Sommige katten vertonen vervelende gedragsproblemen die moeilijk oplosbaar lijken. Maar niets is minder waar, Feliway met feromonen is de oplossing. Feromonen zijn synthetische geurstoffen die een kalmerend effect op de kat hebben.


Welke gedragsproblemen kan ik hiermee verhelpen?

- Sproeien
- Krabben
- Verminderde eetlust
- Onzekere katten (minder sociaal, niet willen spelen)
- Plassen naast de kattenbak
- Reisangst
- Conflicten tussen katten onderling
- Ongewenst krabben

De oorzaken van deze problemen kunnen erg verschillend zijn, vaak spelen onzekerheid en stress een grote rol. Katten die zich onzeker voelen gaan meer krabben en/of sproeien. Wanneer de kat last heeft van stress uit dit zich vaak in verminderde eetlust en minder sociaal gedrag. Wanneer deze problemen zich voordoen ligt de oplossing in Feliway.


Feliway Classic

De oplossing zit in de feromonen die verwerkt zijn in Feliway Classic. Deze feromonen spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen katten. Katten geven twee verschillende geurstoffen af die een verschillende boodschap hebben. De eerste is de geurstof die afgegeven wordt via de urine (sproeien) en voetzolen (krabben). Deze geeft de boodschap: ‘ik ben hier, pas op!’. Wanneer de kat zich niet veilig voelt in zijn omgeving, zal de kat meer gaan sproeien en krabben om duidelijk te maken dat dit zijn territorium is. Ook wanneer er in huis dingen veranderen, zoals bijvoorbeeld nieuw meubilair, kan de kat zich onveilig of gestresst voelen en dit kan zich uiten in gedragsproblemen.

De tweede geurstof die de kat afgeeft, is die wanneer hij/zij kopjes geeft. Deze geven de boodschap: ‘ik ben thuis en het is hier fijn’. Door onderzoek is aangetoond dat de feromonen die vrijkomen door het kopjes geven, verschillende andere problemen oplost, bijvoorbeeld sproeien, krabben en verminderde eetlust. In Feliway Classic zijn deze kalmerende feromonen verwerkt en zorgen er dus voor dat de kat zich veilig en thuis voelt.

Feliway Classic is verkrijgbaar in sprayflacon, voor de lokale problemen (zoals bijvoorbeeld sproeien en krabben) en in een verdamper voor in het stopcontact, voor katten met verminderde eetlust of onzekere katten.


Feliway Friends

Soms kan het delen van een huis moeilijk zijn voor katten. 60% van de katteneigenaren met meer dan 1 kat in huis ziet spanningen tussen zijn/haar katten. Feliway Friends vermindert vijandigheid tussen je katten en zorgt ervoor dat ze gelukkig samen onder één dak kunnen leven. Dit komt door het Cat Appeasing Feromoon in het product. Feliway Friends is een exacte kopie van dit feromoon. Dit feromoon produceert moederpoes tijdens de lactatie om een band te creëren tussen haar en de kittens. Katten herkennen dit feromoon gedurende hun hele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een kalmerend effect zal hebben, ook als katten uit verschillende nestjes komen. 

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Feliway Friends spanningen en conflicten tussen katten in één huishouden, zoals vechten, staren, blokkeren, agressie en najagen, vermindert. 


Feliway Feliscratch

Feliway Feliscratch verplaatst ongewenst krabben naar de gewenste plek en voorkomt krabben op ongewenste plekken bij nieuwe katten of kittens.

70% van de katteneigenaren ervaren krabgedrag op ongewenste plekken. Denk aan verticaal krabben (de bank, stoel- en tafelpoten of het behang) en horizontaal krabben (het zitgedeelte van de bank of het tapijt). Dit terwijl 2/3 van deze katteneigenaren een krabpaal hebben waar de kat niet of nauwelijks naar om kijkt. Feliway Feliscratch helpt ervoor te zorgen dat de kat gaat krabben op de gewenste plek, namelijk de krabpaal.

Krabben is natuurlijk gedrag voor de kat en mag en kan niet gestopt worden. Het krabben kan wel verplaatst worden als dit gebeurt op een ongewenste plek, zoals je meubels. Maar waarom krabben katten eigenlijk? Een van de redenen dat katten binnen en buiten krabmarkeringen achterlaten, is om hun territorium aan te geven. Dit doen katten voor zichzelf, maar ook voor soortgenoten. Een kat markeert zijn eigen route om de weg weer terug te kunnen vinden en bakent daarmee zijn territorium af voor (ongewenste) soortgenoten. Zij laten hierbij visuele en chemische krabmarkeringen achter via de poten. Deze boodschap, die alleen door katten kunnen worden waargenomen, is een feromoon dat het Feline Interdigital Semiochemical, ook wel het pootjesferomoon wordt genoemd. Feliway Feliscratch bevat onder andere een replica van dit pootjesferomoon.


Het product heeft een unieke 3-voudige werking:

1. Kattenkruid lokt de kat naar de krabpaal (aantrekking door geur)

2. De blauwe kleur bootst de krabmarkering na (visuele aantrekking)*

3. Het pootjesferomoon (F.I.S.) zorgt ervoor dat de kat daar gaat krabben (instinctief krabgedrag)

*De blauwe kleur vervaagt, maar blijft wel zichtbaar op de krabpaal.

Stress en angst zijn ook belangrijke factoren als we het hebben over krabben op ongewenste plekken. Katten die stress ervaren, gaan vaak op veel verschillende plaatsen krabben (in tegenstelling tot territoriaal krabben, wat vaak op dezelfde plekken wordt gedaan). De meest voorkomende oorzaken van stress gerelateerd krabben zijn:

- Veranderingen in huis, bijvoorbeeld een nieuw interieur
- Spanningen en conflicten in huis bij meerdere kitten.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.