Je hond is weggelopen, wat nu?

Je hond is weggelopen, wat nu?

We willen er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je je hond tijdens een wandeltocht kwijtraakt. Mocht je ooit in deze nare situatie terecht komen, wil je zo snel mogelijk je hond weer terugvinden!

We geven je een aantal tips die als voorbereiding getroffen kunnen worden.

Controleer of de chip van je hond geregistreerd is
Tegenwoordig is het verplicht om honden binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen en te registreren. Het is sowieso aan te raden om voor je op stap gaat met je hond, te checken of zowel het Europese paspoort van de hond als de chip in orde zijn. Bij de chip hoort een chipnummer waaraan je hond te identificeren is. Zet dit chipnummer bijvoorbeeld als notitie in je telefoon, zodat je hier altijd toegang toe hebt.

Hang een penning aan de halsband
Natuurlijk heeft niet iedereen een chipapparaat op zak om de herkomst van een hond die zijn baas kwijt is te achterhalen. Om makkelijk te achterhalen hoe de hond heet en wie de eigenaar van de hond is, kun je een penning of naamplaatje aan de halsband of het borsttuig van je hond hangen. Deze naamplaatjes kun je laten graveren met informatie naar wens, denk bijvoorbeeld aan de naam van de hond, de naam van de eigenaar, belangrijke én bereikbare telefoonnummers of het woonadres. Stel dat je hond kwijtraakt, kunnen mensen die de hond vinden makkelijk achterhalen wie het baasje van de hond is en bellen dat de hond gevonden is. Dat is wel zo goed voor je gemoedsrust!

Zorg voor een duidelijke foto
Maak een duidelijke, scherpe kleurenfoto met je mobiel of druk deze af en stop deze in je tas. 
Een beschrijving van hoe jouw hond eruitziet, kan soms wat vaag overkomen voor mensen die onbekend zijn met jouw hond. Zo kunnen mensen in een oogopslag zien hoe jouw hond eruitziet.

Hou de plek waar je je hond bent kwijtgeraakt goed in de gaten
Een hond die in blinde paniek gaat rennen, kan wel kilometers ver lopen. Toch zie je vaak dat een hond terugkomt naar de plek waar hij zijn baas is kwijtgeraakt of waar de auto staat. Je kunt bij de auto of bij de plek waar je hond kwijt is geraakt iets van jezelf achter laten, bijvoorbeeld een kledingstuk. De hond herkent de geur, wat ervoor zorgt dat de hond bij deze plek in de buurt blijft. Houd deze plekken daarom extra goed in de gaten. Misschien is jouw hond namelijk alweer terug op die plek, terwijl jij in de wijde omgeving aan het zoeken bent!

Terug naar blog