Voorkom buikpijn bij konijnen
Een goede darmwerking is van levensbelang voor een konijn. Onder andere vezels dragen bij aan een goede darmbalans en helpen buikpijn te voorkomen. Een konijn dient daarom onbeperkt te kunnen eten van een goede kwaliteit ruwvoer zoals hooi. Het eten van ruwvoer houdt de darmen op gang. Wanneer een konijn niet genoeg of slechte kwaliteit ruwvoer eet, gaan de darmen langzamer werken of komen deze zelfs stil te liggen. Dit veroorzaakt buikpijn bij je konijn en een vertraagde darmwerking is ook levensgevaarlijk voor je konijn!
Een konijn is een echte planteneter. Planteneters beschikken over relatief lange darmen in vergelijking met vleeseters. Dat komt doordat planten moeilijker te verteren zijn ten opzichte van vlees. Door de lange darmen heeft een planteneter voldoende tijd om alle essentiële voedingsstoffen uit het voedsel te halen.
Hoe ontstaan buikklachten?
Een goede balans in de darmflora van een konijn luistert dus nauw om buikklachten te voorkomen. Eencellige organismen en bacteriën ondersteunen het verteringsproces van ruwvoer en produceren zelf vitaminen en vetzuren die het konijn kan opnemen. Wanneer de balans in de darmflora wordt verstoord door bijvoorbeeld grote veranderingen in het dieet, krijgen verkeerde bacteriën de ruimte om te groeien. Die bacteriën produceren giftige stoffen waardoor er gassen ontstaan en het konijn last krijgt van buikpijn. Naast plotselinge veranderingen in voeding, kunnen nog meer factoren buikklachten veroorzaken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Verkeerde voeding
Te veel of verkeerde voeding en ongezonde snacks zijn niet goed voor de gezondheid van je konijn. Deze bevatten veel koolhydraten en suikers. Je kunt ze zien als fast-food voor je konijn. De natuurlijke voeding voor konijnen bestaat uit grassen (hooi), kruiden, gedroogde bladeren (weegbree is favoriet) en boomschors van bijvoorbeeld de wilg. Wil je je konijn verwennen en op een natuurlijke manier voeden? Neem dan eens een kijkje bij onze natuurlijke producten. Je konijn zal er dol op zijn!
Wees voorzichtig met vers groenvoer, de darmflora van je konijn moet hier rustig aan wennen. Teveel groenvoer in één keer kan buikpijn veroorzaken.
- Te weinig hooi
Er zijn verschillende soorten hooi. De meeste soorten bevatten vrij veel calcium en dat is niet goed voor de gezondheid van je konijn. Timothy hooi is de beste keuze voor je konijn; het bevat een hoog gehalte aan vezels en een laag calciumgehalte. Timothy hooi ruikt lekker, is erg smakelijk en bestaat uit langere stengels. Het konijn wordt uitgenodigd goed te kauwen op de lange stengels. Dit is ook weer goed voor de spijsvertering.
- Gebitsproblemen
Een konijn dat wel trek heeft en wil eten, maar na één of twee happen alweer stopt, heeft vaak last van zijn gebit. Gebitsproblemen leiden ertoe dat een konijn stopt met eten, omdat het simpelweg pijn doet. Doordat het konijn stopt met het eten van ruwvoer, wordt de darmwerking vertraagd of komt stil te liggen, met alle gevolgen van dien. Gebitsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaak is dat het konijn te weinig slijtende kauwbewegingen maakt doordat zijn rantsoen bestaat uit te harde brokjes of te weinig ruwvoer zoals hooi. Wil je meer weten over gebitsproblemen? We hebben hier al eerder een artikel over geschreven, je leest het hier.
- Een gebrek aan beweging
Konijnen zijn gebouwd om te rennen. Je konijn vindt het heerlijk om iedere dag de mogelijkheid te hebben om te rennen, springen en het liefst ook te graven. Voldoende beweging brengt je konijn niet alleen een hoop plezier, het zorgt voor een betere darmwerking. Mocht je niet willen dat je konijn gaten graaft in de tuin, dan zijn speciale graafbakken voor konijnen een prima oplossing.
- Te weinig vochtinname
Konijnen houden van vers water. Een volwassen konijn drinkt 50 tot 100ml water per kg lichaamsgewicht.
Wist je dat konijnen de voorkeur geven aan een drinkbakje boven een drinkfles? Wij raden aan om beide te gebruiken, zodat je konijn altijd de beschikking heeft over vers water. Hang het drinkflesje niet te laag, dit kan spier en gewrichtsproblemen in de nek veroorzaken.
- Stress of pijn
Konijnen zijn prooidieren en reageren alert en schrikachtig op plotselinge bewegingen of veranderingen. Om stress te voorkomen is het belangrijk om het verblijf van je konijn zo goed mogelijk in te richten met plekjes waar je konijn kan schuilen, waar hij voldoende kan bewegen en het liefst ook kan graven. Konijnen vinden het heerlijk om te rennen, te springen en te graven.
Hoe herken je buikklachten bij een konijn?
Wees alert op de volgende factoren.
- Buikgeluiden
- Tandenknarsen
- Rillen
- Snel ademen
- Ondertemperatuur (de normale lichaamstemperatuur van een konijn is 38 tot 39.5 graden)
- Opgeblazen buik
- Harde buik
Wat kun je doen om buikklachten te voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Om buikklachten te voorkomen is het van belang dat de darmflora in balans blijft. Daarom is een juist dieet met veel ruwvoer, gedroogde bladeren, gedroogde kruiden, wilgenbarst, gedroogde weegbree en vers drinkwater zo belangrijk.
Om buikklachten te voorkomen is het belangrijk dat je konijn zich fijn en veilig voelt met voldoende schuilmogelijkheden en ruimte om te bewegen. Beweging, zoals rennen en graven, stimuleert een goede darmwerking en draagt in zijn geheel bij aan de mentale en fysieke gezondheid van je konijn.
Door het eten van ruwvoer kunnen kleine veranderingen in het dieet beter worden verwerkt. Op die manier krijgt jouw konijn geen buikpijn van een kleine verwennerij, bijvoorbeeld een knabbelstick. Een konijn geeft vaak voorkeur aan ruwvoer met kruiden. Je kunt het hooi ook verrijken met onze verschillende soorten bloemenmixen of gedroogde bladeren. Op deze manier kunnen ze steeds verschillende voedingsbronnen ontdekken en dit stimuleert de eetlust.
Weegbree
Zeg je konijn dan zeg je weegbree! Ons gedroogde weegbree komt van Hollandse bodem en wij volgen het proces van aanplanten tot aan drogen. Je konijn zal er dol op zijn!