Duidelijke praat: kattentaal deel 1

Duidelijke praat: kattentaal deel 1

Duidelijke praat: kattentaal deel 1

Gedragingen
Er zijn een aantal veelvoorkomende gedragingen bij katten die je misschien wel eens opgemerkt hebt. Wat zijn de meest voorkomende gedragingen en signalen die katten aan ons geven? Neem een kijkje in de wereld van kattengedrag!

Oogcontact
Katten kunnen zich geïntimideerd voelen door iemand die oogcontact maakt. Meestal moeten katten niks van oogcontact hebben en zijn opgelucht als er iemand het huis binnenkomt die de kat niet aankijkt. Meestal zijn dit mensen waarvan de kat juist niet het favoriete dier is, maar de kat vindt deze persoon juist wél aardig. Meestal zoekt de kat deze persoon op, geeft kopjes en springt soms op schoot. Bijzonder hè, de kattentaal.

Likken
Een kat likt zichzelf om zijn vacht te verzorgen. Bijna de helft van hun wakkere tijd zijn ze druk in de weer hun eigen vacht te verzorgen. Wist je dat het likken niet alleen zorgt dat de vacht mooi schoon blijft, maar ook dat de vacht waterbestendig blijft? Door te likken verspreid de kat namelijk talg uit de huid over de vacht heen. Als de kat stress heeft of als er sprake is van een medische oorzaak, kan de kat overmatig gaan likken. Bij overmatig likken wordt het aangeraden om een dierenarts te raadplegen.

Trappelen
Als kittens moedermelk drinken, stimuleren ze de melkafgifte door trappende bewegingen met de pootjes te maken. Dit geeft de kitten een plezierig gevoel. Wanneer je lekker op de bank televisie aan het kijken bent en de kat komt gezellig naast je zitten, kan de kat nog wel eens over gaan op dit melktrappen. Niet zo comfortabel om die scherpe nageltjes tegen je aan te krijgen! De kat begrijpt er echter niks van als je hem op zo’n moment wegduwt. Eventueel kun je een deken op schoot leggen zodat je niks van de scherpe nageltjes voelt.

Op de rug draaien
Wanneer een kat een persoon in volledig vertrouwen heeft genomen, kan de kat bij het zien van die persoon op de rug draaien. Als kitten zijnde werd de buik van de kitten gelikt door de moeder. De buik is een kwetsbare plek en meestal heeft een moederkat als enige toestemming om de buik te likken, voor de rest is de buik een stevig bewaakte plek. Het op de rug draaien is dus een teken van optimaal vertrouwen en een vraag om een kriebel op de buik!

 

 

 

Terug naar blog