Nee hè! Beestjes op mijn beest! Vlooien

Nee hè! Beestjes op mijn beest! Vlooien

Vlooien

Vlooien behoren tot de gevleugelde insecten, ook al hebben ze gek genoeg nooit vleugels. Een vlo is een parasiet, wat betekent dat het insectje altijd een gastheer nodig heeft om te kunnen overleven. Zo zuigt de vlo bloed van mensen of dieren. De vlo dient geen nut in de natuur of in huis, ze zorgen enkel voor overlast. Wat moet je weten over vlooien en hoe kun je deze vervelende beestjes uit je huis weren?

                                                                                 

De levenscyclus van de vlo

1. De volwassen vlo: het blijft er vaak niet bij één
De volwassen vlo voedt zich met het bloed van je huisdier. Een vlooienvrouwtje begint 36 tot 48 uur na haar eerste bloedmaaltijd met het leggen van eitjes. Wist je dat één vlooienvrouwtje per dag wel 50 eitjes kan leggen!

2. Vlooieneitjes: de volgende generatie
Vlooieneitjes worden gelegd in de vacht van je hond of kat. Als de eitjes zijn opgedroogd, vallen ze uit de vacht en komen ze in de omgeving terecht.

3. Vlooienlarven: mobiele monsters
Omdat deze larven lichtschuw zijn, verplaatsen ze zich naar donkere plaatsen, zoals naden, kieren, plinten en onder meubelstukken. 

4. Vlooienpoppen: uit een cocon kruipt een vlind...uh, vlo!
Vlooienlarven verpoppen zich in een cocon om te ontwikkelen tot een volwassen vlo. Zolang de omstandigheden ongunstig zijn (bv. te koud, slechte luchtvochtigheid) blijft de pop in rust. 

 

Vlooienbestrijding: hoe raak je die beestjes kwijt?

Een vlooienbesmetting wordt vooral zichtbaar door de populatie volwassen vlooien, omdat zij met het blote oog zichtbaar zijn. De volwassen vlooien zijn slechts ongeveer 10% van de totale vlooien-familie in huis: de eitjes, larven, poppen en volwassen vlooien. Een volwassen vlo is verantwoordelijk voor de klachten bij je huisdier, die uiteenlopen van een beetje jeuk tot een heftige vlooienallergie. Daarom is het van groot belang om je huisdier te beschermen tegen vlooien. Heb je meerdere huisdieren? Dan heeft elk huisdier regelmatig een vlooienbehandeling nodig. Omdat vlooien het hele jaar in huis kunnen overleven vanwege het aangename klimaat, is het belangrijk om je huisdier(en) het hele jaar door tegen vlooien te beschermen met een anti-vlo middel.

De kern van het vlooienprobleem: je huis! In je huis bevinden zich 90% van de eitjes, larven en poppen. Bij vlooienbestrijding mag de omgeving dus zeker niet vergeten worden. Stofzuigen alleen is niet voldoende, het huis zal behandeld moeten worden met een speciale omgevingsspray, zoals de Beaphar vlooienspray.

 

 

Het vlooienvakantie-effect

Je komt terug van een heerlijke zomervakantie. Eindelijk thuis na een lange reis! Nu blijkt je huis omgetoverd te zijn tot een soort vlooienhotel… Hoe komt dat? In de vakantie zijn er geen huisdieren in huis, vindt er weinig beweging in het huis plaats en staat de verwarming uit. De vlooien blijven in hun pop zitten, omdat de omstandigheden in de omgeving nog niet ideaal genoeg zijn om te ontpoppen. Wanneer je terugkomt van vakantie gaat de verwarming weer omhoog en wordt er door het huis gelopen. Dit zorgt voor trillingen in het huis: dat wijst op een gastheer. De poppen die lagen te wachten, komen nu in groten getale uit op zoek naar een gastheer om te bijten voor een heerlijke maaltijd.

Wat kun je doen om het vakantie-effect te voorkomen? Behandel twee weken voor de vakantie alle verblijven waar de hond of kat komt met een omgevingsspray, zoals de beaphar vlooienspray. Deze vlooien-omgevingsspray dood vlooien, vlooieneitjes en larven.

 Klik hier om naar de anti-vlooienmiddelen te gaan

Van een vlo naar een worm

Vlooien zijn een gastheer van de lintworm. Een lintworm is zelden zichtbaar, zij kunnen als een soort bewegende rijstkorreltjes uit de anus van uw huisdier kruipen of in de ontlasting zitten. Kenmerkend is ook het sleetje rijden waarbij de hond met zijn kont over de grond sleept. Een vlooienlarf kan zich voeden met de eitjes van de lintworm. Een hond of kat wordt besmet met lintwormen door het opeten van een besmette vlo tijdens het bijten in de vacht door de jeuk. Daarom wordt het aangeraden om naast een effectieve behandeling tegen vlooien, je hond of kat ook regelmatig te ontwormen met een wormmiddel voor de hond of een wormmiddel voor de kat.

 

Terug naar blog