De aanschaf van een reptiel of amfibie


De aanschaf van een reptiel of amfibie

Terrariumdieren worden steeds populairder als huisdier. Het zijn ontzettend interessante dieren om naar te kijken. Bovendien is het voor veel mensen een hobby om een terrarium zo mooi mogelijk op te bouwen en in te richten. Het is wel belangrijk om bij de aanschaf van één of meerdere terrariumdieren weloverwogen te werk te gaan.

Waarom wil ik een reptiel of amfibie aanschaffen?

Een terrarium opzetten en onderhouden kost tijd, energie, aandacht en geld. Terrariumdieren zijn bovendien echte kijkdieren, dus geen dieren om regelmatig op te pakken. Sommige terrariumdieren worden meer dan vijftien jaar oud, vindt u het dan nog steeds leuk? Als u overweegt een terrariumdier aan te schaffen, is het belangrijk om over dergelijke zaken goed na te denken.

Wat verwacht u van uw dieren? Sommige dieren laten zich nauwelijks zien, terwijl andere dieren wel goed zichtbaar zijn, maar bijvoorbeeld niet veel bewegen. Er zijn dieren die erg kleurrijk zijn, maar ook dieren die juist ontzettend goed gecamoufleerd zijn.
Vindt u het geen probleem om levende voedseldieren te voeren? Heeft u een rustige ruimte die groot genoeg is voor een terrarium? Dit zijn allemaal dingen om van te voren over na te denken. Zorg er voor dat u een goed beeld krijgt van het houden van reptielen of amfibieën, zodat u goed voorbereid bent.

Past een terrariumdier bij mij?

Voordat u beslist of u terrariumdieren wilt houden, is het verstandig na te gaan of deze dieren bij u en uw leven passen. Hieronder leest u waar u zoal aan moet denken.

Tijd voor verzorging?

Een terrarium onderhouden hoeft niet heel veel tijd te kosten, maar dit is van een aantal zaken afhankelijk. Is het een relatief schoon dier, of een dier dat de bak snel vies maakt? In dat laatste geval zult u vaker bezig zijn met het schoonhouden van het terrarium. Hoe eenvoudig en snel dat schoonmaken is, is op zichzelf ook weer afhankelijk van het type dier en het type terrarium. Moet er dagelijks gesproeid worden? Hoe vaak moet er gevoerd worden?

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de dieren te controleren. Zaken waar u op moet letten zijn: gaat het nog goed met de dieren, hebben ze geen beschadigingen, komen ze bijvoorbeeld goed door hun vervelling heen, bewegen ze normaal, enzovoorts. Bij het terrarium zelf moet u minstens dagelijks even controleren of zaken als temperatuur en luchtvochtigheid nog in orde zijn.

Voldoende ruimte beschikbaar?

De ruimte die een reptiel of amfibie nodig heeft, is onder andere afhankelijk van de grootte van het dier en zijn beweeglijkheid. Er zijn terraria die minder dan een halve meter lang zijn, maar ook terraria van enkele meters lengte. De hoogte kan ook een belangrijke factor zijn, afhankelijk van het type dier.

Wat vinden huisgenoten ervan?

Het is belangrijk dat het hele gezin achter de aanschaf van een terrariumdier staat. Niet iedereen vindt reptielen of amfibieën even leuk, datzelfde geldt ook voor (levende) voedseldieren.

Alles weten over reptielen en amfibieën

Het houden van reptielen en amfibieën vergt onder andere verstand van terrariumkunde. Er komt heel wat bij kijken om een geschikt terrarium op de juiste wijze in te richten en te onderhouden. Denk alleen al aan een juiste plaatsing van de verschillende lampen en het regelen van temperatuur en vochtigheidsgraad. Zorg er daarom voor dat u beslagen ten ijs komt en verzamel vooraf al informatie. Zo hoeft u straks niet gehaast op zoek naar kennis en bovendien geeft een goede voorbereiding ook al veel voorpret.

