Een clicker is niets meer en niets minder dan een rechthoekig plastic hulsje met een reepje metaal. Als je met je duim op dit reepje drukt, klinkt er een klikgeluid. Ken je nog die speelgoedkikkertjes van vroeger? Die maakten hetzelfde geluid. Als je er toevallig nog één hebt, kun je jouw kikker een nieuwe toekomst geven als clicker, maar gelukkig zijn clickers ook gewoon te koop bij Diertotaal Utopia. Trainen met een clicker is in feite heel simpel: het geluid van de clicker moet door het dier worden geassocieerd gaan worden met een beloning. Hoort hij een klik dan krijgt hij een beloning, hoort hij geen klik dan krijgt hij niets. Om je konijn te laten wennen aan het klikgeluid en de link te laten leggen tussen klik en beloning kun je beginnen met heel simpele oefeningen. Lok bijvoorbeeld je konijn naar je toe met een stukje groenvoer of iets anders lekkers en op het moment dat je konijn bij je staat, klik je en geef je hem het lekkers. Dit is een makkelijke oefening omdat je konijn toch al naar je toe kwam, maar nu leert hij meteen het klikgeluid bij het lekkers. Als je consequent klikt voordat je iets geeft, heeft je konijn al rap door dat ‘klik’ betekent dat hij iets lekkers krijgt. Geen straf of dwang; je konijn heeft het gevoel dat hij zelf kan kiezen wat hij doet. En omdat hij het leuk vindt om een beloning te krijgen zal hij ervoor kiezen om op de clicker te letten en zijn gedrag daarop afstemmen. Wanneer je klikt op het moment dat je konijn zijn hok in springt en hem direct iets lekkers geeft, dan zal het dier al snel bij het geluid van de clicker het hok inspringen. Zo leert je konijn dingen doordat hij het leuk vindt om te doen.
De eerste stap van de training is dat het dier leert dat de klik hem iets oplevert. Je konijn begrijpt het beste dat hij iets goed gedaan heeft wanneer je binnen een seconde na de klik de beloning geeft. Je geeft nu nog geen commando’s, dat komt later pas. Eerst leert je konijn dat hij door bepaald gedrag (bijvoorbeeld: in de kooi springen) een klik en een beloning krijgt. Waar het om draait is dat je klikt zodra het konijn iets doet dat volgens jou gewenst gedrag is. Het konijn weet dan dat precies datgene waar hij mee bezig was op het moment dat hij de klik hoorde, gewenst gedrag was. Doet je konijn dit goed, dan ga je aan het gewenste gedrag een woord koppelen ofwel een commando geven. Met het commando (bijvoorbeeld: ‘in je kooi’) vertel je je konijn als hij doet, hij een beloning in de vorm van een snoepje zal krijgen. Als alles goed gaat, dan kun je de beloning steeds meer achterwege laten en kun je alleen nog de klik gebruiken. In het begin klik je bij elk commando. Bij sommige konijnen moet je altijd blijven klikken, andere konijnen gaan al vrij snel op het commando zelf reageren.
Het ene konijn leert sneller dan het andere. Sommige slimmeriken snappen het na een uurtje al, terwijl het bij andere konijnen dagen kan duren voordat het verband tussen de klik en het lekkers duidelijk is. Het spreekt voor zich dat de snelheid van het leerproces ook afhangt van hoe lekker het lekkers is dat je konijn voor zijn inspanningen krijgt. Je kunt bij Diertotaal Utopia terecht voor snoepjes waar een konijn als het ware van gaat watertanden, maar er zijn ook konijnen die de tango willen dansen voor een stukje wortel. Ongeacht het resultaat van je training ben je op een leuke en ontspannen manier met je konijn bezig. Clickertraining is een trainingsmethode die door zowel volwassenen als kinderen te gebruiken is en die de goede verstandhouding tussen konijn en eigenaar bevordert. Want een huisdier is nóg veel leuker als je er vriendjes mee bent.
- Klik op het juiste moment, dus precies als het konijn het gewenste gedrag laat zien.
- De beloning geef je binnen één seconde na de klik.
- Geef als beloning iets kleins wat snel op is zodat je konijn de aandacht niet verliest.
- Als je konijn de aandacht verliest stop je direct de training.
- Begin pas met echte oefeningen als je konijn snapt wat de bedoeling is.
- Je zult veel geduld moeten hebben.
Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.
Meer informatie? Neem gerust even contact op of kom naar één van onze winkels!