Katten houden er niet van om aangekeken te worden. ze voelen zich hierdoor bedreigd. Als er visite is die van katten houdt, dan doet die visite vaak de grootst mogelijke moeite om de aandacht van de kat te krijgen, waarbij ze de kat vaak continu aankijken.

Katten moeten hier helemaal niets van hebben en ze zijn opgelucht als er iemand binnenkomt die ze helemaal niet aankijkt. Meestal zijn dit juist de mensen die niets van katten moeten hebben. De kat vind deze persoon juist wél aardig! Meestal zoekt de kat hem of haar op, geeft kopjes en springt soms zelfs op schoot. Het is leuk en boeiend om de taal van de kat te leren begrijpen!


Trappelen

Als een heel klein kittentje nog melk bij haar moeder drinkt maakt hij trappende bewegingen met zijn voorpootjes. Dit stimuleert de melkafgifte en geeft de kitten dus een plezierig gevoel. Als de baas of het vrouwtje lekker onderuit op de bank zit, dan lijkt dit voor de katten het signaal om er even lekker bij te komen zitten. De kat gaat dan vaak over op het melktrappen, iets wat voor de baas minder plezierig is. De scherpe nageltjes kunnen soms namelijk best een beetje pijn doen. De kat begrijpt er echter niets van als hij op zo’n moment wordt weggeduwd. Dit komt veel voor bij katten die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald. (te vroeg is voor de 12 weken)


Op de rug draaien

Als een kat zijn baas heel erg vertrouwt en net lag te dutten, kan ze bij binnenkomst van die persoon op haar rug draaien. Dit heeft te maken met het likken van de buik door de moeder, wat ook weer een vroeg aangeleerd plezierig gevoel is. Het vertrouwen moet echter wel heel ver gaan om de baas ook daadwerkelijk op die buik te laten kriebelen. De buik is namelijk een kwetsbare plek waar alleen maar de moeder aan mag zitten. Behalve lichaamtaal is de kat ook in staat om een heleboel verschillende geluidjes te maken. Allemaal hebben ze hun eigen betekenis.


Miauwen

Het jammerende miauwen wat een kat kan, wanneer meneer of mevrouw iets voor elkaar wil krijgen, is puur een vorm van aandacht vragen. Vaak geven wij aan dit miauwen toe en dat is voor de kat een motivatie om dit gedrag voor verschillende doeleinden toe te passen. Het is dan ook niet voor niets dat men zegt: een hond heeft een baas, een kat personeel!!


Spinnen

Doorgaans klopt het dat als een kat zijn tevredenheid wil tonen, hij uitgebreid aan het spinnen slaat. Maar het kan ook zijn dat een kat die heel veel pijn heeft, behoorlijk spint. Hiermee geeft hij aan dat hij u vertrouwt en hoopt dat u hem van zijn pijn kan afhelpen. Spinnen geeft dus eerder een gevoel van vriendschappelijkheid en genegenheid aan dan alleen maar tevredenheid.


Boosheid

Als katten boos zijn, kunnen ze naar elkaar een enorm angstaanjagend geluid maken, dat het meest lijkt op het geluid van huilende kinderen. Dit geluid wordt gemaakt om elkaar af te schrikken en dus vijandige gevoelens te uiten. Vaak komt het voor als er een krolse poes in de buurt is en meerdere katers.


Angst

Bij angst is het voor de kat het verstandigst om snel te vluchten en zich te verstoppen. Soms lukt dit niet en voelt de kat zich in het nauw gedreven. Maakt hij dan een vreemd klinkend jammerend keelgeluid, dan weten we dat hij bang is. Dit stadium komt vaak vlak voor het uitslaan van de nagels. Een andere variant is dat de kat gaat blazen. Dit is vaak erg effectief.


Klappertanden

Als katten klapperen met hun kaken, zoals ze dat wel eens doen als ze voor het raam zitten en bijvoorbeeld een vogeltje zien vliegen, dan geven ze daarmee aan dat ze die ‘prooi’ graag zouden willen pakken en doden. Het klapperen is een soort nekbeet alsof ze de prooi al te pakken hebben.


Standen van de staart

Tevredenheid
Staart iets omlaag, waarbij het mogelijk is dat deze aan de punt weer iets omhoog gebogen staat.

Begroeten
Staart helemaal stijf rechtop.

Herkenning en begroeting
Staart omhoog en licht trillen.

Interesse
Staart omhoog zonder dat de haren zijn opgezet maar het puntje is iets gebogen.

Lichte interesse
Staart iets omhoog en licht gebogen.

Agressie
Staart recht naar beneden en soms alle haren uit.

Angst
Staart naar beneden of omhoog en alle haren uit.

Conflict
Het zwiepen van de staart.

Vaak wordt gedacht dat de kat dan kwaad is, maar hij weet gewoon niet zo goed wat hij met de situatie aan moet. Het zwaaien van de staart duidt op spanning bij de kat.


Likken

Een kat likt zichzelf om zo zijn vacht te verzorgen. Gemiddeld 10 keer per dag strijkt ze hun haren glad, wrijft het stof van hun vacht, reinigt de ooghoeken en haalt klontjes tussen hun teenkussens weg. Tweemaal per dag staat er bij de meeste katten een grondige en systematische wasbeurt op het programma.Eerst likken ze met de ruwe tong de hals en de borst, dan reinigt ze hun voorbenen en maakt de voorpoten nat met speeksel. Daarmee wassen ze hun gezicht en wrijft over hun ogen, neus en wangen. Dan maakt ze haar poten opnieuw nat en wassen hun voorhoofd en oren. Nu zijn de schouders en de rug aan de beurt, die dankzij de flexibele halswervelkolom gemakkelijk bereikt kunnen worden. Maar een kat zichzelf ook overmatig gaan likken als het last heeft van stress of er is sprake van een medische oorzaak. Bij overmatig likken is het dan ook verstandig om de dierenarts in te schakelen.


Uitnodigen

Staart opzij, waarbij de poes de kater uitnodigt tot het liefdesspel.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.