Het optillen van een konijn


Bij het optillen van een konijn is het belangrijk dat u goed te werk gaat. Een konijn heeft kwetsbare botten, bij een val kan hij zich flink bezeren. Bovendien zijn de achterpoten van een konijn zo sterk dat hij door ermee te trappen en te spartelen zijn eigen rug kan breken!

De meeste konijnen vinden oppakken niet leuk. Doe dit dus alleen als het nodig is, maar oefen wel af en toe zodat u weet hoe het moet en het konijn weet wat er gaat gebeuren. Blijf zelf rustig en vastberaden, maak geen wilde bewegingen.

Als u een konijn wilt optillen, doe dat dan als volgt: begin met de kop van het konijn naar u toe. Leg uw ene hand om zijn achterwerk heen, de onderste vingers iets onder zijn staart. Schuif uw andere hand onder zijn borst met uw duim omhoog langs zijn zij. Eventueel kunt u de voorpoten daarbij tussen pink en ringvinger of tussen ringvinger en middelvinger houden.
 

Til het konijn op (let op de achterste hand, op de foto nog net te zien).

Leg het tegen uw lichaam aan, het liefst met zijn kop onder uw arm. Daardoor blijft het konijn rustig.

Bij het terugzetten van het konijn kunt u het dier het beste achteruit zijn hok in zetten, zodat het niet uit uw armen kan springen en zich verwonden.
 

Bij een konijn dat erg wild is of spartelt kunt u met een hand zo veel mogelijk vel op de schouderbladen (dus niet in zijn nek!) pakken. Gebruik altijd uw andere hand ter ondersteuning: schuif deze onder het achterwerk. In feite lijkt dit op de hierboven beschreven methode, alleen pakt de voorste hand nu het schoudervel. Til het dier op en druk het direct zachtjes tegen u aan.

Til een konijn nooit op aan zijn oren of alleen aan zijn nekvel!


 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.