Kattenkwaad uithalen met leuk kattenspeelgoed!

Kattenkwaad uithalen met leuk kattenspeelgoed!

Kattenkwaad uithalen met leuk kattenspeelgoed is voor huiskatten een onmisbare bezigheid die bijdraagt aan het welzijn van het dier. Hoe komt dat zo? Een kat is van origine een echte jager. Van nature bestaat een groot deel van de dagelijkse bezigheiden uit jagen. Een huiskat hoeft niet meer te jagen voor zijn maaltijd. Het is daarom van groot belang dat een kat op andere manieren uitgedaagd wordt. Wanneer je kat voldoende leuk kattenspeelgoed heeft waar hij naar hartenlust mee kan spelen, houd je je kat zowel mentaal als fysiek fit. Daarnaast voorkom je met voldoende leuk kattenspeelgoed verveling en eventuele gedragsproblemen als gevolg van verveling. 

Kattenspeelgoed wordt over het algemeen onderverdeeld in drie verschillende categorieën: speelgoed voor kat en baas samen, speelgoed voor de kat alleen (onder toezicht) en voerspellen/ hersengymnastiek. Daarnaast bestaat er ook kauwspeelgoed met een gebitsverzorgende werking.

Wij hebben de leukste speeltjes voor je op een rijtje gezet!

1. Boinks springveren
Deze vrolijke springveertjes bestaan in verschillende maten en kleuren. Er bestaan ook varianten met fluffy veertjes voor extra speelplezier. Deze springveertjes zijn favoriet bij vele katten. Springveertjes maken namelijk onvoorspelbare bewegingen, wat een natuurlijk gedrag uitlokt: het lokt actief najaaggedag uit. De Boinks springveertjes zijn gemaakt van stevig nylon en gaan dus lang mee.

Klik hier voor de Boink springveertjes.

2. Trappelzak
De trappelbeweging, ook wel konijnentrap genoemd, is een van de eerste gedragingen die kittens vertonen wanneer ze speels met hun broertjes en zusjes in het nest stoeien. Later gebruiken ze deze trappelbeweging met de achterpoten tegen prooien die relatief groot zijn. Een trappelspeeltje is er in verschillende varianten en is heerlijk voor katten, jong of oud, om vast te pakken en de trappelbeweging bij te maken. Ook dit speelgoed lokt dus een natuurlijk gedrag uit. De meeste trappelspeeltjes zijn voorzien van kattenkruid waardoor het ook een rustgevende werking heeft op de katten tijdens het spelen.

Klik hier voor de Trappelzakken.

3. Balletjes
Balletjes zijn all-time favorites van de meeste katten. Ze zijn leuk voor apporteerspelletjes en uitermate geschikt om sprintjes achteraan te trekken. Balletjes zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De knisperballetjes komen bij ons testpanel ontzettend goed uit de verf. De knisperballetjes zijn gemaakt van licht materiaal en geven een knisperend geluidje tijdens het spelen. Dit geluidje daagt je kat uit om achter het balletje aan te rennen.

Klik hier voor de kattenspeelgoed balletjes.

4. Matatabi stokjes
De Matatabi stokjes zijn korte, gedroogde stokjes die afkomstig zijn van een klimplant uit de familie van de kiwi: de Matatabi (Actinidia polygama). Katten zijn dol op deze heerlijke stokjes. De kauwbewegingen die de katten maken om op het Matatabi stokje te knabbelen, dragen bij aan een goede gebitsverzorging. Ook kunnen de katten lekker met de Matatabi stokjes spelen. De geur van de Matatabi stokjes heeft een ontspannend effect op katten, waardoor de stokjes uitermate geschikt zijn om aan gespannen of nerveuze katten te geven. Na verloop van tijd wordt de geur van de stokjes minder. Maar niet getreurd: houd de Matatabi stokjes even onder de kraan en ze zijn weer zo goed als nieuw!

5. Kattenhengel
Kattenhengeltjes zijn er in vele soorten en maten. Dat is niet zo gek, want katten vinden het geweldig om achter een ‘prooi’ aan te jagen, en met een kattenhengel kun je het gedrag van een prooi imiteren. Het grote voordeel van een kattenhengel is dat je heerlijk samen met je kat kunt spelen zonder dat je zelf per ongeluk gekrabd wordt. Van alle soorten kattenhengeltjes die aangeboden worden, zijn de hengels met echte veertjes toch wel veruit het populairst onder de katten. Zelfs de meest luie kat is meestal wel te porren voor een speelsessie met de kattenhengel. De hoogte waarop katten het liefste spelen, kan verschillen. Sommige katten jagen liever in de lucht, speel dan wat hoger met de kattenhengel. Andere katten gaan juist ‘aan’ zodra ze een prooi zien rondscharrelen op de grond. Als dit het geval is, kun je de prooi het beste laag aan de grond houden.

Klik hier voor de kattenhengels.

6. Voerspellen
Je kunt je huisdier op veel verschillende manieren voeren. Door voedselverrijking met voerspellen worden dieren uitgedaagd om natuurlijk gedrag te vertonen: het zoeken naar voedsel. Dieren die moeite moeten doen om hun eten te bemachtigen, worden mentaal uitgedaagd, wat eten een leukere en interessantere bezigheid maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat dieren voorkeur geven aan voedsel waar moeite voor moet worden gedaan zoals bij voerspellen, vergeleken met voedsel dat hapklaar wordt aangeboden.

Klik hier voor verschillende voerspellen.

7. Kleine knuffelspeeltjes
Er zijn tal van kleine knuffelspeeltjes waar katten naar hartenlust mee kunnen spelen. Vaak zit er in deze knuffeltjes kattenkruid waardoor de speeltjes onweerstaanbaar zijn voor de kat.

Klik hier voor verschillende knuffelspeeltjes.

Tips
Controleer regelmatig of het speelgoed van je kat nog in een goede staat verkeerd. Sommige katten kauwen herhaaldelijk op hun speelgoed en dan kunnen er kleine stukjes van het speelgoed loslaten. Je wilt liever niet dat je kat deze speelgoedrestjes binnenkrijgt!

Om te zorgen dat het spel voor de kat iedere dag een feestje blijft, is het raadzaam om de kattenspeeltjes te rouleren. Berg speelgoed met kattenkruid op in een afsluitbaar bakje of zakje zodat de geur van het kruid behouden blijft. Op deze manier kan je kat zo lang mogelijk genieten van de geur van het kattenkruid!

 

Terug naar blog