De goudvis

De goudvis

De goudvis

Goudvissen zijn populaire huisdieren die opvallen door hun fraaie vormen en felle kleuren. Een goudvis kan goed gedijen in het gezelschap van andere vissen, in zowel een vijver als een aquarium. Wist je dat goudvissen onder de juiste omstandigheden, met de juiste verzorging, wel twintig jaar oud kunnen worden?

De goudvis wordt al duizenden jaren gekweekt. Het visje, dat voorkomt in de familie van de karperachtigen, komt van oorsprong niet in het wild voor. Afhankelijk van de ruimte waarin de goudvis leeft kan het vijftien tot wel veertig centimeter lang worden. De diertjes worden in allerlei vormen en maten gekweekt, zo bestaan er goudvissen met lange of korte staarten, dubbele staarten, in de welbekende oranje kleur of juist een bonte variant.

Waterkwaliteit
Een goede waterkwaliteit is van groot belang om goudvissen gezond te houden, onbehandeld leidingwater is niet geschikt als visvriendelijk aquawater. Daarom is het belangrijk om het leidingwater te behandelen met een watervoorbereider, deze neutraliseert schadelijke stoffen. Deze watervoorbereider wordt gebruikt bij het opstarten van het aquarium, maar ook bij iedere waterverversing. Goudvissen produceren relatief veel afvalstoffen. Om het water schoon te houden, is het belangrijk om een filter in het aquarium te plaatsen.

Waterplanten kunnen helpen om de waterkwaliteit verder op peil te houden. Planten gebruiken nitraat, een afvalstof, om van te groeien. Daarnaast vormen waterplanten een extra bron van zuurstof en voeding voor de goudvissen.

Goudvissen gedijen het beste in watertemperaturen tussen de 10°C en 20°C. Het is belangrijk dat de temperatuur niet al te veel schommelt.

Verzorging
Het schoonmaken van het aquarium moet ongeveer elke twee weken gebeuren. Een richtlijn is om elke twee weken een derde van het water in het aquarium te vervangen door schoon water. Het is niet verstandig om al het water in één keer te verversen, hierdoor raakt het natuurlijke evenwicht in het water te veel verstoort. Aan het verse water dat in het aquarium wordt toegevoegd kun je een watervoorbereider en bacteriën toevoegen.

Het filter moet regelmatig schoongemaakt worden, zodat het niet verstopt raakt. Je kunt de ruiten schoonmaken door bijvoorbeeld het gebruik van een magneetveger. Eventuele plantenresten of voedselresten moeten niet te lang in het aquarium blijven liggen. Deze kun je verwijderen door gebruik te maken van een schepnetje.

Voeding
Vissen zijn alleseters, ze eten zowel insecten als planten. Ook vermaken de vissen zich door op de bodem te wroeten, op zoek naar voedsel. Voer voor goudvissen is voorzien van alle essentiële voedingsstoffen. Omdat de levendigheid van de vissen toeneemt bij een afwisseling van het menu, kun je het droogvoer aanvullen met bijvoorbeeld levende of gedroogde watervlooien of muggenlarven. Je kunt de vissen een zeer kleine hoeveelheid eenmaal per dag voeren, maar het kan geen kwaad om af en toe eens een dag over te slaan. Het is genoeg als je een keer per week levend voer geeft. Komt de watertemperatuur in de vijver onder de 10°C? Pas het dieet dan aan! Vissen eten namelijk niet of heel weinig wanneer ze aan koude omstandigheden worden blootgesteld.

 

 

Terug naar blog