Kromsnavels

Er zijn veel verschillende soorten kromsnavels de bekendste is toch wel de grasparkiet. Ook de valkparkiet, rosella, bergparkiet en de halsband parkiet zijn soorten die veel als huisdier worden gehouden.

Algemeen

De kromsnavels komen over het algemeen uit de warmere continenten zoals: Afrika, Azie, Zuid Amerika of Australië.

De kromsnavel kunt u makkelijk herkennen aan zijn kromme snavel zoals de naam al zegt.  Aan de grootte zijn ze verder lastig te herkennen, kromsnavels zijn er in verschillende maten. Een parkiet is bijvoorbeeld een stuk kleiner als een grijze roodstaart. Kromsnavels zijn prima vogels om tam te krijgen, het draait dan vooral om vertrouwen, geduld en consequent zijn. Laat de vogel goed weten dat u de baas bent anders is er kans dat uw vogel erg dominant word binnen het gezin. Ook kunt u kromsnavels leren praten, veel herhalen helpt daar goed bij. De meeste kromsnavels leven erg graag in groepen, wilt u uw vogel tam maken raden wij u aan de vogel alleen te houden.

 

Verschillende varianten

De Prachtrosella (latycercus eximius cecilae)

De rosella komt oorspronkelijk uit Zuid Australie

De rosella is een kleurrijke vogel. Een helder rode kop, een gele buik, blauwe rug en een groene staart. De kleuren bij de man zijn wat feller dan bij het vrouwtje en over het algemeen is de pop de kleiner dan de man. Ook heeft het vrouwtje rond haar ogen wat bruine veren deze ontbreken bij de man.

Ze worden ongeveer 30-34 centimeter groot.

Van nature leeft de pracht rosella in uitgestrekte landbouw- en bos gebieden. Ze broeden het liefst in boomholtes of uitgeholde dikke takken. Buiten de broedperiode leven ze in grote groepen. Een prachtrosella kan dan ook het beste per paar gehouden worden. Wilt u de vogel tam maken is het beter om deze alleen te houden. Het is dan wel van belang dat de vogel voldoende aandacht krijgt.

 

De Bergparkiet (Polytelis anthopeplus)

De bergparkiet komt oorspronkelijk uit Zuidoost- en Zuidwest-Australië.
Van het mannetje is de kop en nek olijfachtig geel het lichaam heldergeel en de rug olijfkleurig geelgroen de staart blauwzwart en de snavel rood.
Het vrouwtje is meer groenachtig van tint dan het mannetje vooral aan kop, hals en borst.
De staart is van boven donkergroen, van onder zwart en roze gezoomd behalve de twee middelveren.
Ze worden ongeveer 37 tot 42 centimeter groot.

Van nature leeft de bergparkiet langs de oevers van een rivier en aan de rand van de bossen. Ze broeden het liefst in de holtes van een eucalyptus boom. Buiten het broedseizoen leven ze in paren of in kleine groepen. Een bergparkiet kan dan ook het beste per paar gehouden worden. Wilt u de vogel tam maken is het beter om deze alleen te houden. Het is dan wel van belang dat de vogel voldoende aandacht krijgt.

 

De Halsband parkiet (Psittacula krameri)

De halsband parkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal Afrika.

De halsbandparkiet is een opvallend groen gekleurde, vrij grote vogel met een lange, puntige staart en een rode snavel. Mannetjes hebben een zwarte kin- en keelvlek en een zwarte lijn over de hals lopen die uitloopt in een oranjeroze halsband op het achterhoofd. Vandaar de naam halsband parkiet.

Ze worden ongeveer 42 cm groot.

Van nature leeft de bergparkiet in een bosrijke omgeving, lichte rimboe en half woestijn gebied. Ze broeden het liefst in een holle boomstam maar een gat in een muur of onder een dak voldoet ook als broedplaats. Ze leven voornamelijk in kleine groepen. Een halsband parkiet kan daarom ook het beste per paar gehouden worden. Wilt u de vogel tam maken is het beter om deze alleen te houden. Het is dan wel van belang dat de vogel voldoende aandacht krijgt.

