kanarie

De kanarie: de bekende zangvogel

De kanarie is een bekende zangvogel die zowel buiten in een volière als binnen in de woonkamer goed gedijt. De kanariemannetjes staan bekend om hun mooie zang. De wildkleur van de kanarie is geelgroen met grijsbruin, maar de dieren worden door hun populariteit in allerlei kleurencombinaties gekweekt.

De wilde kanarie komt voor op de Canarische eilanden en Madeira. In de 15e eeuw werd de kanarie door de Spanjaarden overgebracht naar Europa. Door kweken en kruisingen met andere vogels (o.a. de Europese kanarie) ontstonden verschillende varianten van de kanarie.

De grootste soortgroepen zijn de kleurkanaries, zangkanaries en postuurkanaries. De kleurkanaries worden het meeste als huisdier gehouden en komen voor in drie hoofdkleuren: geel, rood en wit. Daarnaast bestaan er diverse variaties op deze kleuren, bijvoorbeeld vogels met een gepigmenteerd verenkleed (bruine en zwarte veren door de kleuren heen). Zangkanaries worden specifiek op de zang gekweekt. Deze vogels worden niet beoordeeld op hun uiterlijk. Postuurkanaries worden gekweekt op hun lichaamshouding of uiterlijke kenmerken. Dit type kanarie is vaak te zien op tentoonstellingen.

Kanariemannetjes zingen van nature om een vrouwtje (pop) te imponeren en om hun territorium af te bakenen. De zang is deels aangeleerd en deels erfelijk. Het voordeel aan het gezang van een kanarie is dat, vergeleken met andere vogels, de kanarie in een lager volume zingt. Dat voorkomt dat de buren, door alle muren heen, mee kunnen genieten van een luid zingende of krijsende vogel.

 

Voeding

Kanaries eten dagelijks ongeveer 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten, aangezien ze snel verhongeren.

Utopia kanariezaad is een smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor kanaries. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.

De gevarieerde samenstelling van o.a. vruchten, zaden, tijmpoeder, vitaminekorrels, kruiden en eivoer voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van tropische vogels.

✅Tijmpoeder heeft een ontstekingsremmende werking en houdt ziektekiemen tegen. Zo helpt het huid-, ademhalingsproblemen, maar ook maag- en darmproblemen te voorkomen.

✅Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op zaadvoer. Eivoer zit boordevol vitaminen, eiwitten en aminozuren die de vogel nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

✅Brandnetel heeft een ontstekingsremmend effect en is rijk aan vitaminen C, K en mineralen. Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen (o.a. calcium, magnesium, ijzer en silicium) en ondersteunt de werking van de lever en nieren en stimuleert botopbouw.

✅Zeewier draagt bij aan een goede gezondheid en ondersteuning van de darmen. Bovendien draagt het bij aan een gezond glanzend verenkleed. Zeewier is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen (o.a. jodium) en vitamines. Met name jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier van vogels.

✅De toegevoegde maagkiezel zorgt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

 

Als aanvullende en lekkere snack kun je een vogelboeket of trosgierst aan de vogels aanbieden. De vogels vinden dit erg lekker en ze hebben meteen een bezigheid omdat ze zelf de zaadjes uit het kaf moeten halen. Geef trosgierst niet onbeperkt, het is namelijk een dikmaker. Uiteraard moeten de vogels altijd beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater.

 

Wil je nog meer informatie over de kanarie of over de verzorging van dit leuke vogeltje? Loop gezellig eens bij ons binnen!

 

 

 

Terug naar blog