Prachtvinken: beeldschone vinkjes

Prachtvinken: beeldschone vinkjes

Prachtvinken zijn er in allerlei soorten en maten. De kleine vogeltjes zijn enorm levendig en houden zich heel de dag bezig met het zoeken van voedsel, het zingen van een lied of het nemen van een verfrissend (zand-)bad.

De meeste prachtvinken doen hun naam eer aan en vallen op door hun unieke verenkleed: de meeste zijn felgekleurd of hebben een aparte aftekening. Omdat prachtvinken hele kwetsbare beestjes zijn, worden de dieren meestal gehouden door ervaren vogelhouders. Vooral in de rui, wanneer de weerstand van de vogels wat lager ligt, zijn de dieren gevoeliger voor ziektes. Echter zijn er ook prachtvinken die wel geschikt zijn als je nog niet eerder vogels hebt gehouden. Een voorbeeld van zo’n soort is de zebravink. Prachtvinken worden gemiddeld vijf jaar oud, maar een zebravink kan wel de leeftijd van negen jaar bereiken.

De familie van de prachtvinken (Estrildidae) behoort tot de zangvogels. Er bestaan wel ongeveer 140 verschillende soorten prachtvinken. Een van de meest bekende prachtvinken is de hierboven genoemde zebravink. Andere bekende soorten zijn de Gouldamadines, rijstvogels en Japanse meeuwtjes.

Prachtvinken zijn echte tropische vogels en komen in het wild voornamelijk voor in Afrika, Azië en Australië. De dieren leven voornamelijk op graslanden en bij bosranden. De meeste prachtvinken leven samen met één of meerdere soortgenoten. Hoewel de vogels bij de groep ‘zangvogels’ worden gerekend, is hun lied vaak heel zacht en soms zelfs niet te horen voor mensen. Alle mannelijke prachtvinken kunnen zingen, de meeste vrouwtjes maken geen melodie maar kunnen wel geluid maken.

Voeding

Utopia Tropisch vogelvoer is een zeer smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor tropische vogels zoals zebravinken, Japanse meeuwtjes en gouldamadines. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.

De gevarieerde samenstelling van o.a. vruchten, zaden, tijmpoeder, vitaminekorrels, kruiden en eivoer voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van tropische vogels.

✅Tijmpoeder heeft een ontstekingsremmende werking en houdt ziektekiemen tegen. Zo helpt het huid-, ademhalingsproblemen, maar ook maag- en darmproblemen te voorkomen.

✅Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op zaadvoer. Eivoer zit boordevol vitaminen, eiwitten en aminozuren die de vogel nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

✅Brandnetel heeft een ontstekingsremmend effect en is rijk aan vitaminen C, K en mineralen. Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen (o.a. calcium, magnesium, ijzer en silicium) en ondersteunt de werking van de lever en nieren en stimuleert botopbouw.

✅Zeewier draagt bij aan een goede gezondheid en ondersteuning van de darmen. Bovendien draagt het bij aan een gezond glanzend verenkleed. Zeewier is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen (o.a. jodium) en vitamines. Met name jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier van vogels.

✅De toegevoegde maagkiezel zorgt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

Als aanvullende voeding en lekkere snack kun je een vogelboeket of trosgierst aan de vogels aanbieden. De vogels vinden dit erg lekker en ze hebben meteen een bezigheid omdat ze zelf de zaadjes uit het kaf moeten halen. Geef trosgierst niet onbeperkt, het is namelijk een dikmaker. Uiteraard moeten de vogels altijd beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater.

Wil je nog meer informatie over prachtvinken of over de verzorging van deze bijzondere vogeltjes? Loop eens gezellig bij ons binnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar blog