 

Huisvesting

Omdat er veel verschillende soorten en maten kromsnavels zijn, zijn er ook verschillende soorten huisvestingen die geschikt zijn voor uw kromsnavel. Zo zijn er binnen of buiten volières en verschillende soorten en maten vogelkooien. Bij het kiezen van een geschikte kooi is het belangrijk te weten voor vogel het is en of u de vogel alleen houd of in een stel. De kooi moet zo groot mogelijk zijn. Ook als de vogel regelmatig uit zijn kooi mag.

Let erbij de keuze van u kooi op dat de tralies horizontaal zijn. Kromsnavels vinden het prettig om in de kooi te klimmen. Ook de plek waar de kooi komt te staan is belangrijk. De kooi mag niet te dicht bij een verwarming of raam staan in verband met tocht en temperaturen die snel kunnen wisselen.

De bodembedekking kan bestaan uit stuifvrije maïskorrels, beukensnippers of papierkorrels.

Zorg voor voer- en waterbakjes van materiaal dat goed schoon te maken valt, bijvoorbeeld RVS. Douche of sproei de vogels regelmatig en zorg voor badgelegenheid. Als u een plantenspuit gebruikt om uw vogels te besproeien, moet deze leeg en droog weggezet te worden na elk gebruik om schimmelvorming en bacteriegroei te voorkomen.

Zowel in de buitenvolière als het huiskamerverblijf moet voldoende gelegenheid zijn voor de vogels om bezig te zijn. Wilde vogels brengen een groot deel van hun tijd door met voedsel zoeken en met sociaal en verzorgend gedrag, daarom moet er ook speelgoed aanwezig zijn, om gedragsproblemen te voorkomen.

Voederspeeltjeshouden de vogel goed bezig. Het dier moet dan moeite doen om zijn voedsel te bemachtigen, net als in de natuur. Ook speeltjes die de vogel met zijn snavel kapot kan maken zijn belangrijk en moeten altijd aanwezig zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speelgoed van leer of touw.

 

Verzorging en hanteren

Kromsnavels zijn zeer intelligent en hebben voldoende uitdaging nodig in de vorm van speeltjes. Varieer de speeltjes regelmatig en biedt nieuwe aan. Ook speelgoed wat ze kunnen slopen zullen ze zeker waarderen. Bijvoorbeeld wat wilgenhout of stukken papier wat ze kapot kunnen scheuren.

U kunt de kromsnavels trainen om netjes op uw hand of een stokje te stappen en te accepteren dat ze in de hand genomen worden, al dan niet in een handdoek. Sommigen laten hun kromsnavel kortwieken, zodat ze veilig mee naar buiten kunnen. Kortwieken is niet definitief en de vogel kan na de eerste rui al weer goed vliegen.

Als een kromsnavel goed word opgevoed, kunnen ze heel vertrouwd raken met de verzorger. Een kromsnavel die alleen gehouden wordt, kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen en bijvoorbeeld zijn baas als partner gaan beschouwen, of seksueel gefixeerd raken op een spiegeltje of speeltje. Sommige popjes gaan zichzelf kaalplukken, of gaan eieren leggen wanneer ze te veel door hun menselijke verzorger geknuffeld worden. In enkele gevallen overlijden ze zelfs aan legnood, met name vogels die een zaadmengsel krijgen. Het is belangrijk de vogel niet teveel te knuffelen, de rug te aaien of voedsel uit de mond te laten pakken omdat dit de vogel het idee kan geven dat zijn eigenaar zijn partner is.

Als u de vogel los in de kamer laat vliegen, pas dan op met zaken als snoeren, giftige planten en andere huisdieren en doe eventueel de gordijnen dicht zodat het dier niet tegen het raam vliegt.

Verwijder dagelijks het voer dat niet opgegeten is, dit om schimmels en dergelijke te voorkomen. Ververs ook het drinkwater tenminste eenmaal per dag en vaker indien nodig. Maak de kooi elke week schoon en denk daarbij aan de zitstokken en het badje. De bodembedekking moet dan ook vervangen worden.