Consequenties van het hebben van een reptiel of amfibie

Het hebben van een terrariumdier heeft consequenties voor uw leven. Als u bijvoorbeeld op vakantie wilt, is het belangrijk dat u mensen kent die de verzorging van uw dier over kunnen en willen nemen. Ook financieel zijn er consequenties, u moet rekening houden met extra kosten voor zo lang als uw dier(en) leven.

Eenmalige en vaste kosten

De kosten van de aanschaf van een reptiel of amfibie zijn heel uiteenlopend. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort dier, maar ook de leeftijd / grootte van het dier, het geslacht en de zeldzaamheid spelen hierbij een grote rol.
De aanschafprijs van een reptiel of amfibie kan variëren van enkele euro’s tot enkele duizenden euro’s. De kosten van een terrariumbak met inrichting en lampen zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte en het type lampen, maar u moet rekening houden met enkele honderden euro’s voor een wat grotere bak.

Naast deze eenmalige aanschafkosten zijn er ook terugkerende kosten. Denk daarbij aan kosten voor voer en vitaminen- en mineralenpreparaten. De bodembedekking moet regelmatig verschoond worden en in sommige gevallen hebt u met enige regelmaat nieuwe planten nodig. De UV-lampen moeten minimaal jaarlijks, of vaker vervangen worden, wat geld kost. Verder verbruikt een terrarium energie door de lampen en verwarming.
Als uw dier iets mankeert, kunt u te maken krijgen met medische kosten.

Uw terrariumdieren en de wet

Met terrariumdieren zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste is het al voorafgaand aan de aanschaf belangrijk om te controleren of uw gemeente regels heeft met betrekking tot het houden van deze dieren. Het gaat hierbij voornamelijk om giftige dieren, maar ook voor minder gevaarlijke dieren is het mogelijk dat er regels zijn opgesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening (A.P.V.) van de gemeente.

Als u in een huurwoning woont, is het mogelijk dat de woningbouwvereniging regels kent met betrekking tot het houden van bepaalde soorten huisdieren.
Veel reptielen en amfibieën vallen onder de CITES regelgeving. Deze diersoorten worden met uitsterven bedreigd, daarom is de vangst en handel aan regels onderhevig. Controleer of het dier van uw keuze op één van de CITES bijlagen staat vermeld, en controleer ook meteen of het dier binnen Europa misschien onder nog strengere EU regels valt. Al naar gelang de status van het dier, zult u bijvoorbeeld een aankoopbewijs moeten kunnen laten zien, vergunningen aanvragen en/of een administratie bijhouden. Zorg dat u van de verkoper de juiste papieren bij uw dier krijgt! 

Wat voor terrariumdier wil ik aanschaffen? Reptielen en amfibieën in allerlei soorten en maten

Reptielen en amfibieën zijn er in allerlei soorten en maten. Het aantal diersoorten dat als huisdier gehouden wordt, is enorm groot. Verdiep u goed in de verschillende soorten, zodat uw uiteindelijke keuze ook echt past bij uw wensen. Kiest u voor een dier dat behoorlijk groot kan worden, of wilt u liever dieren die relatief klein blijven? Er zijn heel beweeglijke dieren, maar ook dieren die nauwelijks van hun plaats komen. Kleurrijk, of juist
gecamoufleerd. Handtam te maken, of erg schuw en stressgevoelig. Dag- of nachtactief. Wilt u één dier houden, of juist meerdere dieren bij elkaar? Van hetzelfde soort, of verschillende soorten? En in dat laatste geval: welke soorten passen eigenlijk bij elkaar? Veel diersoorten kunnen namelijk beter niet gecombineerd worden met andere dieren in een terrarium. Veel terrariumdieren hebben levend voer nodig. Dit kan variëren van krekels tot muisjes. Wilt u levend voer geven, of juist niet? Sommige diersoorten leven maar enkele jaren, maar andere soorten kunnen tientallen jaren oud worden. Niet ieder terrariumdier is even geschikt voor beginners. Er zijn terrariumsoorten die erg gevoelig zijn voor stress en flinke eisen stellen aan hun leefomgeving. Ook zijn er diersoorten die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, en om die reden alleen geschikt zijn voor ervaren terrariumhouders.
Misschien heeft u al een bepaald beeld bij wat u zou willen, maar het kan ook zijn dat u zich nog volop aan het oriënteren bent. Neem uitgebreid de tijd om uit te vinden wat u aanspreekt, zodat u geen teleurstelling tegemoet gaat.

