De parkiet: een sociale kwebbelaar

De parkiet: een sociale kwebbelaar

De grasparkiet

De grasparkiet geeft kleur en sfeer aan je woonkamer of tuin. De grasparkiet is een van de populairste vogelsoorten die als huisdier worden gehouden. Deze sociale papegaaiachtige kan de hele dag gezellig 'kwebbelen', wat het dier ook zo geschikt maakt als huisdier.

De wildkleur van de grasparkiet is geelgroen. Dit prachtige verenkleed is in Nederland bijna niet te vinden omdat het land waar de vogel zijn oorsprong vindt, Australië, een exportverbod hanteert. Grasparkieten worden echter in allerlei kleurencombinaties gekweekt, zoals groen, geel, blauw, geel en nog veel meer variaties. Grasparkieten leven in Australië in grote groepen op droge grasvlakten. Ze communiceren met elkaar door het maken van geluid. De intelligente, sociale vogels zijn niet geschikt om alleen te houden. Een maatje zorgt voor gezelschap, voorkomt eenzaamheid en geeft afleiding. Grasparkieten zijn slimme dieren die je veel uitdaging kan geven door het geven van aandacht of speelgoed. Grasparkieten kunnen goed tam worden en je kunt ze van alles leren. Als je de parkiet de tijd geeft om vertrouwen te winnen heb je een maatje voor het leven!

 

Voeding

Hoewel grasparkieten in het wild vooral in de ochtend en in de avond eten, is het bij grasparkieten als gezelschapsdier het beste om de hele dag door toegang tot voer te geven. Op deze manier kunnen de vogels zelf bepalen hoeveel eten ze nodig hebben. Een grasparkiet gedijt goed op een gevarieerd menu.

Utopia parkietenzaad is een smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor parkieten zoals de grasparkiet en de Engelse parkiet. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.

De gevarieerde samenstelling van o.a. vruchten, zaden, tijmpoeder, vitaminekorrels, kruiden en eivoer voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van tropische vogels. 

✅Tijmpoeder heeft een ontstekingsremmende werking en houdt ziektekiemen tegen. Zo helpt het huid-, ademhalingsproblemen, maar ook maag- en darmproblemen te voorkomen.

✅Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op zaadvoer. Eivoer zit boordevol vitaminen, eiwitten en aminozuren die de vogel nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

✅Brandnetel heeft een ontstekingsremmend effect en is rijk aan vitaminen C, K en mineralen. Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen (o.a. calcium, magnesium, ijzer en silicium) en ondersteunt de werking van de lever en nieren en stimuleert botopbouw.

✅Zeewier draagt bij aan een goede gezondheid en ondersteuning van de darmen. Bovendien draagt het bij aan een gezond glanzend verenkleed. Zeewier is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen (o.a. jodium) en vitamines. Met name jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier van vogels.

✅De toegevoegde maagkiezel zorgt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

Als aanvullende voeding en lekkere snack kun je trosgierst of een gemengd boeket aan de vogels aanbieden. De vogels vinden dit erg lekker en ze hebben meteen een bezigheid omdat ze zelf de zaadjes uit het kaf moeten halen. Geef trosgierst niet onbeperkt, het is namelijk een dikmaker. Uiteraard moeten de vogels altijd beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater.

Wil je nog meer informatie over de grasparkiet of over de verzorging van dit bijzondere vogeltje? Loop gezellig eens bij ons binnen!

 

Terug naar blog