Katten krabben om verschillende redenen Door te krabben verwijderen ze hun oude hoornlaag van hun nagels, bakenen ze hun territorium (geur) af en imponeren ze soortgenoten. Krabben is instinctmatig gedrag en kan niet worden afgeleerd; het hoort bij de kat.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de kat een plaats in huis heeft waar hij zich lekker kan uitleven. Is zo’n plaats er niet, dan is de kans groot dat de kat zelf een plek uitkiest. We kunnen dan denken aan het bankstel of de deurposten.

Katten zijn gewoonte dieren en het is dus niet echt makkelijk om de kat op een andere gedachte te brengen wat betreft zijn keuze. Het is dus aan te raden om een goede, stevige krabpaal in huis te hebben wanneer de kat nog maar kitten is. Zo kunnen we gewenst gedrag aanleren en ongewenst gedrag zien te voorkomen. Wanneer we de voorpootjes van de kitten vastpakken en hiermee een krabbende beweging maken over de paal, dan zal de kitten al snel begrijpen wat de bedoeling is.


De plaats van een krabpaal en/of plankjes is ook heel belangrijk.

Een kat krabt graag waar wij ook veel langs lopen. Waar onze geur is wilt de kat ook graag zijn geur verspreiden. Het kan soms ook nodig zijn om losse krabplankjes op de looproutes in uw huis te plaatsen. Op deze routes zijn vaak veel verschillende geurtjes omdat er veel verschillende mensen komen. De kleine, platte plankjes dienen niet als vervanging maar als aanvulling van de grote krabpaal. Het is een natuurlijk gedrag dat katten graag hun geur afzetten waar veel andere ‘geurtjes’ zijn. We kunnen dan denken aan de hal, deurposten of de bank.


Een veelgehoorde klacht is dat de kat niets doet met zijn krabpaal.
De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn:

De krabpaal is te klein
De krabpaal moet zo groot zijn dat de kat er met zijn voorvoeten aan kan krabben als hij gestrekt op zijn achterpoten staat. De krabpalen met slechts één zitplankje zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor kittens en moeten na een paar maanden vervangen worden voor een grotere. We kunnen een kitten ook direct wennen aan een grote paal.

Krabpaal is instabiel
Een krabpaal die steeds wiebelt als de kat eraan krabt, of omvalt wanneer hij erop wilt springen, is natuurlijk niet geschikt. De kat zal het niet prettig vinden om deze paal te gebruiken en zal zelf op zoek gaan naar een geschikte plek in huis.

Meerdere palen
Een kat maakt het liefst gebruik van verschillende krabplanken. Als u meerdere katten in huis heeft dan kan het zijn dat de paal maar door één kat wordt gebruikt. Katten zijn namelijk territorium dieren en het kan zijn dat de paal in het gebied staat dat tot een bepaalde kat in huis behoort. De oplossing is om een tweede of derde paal in huis te zetten, natuurlijk wel op een andere plaats.

Verandering in huis
Wanneer er verhuisd is of een verandering in huis heeft plaatsgevonden kan het zijn dat de kat op andere plaatsen gaat krabben. Dit kan zijn uit stress en/of omdat hij zijn nieuwe territorium aan het afbakenen is. U kunt in dit geval gebruik maken van Feliway.  Dit product bevat geurstoffen (feromonen), die de kat van naturen afgeeft door het geven van kopjes en het krabben. Deze geurstoffen dienen om het territorium van de kat te markeren. De krabplaatsen kunt u voor de kat markeren zodat de kat zelf niet meer de behoefte heeft om dit te doen.

Wanneer bovenstaande zaken allemaal in orde zijn en de kat nog geen gebruik maakt van zijn krabpaal, dan kunt u de paal eens op een heel andere plaats neerzetten, bijvoorbeeld voor het raam, een zeer geliefde plek.


Er bestaan ook lokstoffen die kunnen helpen om de kat naar de krabpaal te ‘lokken’.

Vanwege de ruimte die de krabpalen in beslag nemen in onze winkel, hebben wij er maar een beperkt aantal op voorraad. Zit uw favoriete kleur of model er niet bij, dan kunnen wij die wellicht voor u bestellen. 

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.