Let op gezondheid

Bij reptielen en amfibieën kunnen, net als bij andere diersoorten, erfelijke gebreken voorkomen. Het kweken op speciale kleuren en patronen die afwijken van de natuurlijke vorm (“morphs”), lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van erfelijke afwijkingen. Inteelt kan een rol spelen, hoewel de negatieve effecten hiervan bij reptielen en amfibieën grotendeels onbekend zijn. Het is echter niet aan te bevelen om generatie op generatie inteelt toe te passen.
Sommige dieren kunnen de Salmonella bacterie bij zich dragen. Met name jonge kinderen of mensen met een verminderde weerstand kunnen hier extra gevoelig voor zijn.

Leeftijd van het dier

De keuze voor een jong of juist al een wat ouder dier hangt van een aantal zaken af. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort dier hoe oud het dier überhaupt kan worden.
Jonge dieren worden veel aangeboden. Ze zijn over het algemeen kwetsbaarder, zeker als ze nog echt heel jong zijn. Daar staat tegenover dat ze vaak ook (stukken) goedkoper zijn dan oudere dieren.

Sommige dieren hebben als ze jong zijn een klein terrarium nodig. Wanneer ze meteen in een grote bak gezet worden, kunnen ze bijvoorbeeld hun prooi niet vinden. Dat betekent dat u na verloop van tijd een grotere bak moet kopen, wat extra kosten met zich meebrengt. Een alternatief daarvoor is meteen met een groot terrarium te beginnen, maar deze in het begin met een tussenschot te verkleinen.

Jonge en oude dieren kunnen vaak niet samen gehouden worden vanwege het verschil in grootte. Er zijn veel diersoorten die dan kannibalistisch worden, waarbij het oudere, grotere dier het jonge dier op eet. Als u voor een diersoort kies die u als paar of als groep wilt gaan houden, is het om die reden belangrijk dat ze qua leeftijd (grootte) met elkaar matchen.

Man of vrouw

Voor dieren die alleen (solitair) gehouden worden, maakt het niet uit of u kiest voor een man of een vrouw. Bij sommige diersoorten kunnen de vrouwen eieren leggen, ongeacht of er een man aanwezig is. Het is dan wel belangrijk om te zorgen voor een geschikte huisvesting, waarbij een vrouw altijd haar eieren kwijt kan. Dit kan anders resulteren in legnood.

Als u voor een paar of een groep dieren gaat, dan is de beste combinatie vaak een man met één of meerdere vrouwen. Meerdere mannen samen gaat meestal mis. Zoek van tevoren goed uit welke combinatie voor de diersoort van uw keuze aanbevolen wordt.

Eén dier of meer

Veel reptielen en amfibieën kunnen als paar of in een (kleine) groep gehouden worden, maar er zijn ook dieren die het beste alleen gehouden worden. Zet in die gevallen dan ook niet zomaar andere dieren erbij om ruzie en verwondingen te voorkomen.

Wilt u een terrarium samenstellen met meerdere verschillende diersoorten samen? Laat u dan goed informeren bij bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak of liefhebbersvereniging, want veel dieren kunnen niet samen gezet worden! Kies alleen dieren die van nature ook in hetzelfde klimaat leven en die elkaar verdragen. Voor een beginnend terrariumhouder is het sowieso niet aan te raden om meteen met dergelijke combinaties te beginnen.

