Nee hè! Beestjes in mijn beest! Wormen

Nee hè! Beestjes in mijn beest! Wormen

 

Wormen

Honden of katten kunnen besmet raken met wormen. Wormen leven in het lichaam van de hond of kat en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Heel belangrijk dus om voor een goede wormbestrijding te zorgen! Welke soorten wormen bestaan er, en welke behandeling kan er tegen deze wormen worden genomen?

Er zijn verschillende soorten wormen bekend die bij de hond en kat voorkomen. Een tweetal soorten wormen die vaker voorkomen zijn de spoelworm en de lintworm.

 

Spoelwormen

Spoelwormen zijn lange (tot wel 20 cm!), ronde, witte wormen. Symptomen van de spoelworm kunnen braken, diarree, vermagering en een droge vacht zijn.

Vaak hebben jonge dieren, zoals pups en kittens, last van de spoelworm omdat ze in de baarmoeder (pups) of via de moedermelk (kittens) besmet worden. Hoe komt dit? Ondanks kleine verschillen tussen diverse soorten spoelwormen, is de rode draad van de wormenlevenscyclus gelijk. Wormen die in de darmen aanwezig zijn, produceren ontelbaarveel eitjes. De eitjes komen via de ontlasting van de gastheer, terecht in de omgeving. Wanneer het larfje opgelikt wordt, maakt het een tocht door het lichaam van de gastheer, totdat het ergens vastloopt (bijvoorbeeld, in de lever, spieren of longen). Wordt de hond of kat drachtig, worden de larven actief en worden de pups en kittens door hun via hun moeder besmet.

 

Lintwormen

Lintwormen zijn een uniek soort wormen, omdat voor de besmetting een tussengastheer nodig is. De drager van de lintworm kan namelijk niet worden besmet. De eitjes besmetten een totaal ander dier: de tussengasteer. De meest voorkomende lintworm is de vlooienlintworm, waarbij de vlo de rol van tussengastheer vervuld.

Een hond of kat kan worden besmet met de lintworm doordat ze de tussengastheer (de vlo of een prooidier) opeten. De hond bijt bijvoorbeeld de vlo uit zijn vacht en slikt deze door en de kat vangt een muis en eet deze op. Een besmetting is te herkennen aan wormstukjes in de ontlasting, die eruitzien als een soort rijstkorrels. Ook kan er gewichtsverlies of diarree optreden. Een veel voorkomende klacht is het ‘sleetje rijden’ (met het achterwerk over de grond schuren), doordat de hond of kat jeuk krijgt aan de anus, waar de wormen door naar buiten komen.

Klik hier om naar de anti-wormmiddelen te gaan.

Behandelschema tegen wormen

Honden

Pups                                      
Ontwormen bij een leeftijd van 2, 4, 6, 8 en 12 weken en bij een leeftijd van 4maanden, 5 maanden, 6 maanden en 9 maanden.

Volwassen honden vanaf 1 jaar.               
4 keer per jaar
Honden die vaak rauw vlees eten mogen wat vaker ontwormd worden, zij lopen meer risico op een wormbesmetting.

Zogende honden                   
Steeds tegelijk met de pups ontwormen.

 

Katten

Kittens                                   
Ontwormen bij een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken en 3,4,5,6 en 9 maanden.

Volwassen katten vanaf 1 jaar                
Gemiddeld 4 keer per jaar.
Katten die veel buiten komen mogen iedere maand ontwormd worden.
Ze zullen meer jagen en vaker een vogel of muis vangen. Daardoor kunnen ze sneller besmet worden. 

Zogende katten                     
Steeds tegelijk met de kittens ontwormen.

Voor een effectieve behandeling moeten alle honden en katten tegelijkertijd behandeld worden met een geschikt ontwormingsmiddel. 

 

Terug naar blog