Gebitsverzorging voor de hond

Gebitsverzorging voor de hond

 

Een puppy krijgt drie tot zes weken na de geboorte zijn eerste melktandjes. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de gebitsverzorging voor de hond, zodat dit makkelijk bij het dagelijkse ritueel kan worden opgenomen. Na ongeveer drie maanden gaat een puppy zijn tandjes wisselen voor het permanente gebit. Eerst wisselen de voortanden en snijtanden en vervolgens wisselen ook de hoektanden en kiezen.
Het wisselen van gebit kan een irriterend gevoel geven. Daarom zal een puppy meer behoefte hebben om ergens op te kauwen of bijten. Het permanente gebit van een hond bestaat uit ongeveer 42 tanden en kiezen. Deze tanden zijn via wortels verbonden aan de kaak. Het roze gekleurde tandvlees bedekt het bot van de kaak en zorgt ervoor dat de wortels van de tanden beschermd worden. Een gezonde hondenbek heeft mooie witte tanden en roze tandvlees, zonder gele of bruine randen en zonder loszittende tanden of kiezen. Om het gebit gezond te houden is de juiste gebitsverzorging voor de hond onmisbaar. 

Tandplak en tandsteen bij de hond voorkomen door goede gebitsverzorging 

Wanneer een hond eet, blijven er kleine voedingsrestjes achter in het gebit. Door een reactie met bacteriën in de mond kan er tandplak ontstaan. Dit kan voorkomen worden met de juiste gebitsverzorging voor de hond.
Tandplak is met het blote oog niet makkelijk te zien, maar kan wel zichtbaar gemaakt worden met uv-licht of een speciale gebitskleurstof. Wanneer bacteriën gaan reageren met voedselrestjes, kan er een zwavelachtige geur uit de bek van je hond komen. Wanneer tandplak niet op tijd gesignaleerd en verwijderd wordt door de juiste gebitsverzorging voor de hond, kan het plak gaan hechten aan de tanden en ontstaat er tandsteen. Tandsteen kun je wel met het blote oog zien: gele, bruine of grijze korsten, meestal bij de hechting van de tanden aan het tandvlees. Bacteriën in het tandsteen kunnen zorgen voor ontstekingen. De grens van het tandvlees ziet er dan geïrriteerd, rood en gezwollen uit en is gevoelig voor bloedingen. Een bezoekje aan de dierentandarts is noodzakelijk! Wanneer een ontsteking niet behandeld wordt, zal de hond toenemend pijn ervaren en kan er permanente schade aan het hondengebit ontstaan.

Wat kun je doen om de hondenmond zo goed mogelijk te verzorgen?

  • Geef de juiste voeding om tandsteenvorming te verminderen.
  • Tandenpoetsen! Je kunt je hond een handje helpen bij de gebitsverzorging door regelmatig een speciale hondentandenborstel met een hondentandpasta langs het gebit te halen.
  • Biedt speeltjes en kauwkluifjes aan. Kauwspeeltjes wrijven langs de oppervlakte van de tanden en verwijderen hierdoor tandplak in een vroeg stadium. Door te kauwen kan een hond dus zijn eigen gebit goed ‘poetsen’.
  • Laat de dierenarts regelmatig het gebit controleren en indien nodig schoonmaken.
  • Een speciaal hondenmondwater is een geurloos en smaakloos water dat je toevoegt aan het drinkwater dat de vorming van tandplak en tandsteen tegenhoudt. Mondwater is een aanvulling op de gebitsverzorging voor de hond en helpt tegen een slechte adem. Door de enzymen in het Mondwater worden slechte bacteriën aangepakt om zo de vorming van tandplak te verminderen.

 

 

 

 

 

Terug naar blog