gebitsproblemen bij konijnen en cavia's

Gebitsproblemen bij konijnen en cavia’s

Tanden en kiezen zijn onmisbare instrumenten als het gaat om voedselverwerking bij konijnen en cavia's en het is de eerste stap van de voedselvertering. Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door het eten van ruwvoer, zoals hooi. Door het eten van hooi maken cavia's en konijnen voldoende kauwbewegingen waardoor tanden en kiezen afslijten. Dit is van levensbelang, want een gebit dat niet goed werkt, verteert het voedsel niet goed en zorgt ervoor dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Wat is de oorzaak van gebitsproblemen bij konijnen en cavia's?
Doordat de tanden afslijten bij het maken van kauwbewegingen en eten van ruwvoer, is het van groot belang dat de tanden ook weer voldoende bijgroeien. De tanden van konijnen blijven het leven lang doorgroeien, zo’n twee tot drie millimeter per week. Een paar dagen met een tekort aan ruwvoer levert al significante verschillen op in het gebit van de cavia en het konijn.

Wanneer een konijn te weinig eet of te zacht eet en daardoor te weinig slijtend kauwt, kan abnormale gebitsvorming ontstaan. De kiezen groeien door met scherpe haken richting de wang of tong van het dier. Daardoor kunnen wonden op de tong of wang ontstaan, waardoor eten een pijnlijke bezigheid wordt. Het konijn kan een ziektebeeld laten zien en bijvoorbeeld sterk vermageren. De meeste oorzaken van gebitsproblemen liggen in het aanbod van het voedsel.

Wanneer het konijn sterk doorgegroeide tanden en kiezen heeft, is een behandeling bij de dierenarts noodzakelijk. Het gebit wordt dan gefreesd en teruggebracht in een functionele vorm.

De juiste voeding om gebitsproblemen te voorkomen
De juiste voeding kan een heleboel gebitsproblemen bij konijnen en cavia's voorkomen. Een konijn of cavia heeft een grote behoefte aan ruwvoer, dus geef het konijn of cavia voldoende hooi. Je kunt het hooi variëren door verschillende smaken bloemenhooi te geven of zelf kruidenhooi te maken met behulp van onze gedroogde bloemen,- kruiden,- en bladermixen.

 

Terug naar blog