Waar wil ik mijn terrariumdier gaan aanschaffen?

Het is belangrijk om naar een betrouwbaar adres te gaan om uw reptiel of amfibie aan te schaffen. U wilt immers een gezond dier, dat aan de verwachtingen voldoet. Een goede dierenspeciaalzaak zal u ruimschoots informatie kunnen geven over zowel het dier van uw keuze, als over de manier van huisvesten en voeden.

Terraria kunt u op verschillende plaatsen aanschaffen. Er zijn in Nederland meerdere dierenspeciaalzaken, die zich volledig toegelegd hebben op de verkoop van terrariumdieren. Koopt u een dier bij een speciaalzaak, dan is het prettig als deze is aangesloten bij Dibevo.

Ongeacht waar u een dier koopt, is het verstandig om van te voren een lijstje te maken van dingen die u wilt vragen en zaken waar u op moet letten. Neem u voor om geen dier te kopen als uw vragen niet beantwoord kunnen worden of als u twijfels hebt.

Waar moet ik bij de aanschaf op letten

Waar u een dier ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u het dier beter niet kopen. U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet bijvoorbeeld letten op het uiterlijk en de gezondheid van de dieren.

Het verblijf van de dieren moet schoon zijn, de dieren moeten niet in een vervuilde of overbevolkte bak zitten. Kies bij voorkeur voor nakweekdieren. Wildvangdieren zijn vaak besmet met (in- of uitwendige) parasieten, dragen regelmatig ziekten bij zich en zijn veel gevoeliger voor stress. Daarnaast zijn er ethische overwegingen om te kiezen voor in gevangenschap geboren dieren. De wilde populaties van sommige dieren staan onder druk door het wegvangen van dieren voor de terrariumindustrie. Nakweekdieren zijn beter gewend aan het leven in een terrarium.
Koop geen dier op een moment dat het zo druk is dat er geen tijd en mogelijkheden zijn om
vragen te stellen. U mag van de verkoper verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de dieren te laten zien en uw vragen beantwoordt

Bent u er klaar voor?

Voor u uw dier in huis krijgt is het verstandig om te zorgen dat u alles klaar heeft staan. Het terrarium moet volledig ingericht zijn. Zeker als het uw eerste terrarium is, is het verstandig om dit al twee tot drie weken van te voren klaar te maken. Het duurt namelijk soms wel twee weken voordat het klimaat in het terrarium is gestabiliseerd. U kunt dan bovendien nog oefenen met het correct krijgen van zaken als temperatuur en luchtvochtigheid voordat het dier er is. De kans is groot dat u nog tegen onverwachte zaken aan loopt, dan is het fijn dat u nog ruimschoots de tijd hebt om dit aan te passen. Ook is het handig om vooraf met het gezin regels af te spreken die zullen gaan gelden. Zeker als er jongere kinderen in huis zijn, is het zaak dat zij het terrarium niet
kunnen openen. Een slotje om dit te voorkomen is dan aan te bevelen! Leer hen bovendien dat bijvoorbeeld slaan of tikken op de ruit niet toegestaan is. Neem ook goede hygiëne regels in acht; was na werkzaamheden in of rondom het terrarium altijd uw handen.

Gebruik vaste spullen als bakken en emmers voor het schoonmaken van het terrarium en zorg dat deze niet gebruikt worden voor andere zaken.

Mee naar huis

Regel een geschikte transportbox als u uw dieren gaat ophalen. Vaak worden hiervoor bijvoorbeeld tempex dozen of koelboxen gebruikt: beiden zijn goed isolerend. Eventueel kan een warmtebron, zoals een kruik of heatpack toegevoegd worden. Zorg er bij een tempex doos voor dat het dier geen direct contact heeft met de tempex, omdat dit kan afbrokkelen. Probeer het transport zo comfortabel mogelijk te maken voor het dier om stress te voorkomen.


 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.