Hoe houdt je huisdier z'n hoofd koel in de zomer?

Hoe houdt je huisdier z'n hoofd koel in de zomer?

Zomertips voor je huisdier

 

De zomer staat weer voor de deur en de temperatuur schiet omhoog. Onze huisdieren kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Natuurlijk moeten we zorgen voor een schaduwplekje waar ze lekker rustig kunnen liggen. Maar wat kunnen we nog meer doen om te zorgen dat onze huisdieren niet teveel last krijgen van deze warme temperaturen?

Konijnen en knaagdieren

Konijnen raken snel oververhit want ze kunnen moeilijk hun warmte kwijt.
Ze kunnen niet zweten zoals wij dat doen of hijgen zoals honden om zichzelf te verkoelen. Het is dus belangrijk om de kooi en de ren in de schaduw te plaatsen.
Daarnaast kun je jouw knager helpen door een Ice pod of een koelplaat in de kooi te plaatsen. Door de vorm en het materiaal is de Ice pod bestand tegen de meeste konijnentanden.
Voor de kleine knagers zoals de hamster of muis zijn deze als bodemplaat in een schuilhuisje verwerkt, of een koelplaat voor los in het hok.
Klik hier voor de koelproducten voor de kleine knaagdieren.
 
Een ingevroren waterfles of een koelelement voor menselijk gebruik is niet veilig om in het hok te plaatsen omdat ze deze makkelijk stuk knagen. Niet alle konijnen gaan direct op de Icepod liggen, soms moeten ze hier even aan wennen. Ook al gaat je konijn of knaagdier niet op de Icepod of koelplaat liggen, het brengt sowieso wat verkoeling in het hok. Het is raadzaam om minimaal twee keer per dag het water te verversen zodat je knaagdier steeds over vers, koel water beschikt. Om het water langer koel te houden bestaan er covers voor over de drinkfles. 

Honden

Honden kunnen alleen via hun voetzooltjes zweten, en hijgen om van de overtollige warmte af te komen. Meer hijgen betekent ook meer vochtverlies. Goed opletten dus dat de hond voldoende blijft drinken. Tijdens de extra warme dagen is het goed om de tijden en de plaats van de wandeling aan te passen. Tegels en zand kunnen heel erg warm worden! Je kan de voetzooltjes beschermen met een speciale voetzolenspray bij erg warm weer. 

Warm weer nodigt ook uit om heerlijk samen te spelen met water. De meeste honden zijn hier dol op. Om de pret nog meer te vergroten bestaan er ook allerlei soorten (drijvend) waterspeelgoed. En wat dacht je van een smakelijke verkoeling? Er zijn heel veel manieren om een heus hondenijsje te maken, maar ook een ingevroren gevulde kong, likmat of deze leuke slangen brengen een aangename, lekkere verkoeling.

Katten                                                                         

Katten kunnen niet zweten en raken hun overtollige warmte kwijt via de voetzooltjes en door te likken. Een ingevroren likmat geeft een smakelijke verkoeling voor je kat. Het is belangrijk dat de kat goed drinkt. Het is voor sommige katteneigenaren al een uitdaging onder normale weersomstandigheden om de kat voldoende te laten drinken, maar bij warm weer is dit extra belangrijk. Een drinkfontein kan hierbij helpen. Stromend water stimuleert het drinken en het water uit een drinkfontein is altijd vers en koel. Het is ook heel leuk om een bak met water en waterbestendig speelgoed neer te zetten. Katten zijn dol op hengelen en dit zorgt voor verkoelend waterpret.

Vogel

Een vogel reguleert zijn temperatuur door zijn snavel open te houden en zo warmte via zijn tong te verliezen. Ook zetten ze hun veren uit en laten ze hun vleugels een beetje hangen. Het is belangrijk dat de kooi niet in de volle zon staat en dat je vogel beschikt over een badje zodat je vogel zichzelf kan afkoelen. De meeste vogels kunnen een sproeibeurt met de plantenspuit ook waarderen. Spray je vogel niet te nat en gebruik niet te koud water.

Terug naar blog