Jippie! Na ongeveer 63 dagen worden de kittens dan eindelijk geboren. Gemiddeld krijgt een poes zo’n 4 tot 5 kittens. Heel soms kan dit aantal zelfs oplopen tot 8 stuks. Kittens worden geboren met de oogjes gesloten en dichtgevouwen oortjes.

Na 5 tot 10 dagen gaan de oogjes en oortjes open. De kitten gaat dan al snel de wereld verkennen en begint tevens een eigen karakter te ontwikkelen. Wanneer u hebt besloten een kitten in huis te nemen is het verstandig een bezoekje te brengen aan de zogende poes met haar kittens. Het beste tijdstip voor een bezoek aan de kitten is wanneer ze ongeveer 6 weken oud zijn. Op deze leeftijd kunt u duidelijk verschil in karakter opmerken tussen de kittens onderling.

Laat u tijdens de keuze van een kitten niet alleen leiden door het uiterlijk, maar vooral ook door het karakter. Het is belangrijk te weten welke karaktereigenschappen u op prijs stelt. Neemt u gerust even de tijd om te spelen met de kitten zodat u uitgebreid kunt observeren. Een kitten moet gezond en speels overkomen, levendig uit de oogjes kijken en een glanzende vacht hebben.


De kitten mee naar huis

Naast de juiste voeding en een bakje water heeft de kitten nog een aantal belangrijke behoeften. Ten eerste een rustige en schone omgeving en ten tweede heel veel zorg en aandacht van u. Voordat de kitten bij u in huis komt is het verstandig de voorzorgmaatregelen in het volgende lijstje te checken:

- houdt deuren en ramen in het begin zo veel mogelijk gesloten
- sluit balkon deuren aan de buitenzijde af
- gebruik een deurstop om te voorkomen dat de deur dichtslaat
- scherm warmtebronnen zoals openhaard, kaarsen en fornuis goed af
- zet breekbare voorwerpen op een veilige plaats
- verwijder giftige kamerplanten
- controleer of er geen elektriciteitsdraden bloot liggen
- controleer of de wasmachine gesloten is
- laat kleine voorwerpen, die de kitten kan inslikken, niet slingeren
- berg chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen of verf, goed op
- geef andere huisdieren de kans om aan de kitten te wennen

Als u uw kitten mee naar huis neemt, zal het veel nieuwe indrukken opdoen. Hierdoor kan het diertje in het begin een beetje onzeker zijn. Veel genegenheid en een rustige omgeving zijn daarom belangrijk.


Benodigdheden

- Hoogwaardige kitten voeding, zowel nat als droog.
- Voer- en waterbak, bij voorkeur een waterfontein
- Een eigen plekje
- Halsband en tuigje, eventueel een kattenluik
- Kattenbak
- Krabpaal
- Kam en borstel
- Transportkoffer
- Speelgoed
- Vlo,-teken,- en wormenmiddel


Voeding

Gedurende de eerste vier weken halen pasgeboren kittens alle benodigde voedingsstoffen uit de  moedermelk. Daarna wordt geleidelijk vast voedsel aangeboden en een paar weken later zijn de kittens volledig gespeend. Een kitten heeft een grotere behoefte aan voeding dan een volwassen kat. Totdat ze volwassen zijn, groeien kittens zeer snel; in de eerste vier maanden van haar leven groeit een kitten evenveel als een kind in zeven jaar.  Haar lichaamsgewicht verdubbelt bijna iedere week. Het is dus essentieel dat de kitten vanaf het begin de allerbeste voeding krijgt die alles bevat wat de kitten nodig heeft voor de juiste groei en ontwikkeling.

Een kat went aan de structuur van zijn voeding. Het is dus belangrijk dat de kat naast zijn brokjes ook af en toe hoogwaardige kwaliteit nat (blik) voer aangeboden krijgt. Mocht de kat bijvoorbeeld een keer medicijnen nodig hebben, dan is het makkelijk wanneer dit door het nat voer kan.


Bakkken

Er zijn veel verschillende soorten voer- en waterbakken. Een stenen voerbak staat stabieler dan een plastic exemplaar en is ook beter schoon te maken. Een dubbele voerbak (voor zowel water als voer) is niet praktisch. Een kat eet en drinkt niet op dezelfde plek, tussen het voer en het waterbakje moet minimaal twee meter zitten. Katten hebben de voorkeur om uit een voerbak te eten die niet te diep is. Wanneer de voerbak te diep is, eet dit niet prettig voor de kat in verband met zijn tastharen.

Katten drinken graag vers water. Dit is ook één van de redenen waarom veel dierenartsen een drinkfontein adviseren. Een drinkfontein voorziet uw kat van vers, gekoeld water, is hygiënisch en motiveert het drinken.


Een eigen plekje

Uw kitten heeft behoefte aan een behaaglijk en veilig plekje waar zij zich terug kan trekken als ze daar behoefte aan heeft. Over het algemeen slaapt een kat overdag erg veel, daarom stelt zij een comfortabele slaapplaats op een rustige en tochtvrije plek op prijs. Vaak heeft een kat meerdere slaapplaatsen in huis die zij zelf uitzoekt. Toch kunt u haar in een mand, klimpaal of hangmat aan de verwarming laten slapen zolang deze maar op de juiste plaats staan.

Om te bepalen welke plaatsen uw kitten prettig vindt, kunt u haar mandje telkens weer verplaatsen totdat u merkt dat zij graag in dat mandje ligt. De slaapplaats dient regelmatig gereinigd te worden en behandeld tegen parasieten. Daarnaast is een kat erg kieskeurig. Als een slaapplaats erg vies is, zal zij daar niet meer willen liggen.


