De krabpaal: onmisbaar voor de kat

De krabpaal: onmisbaar voor de kat

 

Krabben is natuurlijk gedrag voor de kat en kan daarom ook niet worden afgeleerd. Door te krabben geeft de kat zichzelf een manicure: het krabben verwijderd de oude hoornlaag van de nagels. Ook markeren katten hun territorium door geur af te geven via de geurkliertjes en imponeren ze soortgenoten door te laten zien wie de baas is in dat gebied.

Meerdere krabplekken
Het is belangrijk om meerdere geschikte krabplekken in huis te hebben. Is zo’n plek niet aanwezig, dan is de kans groter dat de kat zelf een krabplek uitkiest die voor jou niet zo fijn is. Omdat katten gewoontedieren zijn, is het niet zo makkelijk om katten op latere leeftijd van gedachten te laten veranderen. Zorg er daarom voor dat als je een nieuwe kitten in huis hebt, je gelijk ook een krabpaal aanschaft. Op deze manier kun je het beste gewenst gedrag aanleren en ongewenst gedrag voorkomen. Wij adviseren om een krabmeubel te kiezen waar de kat gestrekt aan kan krabben. Daarnaast zijn katten dol op kartonnen krabplanken in allerlei vormen en maten, deze zijn zeer geschikt als aanvulling op de grote krabpaal.

Plaatsing van de krabpaal
Een kat krabt graag op een plek waar wij veel langs lopen. Waar onze geur is zal de kat ook zijn geur willen verspreiden. Het is aan te raden om naast de krabpaal en de kartonnen speel/krabpaal ook verschillende krabplankjes op looproutes in het huis te plaatsen. Op deze looproutes komen namelijk veel verschillende geurtjes voor en waar geurtjes zijn, wilt de kat ook zijn geur verspreiden. Deze krabplankjes dienen dan als aanvulling van de grote krabpaal, om te voorkomen dat de kat op looproutes jouw meubilair of deurposten als krabpaal gaat gebruiken.

 

 

Terug naar blog