Help de egel!

Help de egel!

 

Egels hebben het steeds lastiger om te overleven doordat ze simpelweg minder ruimte hebben om te leven. Maar ook doordat ze geen voedsel kunnen vinden of verkeerd voedsel aangeboden krijgen. 

We kunnen de egel een handje helpen door goed voor ze te zorgen en de juiste voeding aan te bieden. Help jij ook mee? 

Tuinen zijn een belangrijk leefgebied van egels; ze kunnen hier beschutte, veilige plekken vinden en zichzelf van voedsel voorzien. Als er meer tuinen egel-proef worden gemaakt, wordt de afstand die ze moeten afleggen om voedsel te vinden kleiner. Daardoor sterven ze minder snel aan verhongering en is de kans kleiner dat ze worden aangereden. Verwelkom de egel in jouw tuin!

Tips voor een egelvriendelijke tuin: 

- Maak een natuurlijk rommelig hoekje in de tuin. Egels houden van een tuin waar de natuur zijn gang mag gaan. Ben jij meer iemand die van een opgeruimde, nette tuin houdt? Veeg afgevallen bladeren of takken eens op een hoopje onder een heg of struik. 

- Plaats een egelhuisje in je tuin. Egelhuisjes hebben een speciale ingang zodat  andere roofdieren (zoals katten) niet in het huisje kunnen komen. Ook moet er voldoende ventilatie zijn.

                                                                                            

  • Houdt een slaapplekje wel apart van een voerplekje. Een egel kan beter niet in winterslaap waar voer is want dat lokt ongedierte en roofdieren.
  • Zet het voer (egelbrok) ’s avonds neer en haal het in de ochtend weer weg, of zet een voerhuisje neer.
  • De egel mag het hele jaar bijgevoerd worden. Zelfs in de winter.

Klik hier om naar onze gebrande egelhuisjes van douglashout te gaan

 - Clear the way! Maak een egelweg. Ondanks hun korte pootjes, kunnen egels wel twee kilometer per nacht afleggen. Door alle schuttingen tussen tuinen worden egels gedwongen om via de weg te lopen met alle gevaren van dien. Wil je de egel een handje helpen? Plaats dan een poortje in je schutting van ongeveer 15x15cm. Dat geeft egels veilig scharrelplezier.

-Aan tafel! Een egel behoort tot de carnivoren.
Ze voeden zich voornamelijk met spinnen, rupsen, slakken, kevers en zelfs muizen en vogeltjes kunnen ze eten. Kijk uit met fruitbomen, ze kunnen afgevallen fruit eten, ze vinden dat erg lekker maar het is niet erg geschikt vanwege de vele fruitsuikers. Dat kunnen ze niet goed verteren, en het is niet goed voor het gebit waardoor ze slechte tanden krijgen.

                                                                         

Het mooiste is om de egel hoogwaardige brokjes op basis van kippeneiwit te geven. 

Klik hier om naar onze hoogwaardige egelbrokjes te gaan

Je kunt het beste geen insecten, fruit, zaden en nootjes bijgeven. Dit zal de egel meer kwaad doen dan goed.

Melk is niet goed voor de egel, dat bevat lactose en daar krijgt een egel diarree van. Dan zullen ze snel uitdrogen. Een bakje water is voldoende. Kies voor een schaaltje dat stevig staat met lage randen en ververs het water dagelijks.

 

Pas op!
Gebruik geen slakkengif of andere bestrijdingsmiddelen in de tuin als je egels hebt of wilt houden in de tuin. Egels zullen alles proberen te eten en een kleine hoeveelheid gif is al dodelijk voor een egel.

Terug naar blog