Help! Mijn huisdier heeft een teek!

Help! Mijn huisdier heeft een teek!

Een teek is een spinachtige parasiet met acht pootjes. Er zijn veel verschillende soorten teken, maar de meest voorkomende soort in Nederland is de schapenteek die behoort tot de familie van de harde teken. Harde teken verdienen hun naam aan hun harde, sterke schild. Dit schild vormt het grootste deel van hun lijf, het kopje van de teek is klein en nauwelijks zichtbaar.

Een volwassen vrouwtje kan tot wel vijf of tien keer zo groot worden. Een teek kan heel klein zijn (1 mm) maar ook heel groot (1 cm) als de teek zich volledig vol heeft gedronken met bloed. Voordat een teek volwassen is, heeft het beestje drie keer een gastheer nodig in verschillende ontwikkelingsstadia (als larve, nimfe en vervolgens als volwassen teek) waar ze bloed van drinken. Deze cyclus duurt gemiddeld drie tot zes jaar.

Teken wachten in lage begroeiing, zoals grashalmen of struiken, maar ook in hoge begroeiing zoals bomen op het moment dat een geschikte gastheer hun pad kruist waar ze zich aan vast bijten. Een tekenbeet is nogal geniepig: teken scheiden namelijk een pijnstillende stof af waardoor de gastheer niet voelt dat hij gebeten wordt. Een kleine teek kun je soms nauwelijks met het blote oog zien, maar soms gaat jouw dier op een bepaalde plek overmatig likken of bijten. Controleer zo’n plek goed op teken, maar ook op aanwijzingen die naar een tekenbeet leiden, zoals rode plekken op de huid.

Tip: tekencontrole!
Teken zijn voornamelijk van maart tot en met oktober actief. In deze tijd is het dus extra opletten geblazen: voer regelmatig een tekencontrole bij jezelf en je huisdier uit.

Waarom moeten teken zo snel mogelijk én op de juiste wijze van de gastheer verwijderd worden? Tekenbeten kunnen onder andere bloedarmoede veroorzaken, maar ook kunnen er ontstekingen en abcessen ontstaan wanneer er delen van de teek in de huid achterblijven. Daarnaast kunnen teken vervelende ziektes zoals de ziekte van Lyme overbrengen. Deze nare ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie en kan gepaard gaan met vervelende klachten zoals extreme vermoeidheid en lusteloosheid. De ziekte van Lyme kan 48 uur na de beet worden overgedragen op de gastheer. Daarom geldt de regel bij het verwijderen van een teek: hoe eerder, hoe beter!

 

Do’s en Don’ts bij het verwijderen van teken:

  1. Verwijder een teek zo snel mogelijk, het liefste onmiddellijk na het ontdekken van de vastgebeten teek.
  2. Gebruik absoluut geen alcohol bij het verwijderen van de teek! De teek laat dan zijn (geïnfecteerde) maaginhoud los. Je kunt wel na het verwijderen van de teek het overgebleven wondje van een tekenbeet ontsmetten met jodium of alcohol om de kans op ontstekingen te verkleinen.
  3. Verwijder een teek door middel van een speciale tekenverwijderaar. Dit kan een tekenpincet zijn, een tekenkaart, een tekenlasso of een tekenkoevoet. Ze werken allemaal goed, het is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur welke het prettigst in gebruik is. Het voordeel van een tekenkaart is dat je hem bij je pasjes kunt opbergen zodat je hem bijna altijd bij je hebt. de tekenkoevoet bestaat ook in de vorm van een sleutelhanger, op deze manier heb je de tekenverwijderaar ook altijd bij de hand. Als je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast pakt, aan de basis waar de teek zich heeft vast gebeten, vergroot je de kans dat je in een keer de hele teek verwijderd en er geen stukjes van het kopje in de huid achterblijven. Trek de teek er in een rustige beweging uit.

Klik hier om naar de anti-tekenmiddelen te gaan

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Daarom is het aan te raden om je hond of kat preventief te behandelen met een product tegen teken. 

 

Terug naar blog