Voedselverrijking deel 1

Voedselverrijking deel 1

Food and fun!

Je kunt je huisdier op veel verschillende manieren voeren. Vaak wordt er een bakje brokjes klaargezet, waar het dier rechtstreeks uit kan eten. Een andere manier van voeren lokt het dier uit om te bewegen en na te denken.

Welkom in de wereld van voedselverrijking!

Wij geven een aantal tips en uitleg waarmee de stap naar voedselverrijking gemakkelijk gezet kan worden. Het is belangrijk dat de materialen van voedselverrijkingen geschikt zijn voor het type dier.

Knaagdieren zijn bijvoorbeeld veel onhandiger met hun poten vergeleken met honden en katten. Hou ook altijd een oogje in het zeil, zodat je kunt ingrijpen als dit nodig is. Sommige dieren kunnen behoorlijk fanatiek zijn en de materialen van de puzzels en spellen zijn in de meeste gevallen niet geschikt als kauwmateriaal. 

 Klik hier voor puzzels voor honden

Voerballen en dieren-puzzels voor honden, katten, konijnen en knaagdieren 
In een voerbal kunnen brokjes worden gedaan die eruit vallen als het dier de bal omrolt. Er zijn ook diverse dieren-puzzels, die vaak worden ontwikkeld voor honden en katten, maar ook geschikt kunnen zijn voor konijnen. Het samenwerken met je huisdier door middel van voedselverrijking versterkt jullie band en is een erg leuke bezigheid voor baas en huisdier!

Klik hier voor puzzels voor konijnen/knaagdieren

Dieren moeten eerst leren hoe een voedselverrijking zoals een voerbal of -puzzel werkt. Als de dieren het spelletje niet begrijpen en het voer wel ruiken maar er niet bij kunnen, kunnen ze gedemotiveerd of gefrustreerd raken. Hoe motiveer jij je huisdier om fanatiek aan de slag te gaan met een verrijking? Juist ja, voedselbeloning!

Dieren leren door trial and error: proberen en fouten maken, net zolang tot hij wél een beloning krijgt. Wanneer een dier een beloning krijgt na een bepaalde gedraging, zal het dier dit gedrag vaker vertonen. Als een dier niet wordt beloond na een gedraging, zal het dier minder gemotiveerd zijn om het gedrag te vertonen.

Klik hier voor puzzels voor katten

Maar hoe leer je dat jouw dier met voer beloond wordt door met zijn neus tegen een bal aan te duwen? Door de stapjes naar het juiste gedrag op te splitsen in diverse kleinere stappen. Leg de voerbal op de grond, met onder aan de bal een brokje. Het dier zal met zijn neus tegen de bal aan moeten duwen om het brokje te pakken. Als de bal wegrolt, kan hij het brokje pakken. Door deze oefening te herhalen leert het dier dat hij positief beloond wordt door tegen de bal aan te duwen!

Dezelfde procedure geldt voor de voedselverrijkingen waarbij een dier iets moet optillen of wegdrukken. Maak de eerste stap naar succes in eerste instantie zo makkelijk mogelijk, zodat het dier een al beloning krijgt voor het kleinste stapje in de goede richting.

Wist je dat je ook zelf voedselverrijkingen kunt maken? Lees vooral even verder in  Dit artikel

Terug naar blog