Voedselverrijking deel 2
Food and fun!
Laatste update: 09-09-2024
In het wild zijn dieren vaak ijverig in de weer met het zoeken naar voedsel, het controleren van hun territorium, het bouwen van een nest of hol en het vertonen van allerlei sociaal gedrag met hun soortgenoten. Om te zorgen dat jouw huisdier zich prettig en veilig voelt, is het belangrijk om te zorgen voor uitdaging voor je huisdier.
Door voedselverrijking worden de dieren uitgedaagd om natuurlijk gedrag te vertonen: het zoeken naar voedsel. Dieren die moeite moeten doen om het eten te bemachtigen, worden mentaal uitgedaagd wat eten een leukere en interessantere bezigheid maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat dieren voorkeur geven aan voedsel waar moeite voor moet worden gedaan, vergeleken met voedsel dat hapklaar wordt aangeboden.
Snuffelmatten voor hond konijn en knaagdieren
Een snuffelmat is de perfecte bezigheid voor echte speurneuzen. Strooi de brokjes tussen de fleecestroken van de snuffelmat en laat het snuffelfeestje maar beginnen!
Likmatten voor honden en katten
Een likmat is een platte mat met ribbels waar diverse lekkernijen achter kunnen blijven plakken. Likken is een belangrijke bezigheid voor zowel honden als katten, omdat het ervoor zorgt dat er een neurotransmitter vrijkomt: een stofje dat endorfine heet. Endorfine heeft invloed op het geluks- en stressniveau van je hond of kat en helpt je huisdier om rustig te worden. Het voordeel van een likmat is dat je natvoer kunt geven op een uitdagende manier, wat bijvoorbeeld niet mogelijk is met een voerbal. Naast natvoer kun je ook brokjes verpulveren en water toevoegen, waardoor een papje ontstaat. Dit is ook uiterst geschikt om over de likmat heen te smeren en je huisdier krijgt gelijk wat extra water binnen. Er zijn ook smakelijke kant-en-klare pasta’s speciaal voor hond of kat te koop. Een likmat is gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser of met een afwasborstel.
Slow-feeder voerbakken voor hond en kat
Te gulzig eten van de brokjes is lastig af te leren maar gelukkig wel te sturen zodat het eettempo flink omlaag gebracht kan worden. Geef je huisdier op een rustige plaats eten en geef het eten in een speciaal ontworpen voerbak om schrokgedrag te voorkomen. Een slow-feeding voerbak heeft groeven en vormen waardoor je huisdier langer met zijn maaltijd bezig is. Hoe meer vormen de voerbak heeft, hoe groter de uitdaging om het voer eruit te halen. Het leuke van een slow-feeder voerbak is dat het niet alleen schrokken voorkomt, het zorgt er ook voor dat de maaltijd een spelletje en dus een uitdaging wordt!
Wist je dat je ook zelf voedselverrijkingen kunt maken?
Lees vooral even verder de blog over D-I-Y voedselverrijking.