Madenziekte bij konijnen

Madenziekte bij konijnen

Madenziekte of myiasis is een ziekte bij konijnen die wordt veroorzaakt door, jawel, vliegen! Blauwgroene bromvliegen kunnen hun eitjes leggen in de vacht van je konijn. De maden die uit deze eitjes komen, vreten zich door de huid van je konijn het lijf in. Dit veroorzaakt veel pijn en schade! Als je konijn eenmaal maden heeft, is er een intensieve behandeling bij de dierenarts nodig.

Wanneer een konijn getroffen wordt door de madenziekte, wil het dier nauwelijks eten of drinken en voelt het zich futloos. Ook kunnen er kleine gaatjes in de vacht of wondjes op de huid te zien zijn op de plekken waar maden zich door de huid vreten.

 

Preventie

In de warmere periodes van het jaar, van April tot ongeveer November, zijn meer vliegen actief vergeleken met de winterperiode. Om te voorkomen dat vliegen hun eitjes leggen in de vacht, kun je je konijn behandelen met een anti-maden spray. Deze spray doodt de maden en eitjes van de vlieg. Zo’n anti-maden spray werkt gemiddeld vier weken. Zeker in de perioden waarin vliegen actief zijn, is het belangrijk om je konijn op tijd in te sprayen. Daarnaast kun je zorgen voor een schoon hok met een bodembedekking die vocht opneemt, zodat er minder vliegen worden aangetrokken tot het verblijf. Op deze manier bescherm jij je konijn zo goed mogelijk tegen vliegen en houd je jouw vriendje gelukkig en gezond!

Een konijn met een darmstelsel dat van slag is, krijgt diarree of plakpoep. Wanneer konijnen te weinig ruwvoer en/of te veel krachtvoer en lekkernijen eet, eten ze hun blinde-darmkeutels vaak niet meer op. Deze trosjes ontlasting zitten boordevol essentieel voedingsstoffen en eten konijnen normaal gesproken op. wanneer dit niet gebeurd  kunnen ze blijven plakken aan het achterwerk van je konijn en vormen de perfecte plek voor vliegen om hun eitjes in te leggen. Controleer de vacht van je konijn dus regelmatig op eventuele uitwerpselen die in de vacht hangen!

 

 

Terug naar blog