Het is natuurlijk een heel erg vervelend probleem als de kat zijn/haar behoefte niet op, maar naast de bak doet. Er zijn veel verschillende redenen waardoor de kat dit gedrag vertoont. Er kan ook een medische oorzaak zijn, dit moet natuurlijk eerst worden uitgesloten door een dierenarts.


De kat is nooit zindelijk gemaakt

Dit komt voor bij katten die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald (ze nemen het kattenbakgedrag over van hun moeder) of als de katten bijvoorbeeld uit een schuur komen waar ze nog nooit een kattenbak hebben gezien. De kat weet niet wat hij met de kattenbak aan moet. Wanneer de kat wel zijn behoefte op een andere plaats in huis doet, dan zetten we daar de bak neer (in eerste instantie zonder kap). Meestal gaat de kat over op de bak en kunnen we de bak iedere dag een halve meter verplaatsen totdat hij op een gewenste plaats staat. We kunnen de kat ook steeds in de kattenbak zetten, maar meestal werkt dit averechts.


De bak is niet schoon genoeg

Katten zijn nu eenmaal heel propere dieren. Ze gaan liever niet op een vieze bak. Het kan ook zijn dat u de kattenbak met te sterk ruikende schoonmaakmiddelen schoon maakt. Hier houden de meeste katten niet van en gaan dus naast de bak zitten. Het beste kunt u de bak met chloor schoonmaken. Chloor is het enige middel dat de bacteriën van een kat doodt en katten zijn gek op de geur van chloor. Zeker als er meerdere katten in huis zijn is het raadzaam om meerdere bakken op verschillende plaatsen neer te zetten. Iedere kat heeft zijn eigen favorieten plaatsen in huis en tolereert meestal geen andere kat in zijn bak. Zelfs niet als ze uit hetzelfde nest komen.


Natuurlijk gedrag

Katten die in de natuur lopen poepen en plassen niet op dezelfde plek. Ze plassen ergens, lopen een stukje verder en doen daar hun grote behoefte. Daarom raden we aan, ook al heeft u maar één kat, twee bakken op verschillende plaatsen neer te zetten. (bij twee katten drie bakken, enz.)


Verandering kattenbakvulling

Katten zijn gewoontedieren. Het is niet bij elke kat mogelijk om zomaar van kattenbakvulling te veranderen. De meeste katten accepteren dit niet en gaan naast de bak zitten. Meng de nieuwe vulling eerst een poosje met de oude, zodat de kat hieraan kan wennen. Katten hebben het liefst een vulling waar geen geur aan zit en een fijne korrel.


De bak is te klein

Het kan simpelweg zijn dat de bak te klein is. De kat kan zijn draai er niet in maken en ervaart deze plek dus niet als prettig. Bij een kattenbak zonder kap kan het zijn dat de kat het niet in de gaten heeft dat zijn behoefte buiten de bak komt. Een kattenbak hoort 1,5 keer zo groot als de kat te zijn.


Verkeerde plaats

Aan de plaats waar u de kattenbak neerzet stellen de katten nogal wat eisen. Zo mag de bak niet te dicht bij de voederplaats staan en ook niet op een drukke looproute in huis. Zet de bak ook niet op plaatsen die een schrikreactie kunnen veroorzaken, zoals naast de wasmachine.

Katten die niet op de bak gaan, doen hun behoefte vaak op een beperkt aantal plaatsen buiten de bak. Om de kat van deze plaatsen te weren, kunt u aluminiumfolie neerleggen. Als dit ook niet helpt, kunt u de kat iets heel erg lekkers, wat hij bijna niet kan weerstaan, op de ongewenste plek te eten geven. De plaats waar de kat zijn behoefte doet, wordt dan een voederplaats en deze zal hij niet vervuilen. U moet er dan tegelijkertijd wel voor zorgen dat de kattenbak een aantrekkelijk alternatief wordt (deurtje vastzetten, rustige plaats, schoon, eventueel kap tijdelijk eraf), zodat de kat niet naar een andere plek in huis gaat zoeken. U kunt de plekken waar de kat plast ook in sprayen met Feliway. Om de urine geur weg te halen kunt u het beste Geur en Vlekverwijderaar van Utopia Diervoeders gebruiken.


De kat sproeit

Onder sproeien wordt verstaan dat een kat met trillende, omhoog gehouden staart urine tegen verticale objecten sproeit. Dit verschijnsel doet zich veel bij katers voor, maar ook poezen kunnen dit gedrag vertonen. Het is een lastig af te leren probleem en voorkomen is dan ook beter dan genezen. We kunnen de kater laten castreren, maar ook dan kunnen de problemen voorkomen.

Sproeigedrag komt vaak voort uit stress. Dit kan komen door een verandering in de vertrouwde omgeving van de kat of door bijvoorbeeld buurtkatten die in de tuin of zelfs door het kattenluik komen. Het is belangrijk om de katten uit de tuin en/of huis te weren (kattenluik met zender, diverse ‘weg uit mijn tuin’ producten).

We kunnen in het huis de behandeling met Feliway inzetten. Dit product bevat geurstoffen (feromonen), die de kat van nature afgeeft door het geven van kopjes, het krabben en het sproeien. Deze geurstoffen dienen om het territorium van de kat te markeren. De sproeiplaatsen kunt u dus met Feliway markeren, zodat de kat zelf niet meer de behoefte heeft om dit te doen.


Hopelijk lukt het u uw kat weer zindelijk te krijgen met deze adviezen.

Mochten de problemen blijven bestaan, wacht dan niet te lang met inroepen van professionele hulp van een gedragstherapeut. Hoe langer u vaak wacht met het inroepen van hulp, hoe moeilijker het wordt om dit gedrag af te leren.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.