agapornis

De agapornis: een kleurrijke verschijning

De agapornis: een kleurrijke verschijning

De agapornis of de dwergpapegaai stamt af van de papegaaiachtigen. In de 18e eeuw is deze unieke vogelsoort naar Europa gebracht. De diersoort komt oorspronkelijk namelijk uit Afrika, waar ze in grote groepen leven in struikgewas op de uitgestrekte savannes. De wilde agapornis zoekt heel de dag naar voedsel, broedt en bouwt nesten.

De kleine, actieve vogeltjes kunnen goed tam worden, maar kunnen ook flink herrie produceren wanneer ze niet voldoende aandacht of speelgoed tot hun beschikking hebben. Dwergpapegaaien kunnen niet goed alleen worden gehouden, want het zijn sociale dieren. Vaak blijven dwergpapegaaien levenslang bij een partner. De Latijnse naam ‘agapornis’ is opgebouwd uit de woorden agapein (liefkozen) en ornis (vogel) en betekent dus niet voor niets ‘liefdesvogel’!

De dwergpapegaai of agapornis (meervoud: agapornissen of agaporniden) zijn vogels die als tamme vogel binnen in de huiskamer, maar ook als buitenvogel in een volière gehouden kunnen worden. De meeste dwergpapegaaien worden tussen de tien en twintig jaar oud.

 

Soorten dwergpapegaaien

Er bestaan negen verschillende soorten dwergpapegaaien. Voorbeelden van verschillende soorten zijn bijvoorbeeld de Agapornis Roseicollis (perzikkop-agapornis) en de Agapornis Fischeri (Fischers agapornis). Het zijn kleine vogels tussen de twaalf en zeventien centimeter groot, afhankelijk van de soort. De basiskleur van dwergpapegaaien is groen, maar door het kweken van vogels komen dwergpapegaaien in veel verschillende kleuren voor.

 

Voorkom verveling!

Agapornissen zijn echte slopers. Voorkom dat de dieren aan de snoeren in het huis kunnen beginnen! Er bestaat veel papegaaienspeelgoed om te voorkomen dat de dieren zich gaan vervelen. Ook bestaan er verschillende manieren om voedselverrijking toe te passen. Zo kun je diverse voedsel-verstopplekken maken of kun je gebruik maken van voerspeeltjes. Dit is leuk om naar te kijken en bootst daarnaast de natuur van de vogel na: daar zoeken dwergpapegaaien de hele dag naar voedsel!

Houd je jouw vogel in de woonkamer? De luchtvochtigheid in onze woonkamers is vaak te droog voor agapornissen. Zorg daarom voor een vogelbadje in het verblijf, zodat de vogels een verfrissende duik kunnen nemen.

 

Voeding

Het is belangrijk dat een agapornis altijd beschikking heeft tot voer. De vogels hebben een hoog metabolisme. Dat betekent dat voedingsstoffen snel worden opgenomen, verteerd en worden omgezet naar energie. De kleine vogels kunnen daardoor maar ongeveer 24 uur zonder eten.

Utopia Afrikaanse parkietenzaad is een smakelijk en gevarieerd premium vogelzaad, dat speciaal is ontwikkeld voor Afrikaanse parkieten zoals de agapornide en de halsbandparkiet. Utopia vogelvoer is met zorg en passie ambachtelijk gemengd. Anders dan basis zaadmengsels is deze voeding compleet voorzien van essentiële voedingsstoffen én verrijkt met diverse kruiden.

De gevarieerde samenstelling van o.a. vruchten, zaden, tijmpoeder, vitaminekorrels, kruiden en eivoer voorziet volledig in de natuurlijke voedingsbehoefte van tropische vogels.

✅Tijmpoeder heeft een ontstekingsremmende werking en houdt ziektekiemen tegen. Zo helpt het huid-, ademhalingsproblemen, maar ook maag- en darmproblemen te voorkomen.

✅Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op zaadvoer. Eivoer zit boordevol vitaminen, eiwitten en aminozuren die de vogel nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

✅Brandnetel heeft een ontstekingsremmend effect en is rijk aan vitaminen C, K en mineralen. Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen (o.a. calcium, magnesium, ijzer en silicium) en ondersteunt de werking van de lever en nieren en stimuleert botopbouw.

✅Zeewier draagt bij aan een goede gezondheid en ondersteuning van de darmen. Bovendien draagt het bij aan een gezond glanzend verenkleed. Zeewier is een uitstekende bron van eiwitten, mineralen (o.a. jodium) en vitamines. Met name jodium is belangrijk voor een goede werking van de schildklier van vogels.

✅De toegevoegde maagkiezel zorgt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen.

Als aanvullende voeding en lekkere snack kun je trosgierst of een gemengd boeket aan de vogels aanbieden. De vogels vinden dit erg lekker en ze hebben meteen een bezigheid omdat ze zelf de zaadjes uit het kaf moeten halen. Geef trosgierst niet onbeperkt, het is namelijk een dikmaker. Uiteraard moeten de vogels altijd beschikking hebben tot vers en schoon drinkwater.

Wil je nog meer informatie over de agapornide of over de verzorging van dit kleurrijke vogeltje? Loop gezellig eens bij ons binnen!

 

 

 

Terug naar blog