De valkparkiet
De valkparkiet is een papegaaiachtige die veel als huis- of tuindier gehouden wordt. De rustige, vreedzame vogels zijn dan ook minder moeilijk te verzorgen vergeleken met andere parkieten en papegaaiachtige. Wel heeft de valkparkiet voldoende aandacht en uitdaging nodig. Valkparkieten zijn sociale dieren die baat hebben bij een maatje. Bij de juiste verzorging kunnen valkparkieten wel 15 tot 20 jaar oud worden.
Valkparkieten vinden hun oorsprong in Australië en stammen af van de kaketoes. Het is dus officieel geen echte parkiet, maar een kleine kaketoe. In Australië leven de valkparkieten op droge graslanden en beboste gebieden. De dieren leven in paartjes, of kleine groepen, maar kunnen ook in grote groepen leven. Door export en import is de populaire vogelsoort verspreid over de hele wereld.
Het meest opvallende kenmerk van de valkparkiet is de prachtige kuif boven op het kopje. Mannetjes en vrouwtjes (poppen) zijn goed te onderscheiden door het verschil in wildkleur. Mannetjes vallen op door hun felle kleuren, terwijl vrouwtjes minder opvallende kleuren hebben en zich beter kunnen camoufleren in de kleuren van de omgeving. De onderkant van de staart en vleugels is bij vrouwtjes gekleurd in een strepenpatroon. Ook jonge valkparkieten hebben onopvallende kleuren. De mannetjes krijgen hun opvallende verenkleed na de eerste rui, als ze ongeveer een half jaar zijn.
Naast de bekende wildkleur van de valkparkiet, komen er nog veel meer kleurenvariaties voor. Voorbeelden van zulke kleuren zijn bijvoorbeeld witmasker (grijs met een wit kopje), lichtgeel met een oranje wangvlek en albino (wit met rode ogen).
Valkparkieten zijn erg speelse vogels, die zich uren kunnen bezighouden met allerlei voorwerpen of speeltjes. Denk bijvoorbeeld aan touwen, waar de valkparkieten aan kunnen knagen en aan kunnen klimmen. Ook met laddertjes, houten takken of ander speelgoed kunnen de dieren zich de hele dag vermaken!
Communicatie en lichaamstaal
Valkparkieten communiceren door het maken van geluid en door het gebruik van lichaamstaal. Vrouwtjes maken minder geluid vergeleken met mannetjes en als ze geluid maken, is dat eerder fel krijsen dan mooi fluiten. Met name de mannetjes kunnen goed fluiten. Ze kunnen goed leren om melodieën te fluiten of geluiden te imiteren. Sommige valkparkieten kunnen zelfs woordjes leren!
Je zou je kunnen afvragen, kan een valkparkiet praten met zijn kuif? Dat zou je wel zo kunnen zeggen! Wanneer een valkparkiet schrikt of alert is, staat zijn kuif recht omhoog. Een bange of gestreste valkparkiet draagt de kuif strak in zijn nek. In rust staat de kuif schuin naar achter. Op deze manier kun je aflezen aan je valkparkiet hoe het dier zich op dat moment voelt.
Voeding
Van nature eten valkparkieten vooral zaden, planten, vruchten en bessen. Ze zoeken hun voedsel dicht bij de grond, in kleine of grotere groepen. Soms eten valkparkieten zelfs een insect, wat hen voorziet in de nodige eiwitten.
Utopia Australische parkietenzaad is een smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor Australische parkieten zoals valkparkieten en rosella’s. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.
De gevarieerde samenstelling van o.a. vruchten, zaden, tijmpoeder, vitaminekorrels, kruiden en eivoer voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van tropische vogels.
✅Tijmpoeder heeft een ontstekingsremmende werking en houdt ziektekiemen tegen. Zo helpt het huid-, ademhalingsproblemen, maar ook maag- en darmproblemen te voorkomen.
✅Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op zaadvoer. Eivoer zit boordevol vitaminen, eiwitten en aminozuren die de vogel nodig heeft om gezond en sterk te blijven.
✅Brandnetel heeft een ontstekingsremmend effect en is rijk aan vitaminen C, K en mineralen. Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen (o.a. calcium, magnesium, ijzer en silicium) en ondersteunt de werking van de lever en nieren en stimuleert botopbouw.
✅Zeewier draagt bij aan een goede gezondheid en ondersteuning van de darmen. Bovendien draagt het bij aan een gezond glanzend verenkleed. Zeewier is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen (o.a. jodium) en vitamines. Met name jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier van vogels.
✅De toegevoegde maagkiezel zorgt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.
Als aanvullende voeding en lekkere snack kun je trosgierst of een gemengd boeket aan de vogels aanbieden. De vogels vinden dit erg lekker en ze hebben meteen een bezigheid omdat ze zelf de zaadjes uit het kaf moeten halen. Geef trosgierst niet onbeperkt, het is namelijk een dikmaker. Uiteraard moeten de vogels altijd beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater.
Wil je nog meer informatie over de valkparkiet of over de verzorging van dit vindingrijke vogeltje? Loop gezellig eens bij ons binnen!