De kat negeert de krabpaal

De kat negeert de krabpaal

Heb je zo'n mooie krabpaal, doet je kat er niks mee. Hoe komt dat?

Dit kan verschillende oorzaken hebben.
We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

 

  • De krabpaal is te klein

Een krabpaal moet groot genoeg zijn. Zo groot, dat de kat er met zijn voorpootjes aan kan krabben als hij gestrekt op zijn achterpoten staat. Kleine krabpalen met bijvoorbeeld één zitplankje zijn alleen geschikt voor kittens. Kittens kunnen wel direct wennen aan een grote krabpaal. Daarom wordt het aangeraden om direct een grote krabpaal aan te schaffen.

 

  • De krabpaal is niet stabiel

Een krabpaal moet een stabiele basis op de grond hebben. Een krabpaal die wiebelt als de kat eraan krabt, wordt als ongeschikt ervaren door de kat. Vervolgens gaat de kat op zoek naar een betere krabplek in huis.

 

  • Meerdere krabpalen

Zijn er meerdere katten in huis? Dan kan het zijn dat de krabpaal maar door één kat gebruikt wordt. Een kat bakent met krabben zijn territorium af, dus een kat kan zijn eigen krabpaal toe-eigenen. De oplossing is om op een andere plek in het huis nog een krabpaal neer te zetten.

Wij adviseren als aanvulling op de grote krabpaal, ook bij 1 kat in het huishouden, meerdere krabmogelijkheden aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld met kartonnen krabplanken: katten zijn hier dol op! Deze kartonnen krabplankjes bestaan in allerlei soorten en maten. 

 

  • Veranderingen in huis

Een kat kan andere plaatsen in huis vinden die geschikt zijn om te krabben. Wanneer er bijvoorbeeld een verandering heeft plaatsgevonden in huis, kan stress of het opnieuw afbakenen van territorium de oorzaak zijn van krabben op andere plaatsen. In dit geval kunt u gebruik maken van Feliway Classic.

Terug naar blog