Kat in 't bakkie!

Kat in 't bakkie!

Er zijn veel verschillende redenen waardoor een kat kattenbakproblemen kan vertonen. Let wel, een kattenbakprobleem kán een medische oorzaak hebben! Dit kan uitgesloten of bevestigd worden door de dierenarts. Wat zijn nog meer redenen voor de kat om te besluiten dat hij zijn behoefte niet op de bak wil doen?

Zindelijk, wat is dat?
Een kat moet leren begrijpen dat de kattenbak dé place-to-be is om zijn behoeften te doen. Met zindelijkheid wordt bedoeld dat de kat zijn behoefte op de kattenbak doet. Vaak neemt een kat dit door middel van imitatiegedrag over van de moeder. Wanneer katten te vroeg bij de moeder zijn weggehaald (<12 weken) of de katten zijn opgegroeid waar geen kattenbak aanwezig was, bijvoorbeeld een schuur, heeft de kat niet geleerd wat zo’n kattenbak voor functie heeft.

Maar hoe leer je je kat om zindelijk te worden? Wanneer de kat op een andere plek in huis zijn behoeften doet, is het aan te raden (een extra) kattenbak naar deze plek te verhuizen. Meestal gaat de kat dan over op de bak, en kun je de bak elke dag een stukje verplaatsen tot deze op de door jou uitgekozen plek staat. Je kunt ook een voederplaats van de ongewenste plek maken. Een voederplaats zal de kat niet met zijn behoeften vervuilen. Soms zetten mensen de kat in de bak wanneer hij behoeften moet doen of heeft gedaan in de bak, maar meestal werkt deze manier juist tegengesteld.

Geef katten een schone bak
Je kunt katten ijdeltuiten noemen, het zijn nu eenmaal deftige dieren. Ze gaan liever niet op een vieze bak of een bak die te sterk ruikt naar schoonmaakmiddelen. Dit kan de kat doen besluiten om écht niet op die vieze, of juist een bak die naar schoonmaakmiddelen ruikt te gaan zitten. Met een handig kattenbakschepje, de juiste kattenbakvulling, no smell en geurvreter hou je de kattenbak makkelijk schoon.  

Het beste kun je je kattenbak schoonmaken met een klein beetje chloor. Chloor doodt de bacteriën van de kat en gek genoeg zijn de meeste katten dol op de geur van chloor. Twee vliegen in een klap!

Puur natuur
Heb je meerdere katten? Dan is het raadzaam om op verschillende plekken in het huis een kattenbak te plaatsen. Iedere kat heeft zijn eigen favoriete plekjes in huis en weigert meestal andere katten in ‘zijn’ kattenbak. Zelfs niet als ze uit hetzelfde nest komen! Een goede regel voor de hoeveelheid kattenbakken in huis: het aantal katten +1. Zo zorg je dat je kat genoeg mogelijkheden heeft om op de bak te gaan.

Van nature plassen en poepen katten nooit op dezelfde plek. Daarom is het raadzaam om, ook al heb je maar één kat, twee bakken in huis te zetten. Op deze manier kan je de kat uitlokken natuurlijk gedrag te tonen: plassen in de ene bak, een klein wandelingetje tussendoor en vervolgens de grote behoefte in de andere bak.

Verandering… Dat is soms lastig voor een kat!
Voor katten is het soms moeilijk te begrijpen dat je opeens op een ander soort kattenbakvulling overgaat. De meeste katten vinden dit maar gek en gaan naast de bak zitten. Hoe los je dit op? Meng de nieuwe kattenbakvulling geleidelijk aan met de oude vulling, zodat de kat hieraan kan wennen. Katten geven voorkeur aan een fijne structuur vulling die zoveel mogelijk geurloos is.

De kat kan zijn kont niet keren
Het kan dat de kattenbak simpelweg te klein is voor de kat. Als de kat er geen draai in kan maken, ervaart hij deze plek als onprettig. Een comfortabele kattenbak hoort ongeveer anderhalf keer zo groot als de kat te zijn.

Verkeerde plaats
Een kat kan nogal wat eisen. De kattenbak mag niet te dicht bij de voederplaats, maar ook niet op een drukke looproute binnen het huis. Een kat heeft behoefte aan rust als hij zijn behoefte doet. Bovendien kan de kat weigeren op de bak te gaan als deze in een omgeving staat die schrikreacties kan uitlokken, zoals bij de droger of boiler in de buurt.

Sproeien
Over het algemeen komt sproeigedrag voort uit stress, door bijvoorbeeld een verandering van de vertrouwde omgeving of door buurtkatten die in de tuin komen. Je kunt andere katten uit je huis en tuin weren door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kattenluik met zender, die alleen opent voor jouw kat. Binnenshuis kan de behandeling met Feliway worden ingezet. Dit product bevat geurstoffen (feromonen) die de kat van nature afgeeft door het geven van kopjes, krabben en sproeien. Deze geurstoffen dienen als een afbakening van territorium. Je kunt de sproeiplaatsen dus met Feliway markeren, zodat de kat zelf niet meer de behoefte heeft om dit te doen.

Tot slot
Als de kat zijn behoeften op verschillende ongewenste pekken in huis doet, kun je ervoor kiezen om aluminiumfolie op deze plekken te leggen om de kat te weren. Je kunt ook een voederplaats van de ongewenste plek maken. Een voederplaats zal de kat niet met zijn behoeften vervuilen. Natuurlijk moet je een goed alternatief aanbieden: een schone kattenbak op een rustige plaats in huis. Dan heeft de kat geen reden meer om een andere plek te zoeken! Je kunt plekken waar de kat in huis plast insprayen met Feliway. Om de urinegeur uit bepaalde plekken te halen, kun je geur- en vlekverwijderaar gebruiken. Dan is je huis snel weer schoon en fris!

Hopelijk krijg je met deze tips je kat in ’t bakkie!

Blijven de problemen voortbestaan? Wacht niet te lang met het inroepen van hulp bij een professional. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker gedrag af te leren is.

 

Terug naar blog