 

Voeding

Een kromsnavel eet in het wild zaden, fruit, groente en sommige grassoorten maar gedijt in gevangenschap het best op een gevarieerd menu van pellets, groenten, vruchten en een kleine hoeveelheid zaden en noten. Dit laatste is vooral geschikt als beloning bij de training. Bij de dierenspeciaalzaak zijn er voor kromsnavels speciale pellets in de handel, zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Krijgt uw kromsnavel geen voer in de vorm van pellets, dan kan het menu aangevuld worden met eikrachtvoer. Eikrachtvoer bevat vitaminen en mineralen die ontbreken in een zadenmengsel. Echter, indien het eikrachtvoer gemengd wordt met zaden kunnen de vogels kiezen en selectief eten. De kans op het ontstaan van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen blijft dan bestaan. Door deze tekorten kunnen ziekten ontstaan. Daarom zijn pellets de eerste keuze als basisvoer. Geef tenminste 90% pellets, aangevuld met 10% overig voedsel, zodat uw agapornissen alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben.

Geef nooit avocado of chocolade, dat is giftig voor vogels.

Geef elke week wat maagkiezel of grit apart in een bakje, vooral als u geen pellets voert. Zorg voor dagelijks schoon drinkwater.

 

Ziekte en aandoeningen

Een zieke vogel zal niet gauw laten zien dat hij ziek is: het zijn prooidieren, en je kwetsbaar tonen is vragen om gegrepen te worden door een roofdier. Wanneer een zieke vogel 'bol' gaat zitten, moet u direct naar een dierenarts met kennis van vogels gaan. Neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, zwaar ademen, ademen met de bek open of verenplukken zijn andere aanwijzingen dat er iets mis is met de vogel. Een dof verenkleed kan op een slechte conditie wijzen. Gele ontlasting kan wijzen op leverproblemen.

Darminfecties kunnen het gevolg zijn van darmparasieten, schimmels of bacteriën. Pas op dat u geen oud of beschimmeld fruit of ander voer in de kooi laat liggen.

Vogels kunnen niet tegen de damp van sterk verhitte pannen met anti-aanbaklaag (PTFE), ze kunnen hieraan overlijden. De kooi mag dus niet in de keuken staan, maar denk ook aan bijvoorbeeld gourmetpannetjes! Ook andere dampende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, deodorant, haarlak of vlooienspray kunnen schadelijk zijn voor vogels, evenals rook van bijvoorbeeld sigaretten en sigaren. Rook niet in het bijzijn van de vogels en plaats de vogels in rookvrije ruimtes.

In alle bovenstaande gevallen en wanneer u twijfelt over de gezondheid van uw vogel is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een vogeldierenarts.

 

Aanschaf en kosten

U kunt een vogel bij een goede dierenspeciaalzaak kopen of bij een kweker. Om ernstige problemen te voorkomen koopt u altijd een jong dat zelfstandig eet en door de ouders is uitgebroed en opgevoed; let op dat het dier niet jonger mag zijn dan wettelijk is toegestaan. Kies een dier dat in gevangenschap is geboren en geen wildvang, wildvang dieren zijn sneller ziek en minder aangepast aan het leven als huisdier.

De aanschafprijs voor een kromsnavel hangt af van de soort, maar ligt gemiddeld tussen de 125 en 200 euro, de minder vaak voorkomende soorten zijn duurder. Het is mogelijk dat eventuele gezondheidstesten bij de aanschafprijs inbegrepen zijn, waardoor deze uiteraard hoger wordt. Vaak worden koppels aangeboden. Voordeel hiervan is dat u niet zelf op zoek hoeft te gaan naar een partner voor de vogel. Pellets zijn er in vele soorten, bij organische pellets moet u rekenen op een prijs vanaf € 0,20 per vogel per dag. Daar komen dan nog de groenten en het fruit bij, en eventueel zadenmengsel voor de training. De kosten voor bodembedekking zijn gering. Uiteraard zijn er aanschafkosten voor een ruime kooi of volière. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Bovendien wordt aangeraden een jaarlijkse gezondheidscheck te laten doen.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.