Vachtverzorging bij je hond

Vachtverzorging bij je hond

Als je haar maar goed zit!

Honden verharen het hele jaar door, maar twee keer per jaar komt je hond echt in de rui. Hij wisselt in het voorjaar zijn wintervacht voor zijn zomervacht en in het najaar weer andersom. In de lente is de grootste ruiperiode, de duur en tijd wordt bepaald door de lengte van de dagen en de temperatuur.

 

Vachtverzorging hond

Het kan geen kwaad om de hond een handje te helpen bij de vachtverzorging; er zitten zelfs diverse voordelen aan! Door te kammen en te borstelen verbeter je het uiterlijk van de vacht, door dode en losse haren te verwijderen kun je je hond controleren op wondjes, kale plekken of parasieten zoals vlooien en teken.

Kammen en borstelen zorgt niet alleen voor een mooie vachtverzorging, het versterkt de band tussen jou en je hond. De meeste honden vinden een borstelbeurt heerlijk!

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen die een verschillende functie hebben in de vachtverzorging voor je hond. Wat alle borstels en kammen gemeen hebben, is dat ze bedoeld zijn om met de haarrichting mee te borstelen, om een oncomfortabel gevoel voor je hond te voorkomen. Heeft je hond lang haar en klitten? Er zijn speciale anti-klitsprays verkrijgbaar om het kammen te vergemakkelijken.

Zoveel honden, zoveel soorten vachten. Welke vachtverzorging passend is voor jouw hond kan soms nog een hele puzzel zijn. Heb je een kruising van verschillende rassen en is het niet helemaal duidelijk welk vachttype jouw hond heeft? Dan kan het handig zijn advies te vragen bij een trimsalon.

 

Kammen

Er zijn veel verschillende soorten kammen: zo is er een grove kam, een middel grove kam en een fijne kam. Er is zelfs een kam met roterende tanden verkrijgbaar als de vacht van de hond makkelijk klit. Welke kam je kunt gebruiken, is afhankelijk van de lengte en dikte van de vacht. Een vlooienkam is een zeer fijn getande kam waarmee je kunt controleren of er vlooienuitwerpselen in de vacht van de hond aanwezig zijn.

 

Borstels

Er zijn diverse borstels verkrijgbaar die de vachtverzorging van je hond bevorderen:

  • De universeelborstel, ook wel de slickerborstel genoemd. Deze borstel heeft fijne, flexibele metalen haakjes die meebuigen als er een klitje in de vacht aanwezig is. Daardoor ervaart de hond geen oncomfortabel gevoel tijdens de borstelbeurt.
  • De rechte-pennen-borstel heeft, zoals de naam al zegt, rechte metalen pennen met rubberen uiteinden voor een comfortabel gevoel. Doordat de pennen aan de basis zijn bevestigd in rubber, ontstaat er veerkracht en flexibiliteit in de borstel.
  • De rubberborstel van Kong. Deze borstel is ideaal voor kortharige en stokharige honden die voornamelijk gebruikt wordt in de ruiperiode en losse haren kan verwijderen. Buiten de ruiperiode kun je deze borstel beter in de kast laten, omdat je met de rubberborstel ook nieuwe haren kan verwijderen. Dat wil je niet, want straks blijft je hond het gehele jaar door ruien!
  • De zachte borstel is een borstel met haren gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen. Deze borstel is ideaal om een puppy of hond te laten wennen aan borstelen. Ook wordt deze borstel veel gebruikt als naverzorging: de vacht gaat van de zachte borstel prachtig glanzen!

 

Hondenhampoo

Soms kan het nodig zijn om je hond te wassen. De meeste honden vinden dit prima, mits dit goed is aangeleerd. Daarom is het belangrijk om de hond hier op jonge leeftijd al aan te laten wennen. Mocht het nodig zijn om je hond een bad te geven, gebruik dan een speciale hondenshampoo. Een hondenshampoo houdt rekening met de vachtstructuur en vetlaag op de huid van de hond. Zorg ervoor dat je zijn kop niet met shampoo insmeert, zodat er geen water of shampoo in de oren of ogen van je hond komt. Na een wasbeurt komen er veel dode haren mee uit de vacht, daarom is het aan te raden om de hond lekker te wassen tijdens de rui. 

 

Combinatie Utopia Hennepzaadolie met visolie

Veel ongemakken bij de hond, zoals gewrichtsproblemen en huidproblemen kunnen ontstaan door een verkeerde verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren. De juiste verhouding is 1 deel omega-3 en 2 delen omega-6. Om de juiste verhouding te optimaliseren is het waardevol om Utopia hennepzaadolie (hoog gehalte omega-6) af te wisselen met  Utopia visolie (hoog gehalte omega-3). 

 

Terug naar blog