Na een draagtijd van ongeveer negen weken, worden de kittens volledig hulpeloos geboren. Ze zijn nog blind en doof en volkomen afhankelijk van hun moeder. De kittens kunnen echter wel ruiken en voelen.

Na ongeveer tien dagen gaan de oogjes open en na zeventien dagen gaan de oren open, het duurt nog wel een paar dagen voordat ze kunnen zien en horen. De socialisatie periode van katten duurt tussen de 12e en 60e dag. Deze inprentingsperiode is cruciaal voor het gedrag van de volwassen kat.

Het gedrag van de kat wordt bepaald door een goede socialisatie, maar voor een deel ook door een erfelijke aanleg. In de eerste weken van het leven van een kitten wordt de basis gelegd voor een leuke, sociale en lieve huisgenoot. Voor de socialisatie spelen de moeder en nest genoten een grote rol.

In deze periode moet een kat leren om contact te hebben met mensen door aanraken, knuffelen, oppakken en spelen, zodat ze later een mensgerichte kat worden. Ook omgevings prikkels zijn belangrijk, een kitten moet een stofzuiger leren kennen, de radio en tv, bezoekers en kleine kinderen. Tevens een ritje in de auto in een afgesloten katten vervoersmandje is aan te raden. Het vergemakkelijkt een mogelijk bezoek aan de dierenarts in de toekomst. Kortom, een door de omgeving gestimuleerde kitten zal uitgroeien tot een goed gesocialiseerd huisdier.

Na 12 weken wordt de kitten meestal uit zijn nest gehaald en is het tijd om naar zijn nieuwe eigenaar te gaan.


Tijd en omschrijving

1 week Ogen open, begin van focussen
2  weken Kan kruipen, maar nog niet op poten staan
17 dagen Kan horen
3  weken Begint te lopen, eerste keer ontwormen
4  weken Begint met vast voedsel
5 weken Ontwormen herhalen
6  weken Ogen beginnen definitieve kleur te ontwikkelen
7 weken Ontwormen herhalen
8  weken Heeft volledig melk gebit
9  weken 1e vaccinatie, ontwormen herhalen (niet op dezelfde dag als vaccinatie)
12 weken Ontwormen herhalen
13 weken 2e vaccinatie
16 weken Ontwormen herhalen
18 weken Wisseling melkgebit naar blijven gebit
20 weken Ontwormen herhalen
24 weken Standaard leeftijd castratie, ontwormen herhalen (ontwormen vanaf nu elke 3 maanden)

 

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.