Duidelijke praat: kattentaal deel 2

Duidelijke praat: kattentaal deel 2

Geluiden
Katten kunnen natuurlijk niet praten, maar toch proberen ze in hun eigen taal met ons te communiceren. Wel zo handig dat wij leren begrijpen wat ze bedoelen!

Miauwen
Het welbekende kattengeluid. Een korte miauw is vaak een vorm van begroeting. Maar misschien ken je de uitspraak wel: een hond heeft een baas, een kat heeft personeel. Miauwen is ook een vorm van aandacht vragen, wanneer de kat iets bij zijn baas voor elkaar wil krijgen. Vaak geeft de kattenbaas aan dit miauwen toe, wat voor de kat een motivatie is om dit gedrag met verschillende doeleinden toe te passen. Wil je dit gedrag afleren, dan moet je het bedelende geluid negeren.

Spinnen
Een kat spint om aan te geven dat hij tevreden en ontspannen is, maar het is ook een teken van vriendschappelijkheid. Echter is het ook zo dat een kat die veel pijn heeft of zenuwachtig is, ook een spinnend geluid maakt en hoopt dat zijn baas hem van de pijn af kan helpen. Spinnen is in ieder geval een middel van communicatie, ook al is het niet met 100% zekerheid te zeggen wat dit geluid zegt over de emoties van de kat.

Boosheid
Katten kunnen een angstaanjagend geluid maken om elkaar af te schrikken en dus vijandige gevoelens te uiten. Vaak zet de kat zijn haren omhoog op zijn schouders en rug. Dit ‘gillen’ en het omhoog zetten van de haren kan een combinatie zijn tussen zowel boosheid en angst. De kat communiceert: ‘blijf uit mijn buurt!’.

Angst
Als een kat bang is, zal hij zich het liefste willen verstoppen of vluchten. Kan dit niet, dan maakt hij een jammerend geluid. Ook kan het zijn dat de kat een blazend geluid maakt als een dreigend gebaar. Daarbij ontbloot de kat vaak zijn tanden.

Klappertanden
Als katten klapperen met hun kaken, zoals ze dat wel eens doen als ze voor het raam zitten en bijvoorbeeld een vogeltje zien vliegen, dan geven ze daarmee aan dat ze die ‘prooi’ graag zouden willen pakken.

 

 

 

Terug naar blog