hebt voor je hond past?

  • Meet de borstomvang van de hond. Afhankelijk van de borstomvang, bestaan er verschillende maten tuigen.
  • De schouders en voorpoten moeten onbeperkt vrij kunnen bewegen.
  • De buikriem zit op de plek van de ribbenboog (minimaal 2-3 vingers afstand tussen de buikriem en de oksel).
  • De borstriem rust op het borstbeen.

Afhankelijk van de hond en van de situatie kun je dus de keuze maken om een halsband of tuig te gebruiken. Je doet er zeker je voordeel mee als de hond zowel aan een tuig als halsband gewend is.

 

Terug naar blog