Een vliegende start voor meer speelplezier

Een vliegende start voor meer speelplezier

Voor vogels, met name kromsnavels, is speelgoed onmisbaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat spelen voor vogels net zo belangrijk is als gevarieerde voeding. Spelgedrag is namelijk een natuurlijk gedrag van de vogel. Dat betekent dat spelen, en dus ook uitdagend speelgoed, een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van jouw vogel.

Waarom is spelen zo belangrijk? We noemen zo maar een aantal voordelen.

  • Spelen zorgt voor mentale en fysieke uitdaging
  • Spelen voorkomt verveling
  • Spelen biedt de gelegenheid verschillende texturen te onderzoeken
  • Spelen is goed voor de spieren, botten, pezen en snavel
  • Spelgedrag is een natuurlijk gedrag van vogels
  • Spelen is leuk!

 Vogelspeelgoed kan worden opgedeeld in drie verschillende categorieën.

  1. Foerageerspeelgoed

Foerageren is het luxe woord voor het ‘zoeken naar voedsel’. Foerageerspeelgoed heeft als doel om het natuurlijke zoekgedrag naar voedsel te stimuleren en na te bootsen. Het zoeken naar voedsel is een belangrijk onderdeel van het ‘takenpakket’ van vogels in de natuur. Bij vogels in gevangenschap is het belangrijk om verveling en gedragsproblemen te voorkomen, onder andere door de vogel een nuttige dagbesteding te geven! Het voordeel van foerageerspeelgoed is dat de vogel direct beloond wordt met wat lekkers zodra hij de werking van het speelgoed heeft uitgevonden.

  1. ‘Apekooien’ voor vogels

Schommelen, klimmen en klauteren. Dingen ontdekken en lekker ravotten. Daar worden vogels gelukkig van! Vogels zijn het liefst de hele dag in de weer. Een kanarie zit bijvoorbeeld graag op een schommel en een agapornide vindt het leuk om te klimmen en te klauteren. Wanneer je de speelvoorkeuren van je vogel kent, kun je bij de inrichting van de vogelkooi rekening houden met de natuurlijke behoeften van je dier. Zou je advies willen ontvangen over de beste speelgoedkeus voor jouw vogel? We vertellen je er graag meer over in onze winkel!

  1. Versnipper- en sloopspeelgoed

Laat het versnipperfeest maar beginnen: kromsnavels vinden het geweldig om speelgoed los te versnipperen en te slopen. Ze kunnen zich er gerust uren mee vermaken. Voor de vogel een feestje om te doen en voor ons een feestje om naar te kijken!

 

Elk van bovenstaande speelgoedcategorieën speelt in op een natuurlijk gedrag van de vogel. Om aan elke speelbehoefte van je vogel te voldoen, kun je ervoor kiezen om een basiscollectie aan speelgoed uit elk van deze categorieën te verzamelen. Voor optimaal speelplezier kun je speelgoed namelijk het beste afwisselen. Op deze manier blijft er steeds wat te ontdekken voor je vogel!

Terug naar blog