De senior kat

Door betere voeding en diergeneeskunde worden de katten steeds ouder. Katten vanaf 10 a 12 jaar worden meestal senior genoemd. Ook al zijn er katten die met gemak veel ouder worden. Een oudere kat krijgt meestal te maken met lichamelijke veranderingen. Zo worden ze wat minder soepel, verandert de eetlust, slaapt de kat meer en verandert ook het slaapritme. Om de senior kat zo goed mogelijk te helpen volgen hier een aantal tips.

De gewrichten

Door dat de kat ouder word, gaat ook het bewegen minder soepel. Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen die u aan de kat kunt geven waardoor u de gewrichten ondersteunt. Bijvoorbeeld glucosamine dit is er in zowel in vloeibare vorm als in poeder vorm. Glucosamine ondersteunt de aanmaak van nieuw kraakbeen en zorgt er voor dat de gewrichten soepeler kunnen bewegen.

Blaas- en nierproblemen

Bij oudere katten is de kans op blaas- en nierproblemen een stuk groter. Door in huis een drinkfontein te plaatsen stimuleren we de kat om meer water te drinken. Hierdoor verkleinen we de kans op blaas- en nierproblemen. Ook meerdere drinkplekken in huis bevorderd de vocht opname. Het geven van een goede kwaliteit nat voeding zorgt er ook voor dat de kat meer vocht binnen krijgt.

Voeding

Bij een oudere kat veranderd ook de eetlust. Hun reuk en smaak vermogen word minder waardoor ze het eten minder aantrekkelijk vinden. Ook door gebitsproblemen krijgt de oudere kat moeite met eten. Er zijn speciale voedingen voor de senior kat. Deze zijn afgestemd op de behoefte van de senior kat. Ze zijn vaak wat poreuzer zodat de kat minder moeite hoeft te doen om deze op te eten.

Ligplaats

Doordat de oudere kat meer moeite krijgt met bewegen zal het niet meer zo makkelijk zijn om ergens op te springen. Zijn favoriete plek kan dan misschien onbereikbaar zijn omdat de kat het niet meer red om in de vensterbank te springen. Door een krukje of opstapje te plaatsen zorgen we ervoor dat de kat toch op zijn favoriete plek kan gaan liggen. Ook slapen oudere katten meer en vinden ze het lekker om op een warme plek te liggen. Een radiator hangmat is dan een goede optie.

Krabpaal

De krabpaal blijft onmisbaar ook voor een senior kat. Er zijn voor de oudere katten speciale krabpalen. Door zijn vorm kan de kat zich alsnog helemaal uitstrekken en op die manier zijn nagels scherpen en zijn geur afgeven.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.