Vachtverzorging kat

 

Katten zijn schone dieren die veel tijd besteden aan het ‘wassen’ van hun vacht. Uw kitten heeft van de moederpoes geleerd hoe ze zich moet verzorgen, maar we kunnen ook een handje helpen. Door te kammen en te borstelen, vermindert u het risico van haarballen, verbeterd u het uiterlijk van de vacht door dode, losse haren te verwijderen en kunt u controleren op wondjes, kale plekken en/of parasieten.

In het begin zal de kitten/kat het borstelen vooral als een spelletje beschouwen, maar al snel vind de kat het heerlijk. En niet te vergeten het contact tussen u en uw kat wordt versterkt. Ook kan het soms nodig zijn om de kat te wassen. Dit is voor de meeste katten geen pretje, het is verstandig om de kat hier al op jonge leeftijd aan te wennen.

 

Haarballen kunnen voor alle katten een probleem vormen. Eigenlijk is een haarbal een opeenhoping van haren in de maag. Door het eten van kattengras kan de kat de haarbal uitbraken, maar de haren worden ook via de ontlasting afgevoerd. Als geen van beide methoden werkt, dan kan de kat ziek worden. Symptomen van een vastzittende haarbal kunnen zijn; vaak naar de etensbak gaan om slechts enkele hapjes te eten en geleidelijk gewichtsverlies.

 

Voor de kat zijn er verschillende borstels die goed gebruikt kunnen worden voor de vachtverzorging. Er worden ook vaak verschillende soorten borstels na elkaar gebruikt omdat ze een ander doel en effect hebben. Borstel en kam de vacht altijd van kop naar de staart, dus met de haarrichting mee. Bij een langharige kat kunt u ook een antiklitspray gebruiken om het kammen te vergemakkelijken.

 

Verschillende soorten kammen en borstels

 

Kammen

Kammen zijn er in verschillende soorten en maten; er is de grove kam, de middel grove kam en de fijne kam. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de vlooienkam, deze is heel fijn getand om makkelijk te controleren of er vlooienpoepjes in de vacht zitten. Een kam met roterende tanden wordt gebruikt bij een vacht dat makkelijk klit. Hierdoor worden minder haren beschadigd bij het uitkammen van klitten. Welke kam u nodig heeft voor uw kat is afhankelijk van de dikte en de lengte van de vacht. 

 

Borstels

De slickerborstel, ook wel universeelborstel genoemd, is een borstel met fijne gebogen metalen haakjes. De tanden van deze borstel zijn flexibel, dit is prettig voor als u een klitje tegenkomt in de vacht.

 De rechte pennen borstel is een borstel die rechte metalen pennen heeft, vaak met rubberen nopjes op de pennen. De pennen zitten vast in rubber waardoor er veerkracht ontstaat.

De rubberborstel is een rubbere mat met nopjes en wordt gebruikt bij kortharige katten. Het advies is om deze borstel alleen in de ruiperiode te gebruiken,  anders is de kans groot dat we niet alleen de dode losse haren verwijderen, maar ook de nieuwe haren. Hierdoor blijft de kat het hele jaar door ruien.

 

De zachte borstel is een borstel met haren van zacht synthetische of natuurlijke materialen. Deze borstel is ideaal om de kitten of kat die nog niet gewend is aan het borstelen hiermee te laten wennen. De zachte borstel kan ook gebruikt worden voor de naverzorging van de vacht; de vacht gaat hier mooi van glanzen.

 

Shampoo

Als u de kat gaat wassen heeft u hiervoor een kattenshampoo nodig, deze houdt rekening met de vachtstructuur en de vetlaag van de kat. Zorg er tijdens het wassen voor dat de kat geen water in de oren en ogen krijgt en dat de kat het water niet drinkt.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.