Egel-EHBO: help egels hun winterslaap door te komen

Egel-EHBO: help egels hun winterslaap door te komen

Je kunt er misschien wel eens jaloers op worden: egels houden een winterslaap. De winterslaap begint in oktober of november en duurt ongeveer tot april of mei.

Wist je dat egels gedurende de winterslaap één keer per zeven a elf dagen wakker worden? Meestal blijven ze op deze wakkere momenten lekker in hun holletje verder snoozen. Soms komen ze echter hun huisje uit en gaan aan de scharrel in je tuin of veranderen ze van nest. Waarom doen ze dat en wat kan jij doen om de egel te helpen?

Er zijn twee voorname redenen waarom de egel uit zijn holletje kruipt. Het holletje blijkt te koud, of de egel heeft honger of dorst. Plaats een geschikt egelhuis in je tuin met een speciale opening zodat andere dieren, zoals bijvoorbeeld katten, niet in het huisje kunnen komen. 

In de winterslaap kunnen egels wel 25-35% van hun lichaamsgewicht verliezen. Wil je de egel helpen en voeding aanbieden? Kies dan voor speciale egelbrokjes op basis van dierlijk materiaal. Let wel op de plaatsing van het egelvoer: egels eten niet waar ze slapen en slapen niet waar ze eten. Zet het voer dus een stukje van de slaapplaats af, bij voorkeur in een voerhuisje zodat andere dieren er niet gemakkelijk bij kunnen komen. Vergeet ook een stevig schaaltje met lage randen niet voor lekker fris water. 

Terug naar blog