Schoon en fris: vachtverzorging van de kat

Schoon en fris: vachtverzorging van de kat

Als je haar maar goed zit!

Katten besteden veel tijd aan het ‘wassen’ en verzorgen van hun vacht. Een groot deel van de tijd dat ze wakker zijn, reinigen ze hun ooghoeken, likken ze hun vacht en halen klontjes vuil tussen hun teenkussens weg. Ongeveer twee keer per dag reinigt de kat zijn hele vacht, van zijn poten tot zijn gezicht. Zelfs de schouders en de rug kan de kat gemakkelijk zelf likken, door de flexibele wervelkolom die een kat bezit.

Het is belangrijk dat je het likgedrag van een kat goed in de gaten houdt. Een kat kan namelijk overmatig gaan likken als het dier stress ervaart of als er sprake is van een medische oorzaak. Bij overmatig likken is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Een handje helpen bij de vachtverzorging?

De kat heeft toen het nog in het nestje bij de moederpoes was, geleerd om zichzelf te verzorgen. Het kan echter geen kwaad om de kat een handje te helpen bij de vachtverzorging; er zitten zelfs diverse voordelen aan! Door te kammen en te borstelen verbeter je het uiterlijk van de vacht, door dode en losse haren te verwijderen kun je je kat controleren op wondjes, kale plekken of parasieten zoals vlooien of teken én verminder je het risico op haarballen. Haarballen zijn ophopingen van haren in de maag. Als een kat de haarbal niet kan uitbraken, kunnen haarballen een verstopping in de darmen veroorzaken. Daar kan je kat erg ziek van worden. Een vastzittende haarbal kan zorgen voor symptomen als weinig voer in een maaltijd kunnen eten en geleidelijk gewichtsverlies.

Kammen en borstelen zorgt niet alleen voor een goede vachtverzorging, versterkt ook de band tussen jou en je kat. De meeste katten vinden een borstelbeurt heerlijk! 

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen die een verschillende functie dienen in de vachtverzorging voor je kat. Wat alle borstels en kammen gemeen hebben, is dat ze bedoeld zijn om met de haarrichting mee te borstelen, om een oncomfortabel gevoel voor je kat te voorkomen. Heeft je kat lang haar en klitten? Er zijn speciale anti-klitsprays verkrijgbaar om het kammen te vergemakkelijken.

Kammen

Er zijn veel verschillende soorten kammen: zo is er een grove kam, een middel grove kam en een fijne kam. Er is zelfs een kam met roterende tanden verkrijgbaar als de vacht van de kat makkelijk klit. Welke kam je kunt gebruiken, is afhankelijk van de lengte en dikte van de vacht. Een vlooienkam is een zeer fijn getande kam waarmee je kunt controleren of er vlooienuitwerpselen in de vacht van de kat aanwezig zijn.

Borstels

Er zijn diverse borstels verkrijgbaar die de vachtverzorging van je kat bevorderen

  • De universeelborstel, ook wel de slickerborstel genoemd. Deze borstel heeft fijne, flexibele metalen haakjes die meebuigen als er een klitje in de vacht aanwezig is. Daardoor ervaart de kat geen oncomfortabel gevoel tijdens de borstelbeurt.
  • De rechte-pennen-borstel heeft, zoals de naam al zegt, rechte metalen pennen met rubberen uiteinden voor een comfortabel gevoel. Doordat de pennen aan de basis zijn bevestigd in rubber, ontstaat er veerkracht en flexibiliteit in de borstel.
  • De rubberborstel van Kong. Deze borstel is ideaal voor kortharige katten, die voornamelijk gebruikt wordt in de ruiperiode en losse haren kan verwijderen. Buiten de ruiperiode kun je deze borstel beter in de kast laten, omdat je met de rubberborstel ook nieuwe haren kan verwijderen. Dat wil je niet, want straks blijft je kat het gehele jaar door ruien!
  • De zachte borstel is een borstel met haren gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen. Deze borstel is ideaal om een kitten of kat te laten wennen aan borstelen. Ook wordt deze borstel veel gebruikt als naverzorging: de vacht gaat van de zachte borstel prachtig glanzen!

Kattenshampoo

Soms kan het nodig zijn om je kat te wassen met water. De meeste katten vinden dit niet zo’n pretje, daarom is het belangrijk om de kat hier op jonge leeftijd al aan te laten wennen. Mocht het nodig zijn om je kat een bad te geven, gebruik dan een speciale kattenshampoo. Een kattenshampoo houdt rekening met de vachtstructuur en vetlaag op de huid van de kat. Zorg ervoor dat je het kopje niet met kattenshampoo insmeert, zodat er geen water of shampoo in de oren of ogen van je kat komt.

Terug naar blog