Kattenbak

Een kattenbak is onmisbaar. Belangrijk is de plaats waar u de kattenbak neer zet ; niet in de buurt van de voerbakjes, maar wel op een rustige plaats. Het formaat is eveneens erg belangrijk. Een te kleine bak kan leiden tot problemen.. De meeste katten willen een aparte poep- en plasbak, dit is heel natuurlijk gedrag voor de kat. Voor een kattenbak geldt dus +1. Dit wil zeggen dat voor één kat twee kattenbakken nodig zijn, voor twee katten drie, enz.

Als uw kitten nog niet gewend is aan een dichte kattenbak, haal het luikje er dan uit of plak deze vast. Vaak moeten ze even wennen aan de doorgang, wanneer dit goed gaat kunt u het luikje weer terugplaatsen. Soms is het nodig om de bovenkap er (tijdelijk) helemaal af te halen.

Uw kitten kan al gewend zijn aan een bepaalde kattenbakvulling. Het is vaak lastig om ze over te wennen. Doe dit stapje voor stapje. Over het algemeen is een geurloze, klompjes vormende kattenbakvulling het prettigst in gebruik. De kattenbak moet dagelijks schoongemaakt worden. U kunt hiervoor een kattenbakschepje gebruiken en eventueel ook kattenbakzakken.


Krabpaal

Katten krabben om verschillende redenen. Door te krabben verwijderen ze de oude hoornlaag van hun nagels, bakeren ze hun territorium af en imponeren ze soortgenoten. Krabben is een instinctmatig gedrag en kan dan ook niet afgeleerd worden; het hoort bij de kat. Daarom is het belangrijk dat de kat een stevige, stabiele paal in huis heeft waar hij zich op kan uitleven. Op plaatsen waar veel verschillende geurtjes zijn van passanten, zoals bij de deurposten, is het raadzaam om een plankje op te hangen. Hang de plank hoog genoeg zodat de kat zich helemaal kan uitstrekken.


Kattenluik en halsband

Voor de kat die ook buiten komt is het verstandig een kattenluik te plaatsen. Katten doen graag een aantal keer per dag een territoriumronde en gaan daarna weer naar binnen om te rusten. Het is dus prettig als de kat zelf kan bepalen wanneer ze naar binnen en naar buiten gaat. Een halsbandje met een naampenning of adreskokertje zorgt ervoor dat u te bereiken bent als dat nodig is. Halsbanden voor katten zijn voorzien van een elastiekje of clip, zodat katten zich kunnen bevrijden als ze ergens achter blijven haken. Aan de meeste bandjes zit een belletje om de vogels te waarschuwen.

Let op! Een kitten moet altijd eerst minimaal drie weken binnen blijven. Daarna kunt u uw kitten het beste laten wennen aan de nieuwe omgeving d.m.v. een tuigje. Vergeet niet om uw kitten te laten chippen!


Speelgoed

Een kat is een dier dat graag jaagt. Een huiskat hoeft niet meer te jagen voor zijn voeding. Daarom is het goed voor de kat als hij voldoende speelgoed heeft waar hij naar hartelust mee kan spelen. Er bestaat speelgoed waarmee de kat alleen kan spelen en speelgoed voor baas en kat samen. Omdat de kat een jager is, is het ook aan te raden om voer via een spel te geven. Op deze manier moet de kat ‘werken’ voor zijn eten. Wij hebben verschillende leuke voerspellen in de winkel.


Vachtverzorging

Katten zijn schone dieren die veel tijd besteden aan het ‘wassen’ van hun vacht. De kitten heeft van de moederpoes geleerd hoe ze zich moet verzorgen, maar we kunnen ook een handje helpen. Door te kammen en te borstelen, vermindert u het risico van haarballen, verbeterd u het uiterlijk van de vacht door dode, losse haren te verwijderen en kunt u controleren op wondjes, kale plekken en/of parasieten.


Transportkoffer

Een kitten vervoeren zonder een degelijke transportkoffer is een zo goed als onmogelijke opgave. Het is daarom raadzaam om over een transportkoffer te beschikken, aangezien u ook nog een bezoekje aan de dierenarts moet brengen voor de entingen. U kunt de koffer insprayen met feliway, dit zijn natuurlijke feromonen die ervoor zorgen dat de kat minder stress heeft.


Vlooien, teken en wormen

Er zijn twee soorten parasieten: parasieten die op de kat leven en parasieten die in de kat leven. Vlooien zijn parasieten die veel voorkomen. Ze leven op de kat en leggen hun eitjes in de vacht. De eitjes vallen van de kat af en ontwikkelen zich in de omgeving (huis) tot volwassen vlo. Behandel zowel de kat als de omgeving tegen vlooien.

Teken zijn een steeds groter worden probleem. We zien ze vooral in het voorjaar, najaar en de zomer. De teek is de overbrenger van vervelende ziektes. Bescherm uw kat tegen de teek met een goed tekenmiddel. Als u toch nog een teek ziet op de kat, draai deze er dan uit met een tekentang. Verdoof de teek nooit van te voren.

Ondanks alle goede zorg en hygiene komen worminfecties nog veel voor. Een wormbesmetting vormt niet alleen een risico voor de gezondheid van uw kitten, maar ook voor de mens, met name jonge kinderen. Een kitten wordt via het moedermelk besmet met de spoelworm.

Het volgende ontwormschema is erg belangrijk om aan te houden:
- Kittens: 3,5,7,9 weken
- Daarna op 3, 4, 5, 6 maanden en vervolgens 4 maal per jaar
- Volwassen dieren: vier maal per jaar ontwormen.
- Zogende dieren: 3 en 5 weken na het werpen; vervolgens 4 maal per jaar


Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.