Gebitsproblemen bij de kat

Gebitsproblemen bij de kat

Een kitten wordt zonder tanden geboren, de eerste melktanden komen door als de kitten ongeveer 2 tot 3 weken oud is. De snijtanden (voortanden) komen als eerst, gevolgd door de haaktanden (hoektanden) en daarna zijn de kiezen (premolaren) aan de beurt. Zodra de kitten ongeveer 3 tot 6 weken oud is, is het melkgebit met 26 tanden compleet. Het is belangrijk om jong te beginnen met de gebitsverzorging om op latere leeftijd gebitsproblemen bij de kat te voorkomen. Als de kitten ongeveer drie maanden oud is, start het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit. Tijdens deze wissel hebben kittens vaak behoefte om ergens op te bijten, kauwspeeltjes zijn dan onmisbaar. Op een leeftijd van 6 maanden zijn ook de achterste kiezen doorgekomen en is het volwassen gebit compleet.

Gebitsproblemen bij de kat herkennen
Maar liefst acht van de tien katten, ouder dan drie jaar, hebben last van gebitsproblemen. Hoe kan je gebitsproblemen bij de kat herkennen?

  • Onaangename geur uit de bek
  • Moeizamer of langzamer eten, brokjes vallen uit de bek
  • Kwijlen, je merkt dit aan een natte bek
  • Bloedend tandvlees 
  • Schudden met de kop
  • Het vegen met de poot langs de bek, vooral na het eten 
  • Verminderde activiteit. Verminderde activiteit kan een verband hebben met pijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door gebitsproblemen.

Tandplak en tandsteen
Wanneer een kat eet, blijven er kleine voedingsrestjes achter in het gebit. Door een reactie met bacteriën in de mond kan er tandplak ontstaan. Tandplak is met het blote oog niet makkelijk te zien. Wanneer tandplak niet op tijd verwijderd wordt, kan de plak gaan hechten aan de tanden en ontstaan gebitsproblemen bij de kat zoals tandsteen. Tandsteen kun je wel met het blote oog zien: gele, bruine of grijze korsten, meestal bij de hechting van de tanden aan het tandvlees. Bacteriën in het tandsteen kunnen zorgen voor ontstekingen. De grens van het tandvlees ziet er dan geïrriteerd, rood en gezwollen uit en is gevoelig voor bloedingen.

Wanneer een ontsteking niet behandeld wordt, zal de kat toenemend pijn ervaren en kan er permanente schade aan het gebit ontstaan. Belangrijk dus om voor een goede gebitsverzorging te zorgen en regelmatig het gebit te laten controleren bij de dierenarts!

Voorkomen van gebitsproblemen bij de kat
Tandsteen en tandplak zijn gebitsproblemen bij de kat die voorkomen kunnen worden door het poetsen van het gebit. Het is echter niet zo gemakkelijk om het gebit van je kat te poetsen, de meeste katten blijven dit erg vervelend vinden. Gelukkig zijn er wel een aantal producten zoals gebitsverzorgende kauwproducten, mondwater en voeding die kunnen helpen het gebit van je kat gezond te houden.

 

 

Terug naar blog