Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar: leeftijd, grootte en activiteit zijn bepalend voor de juiste keuze. Wanneer u zich gaat verdiepen in hondenvoeding dan merkt u dat er diverse  manieren zijn om hondenvoer te bereiden. Wij verkopen van onderstaande methodes diverse merken.


Geperste brokken

Geperste brokken zijn gemaakt door een mengsel van droge en natte ingrediënten door een mal te persen. Hier komen lange brokken uit, die in kortere stukjes worden gebroken. De brokken worden daarna gekoeld en verpakt. De geperste brok valt na het opeten in de maag uit elkaar.


Geëxtrudeerde brokken

Het maken van geëxtrudeerde brokken begint bij het bewerken van de droge grondstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en mineralen. Deze droge grondstoffen worden gemixt, gekneed en gesneden. Daarna krijgen de ingrediënten de tijd om te rijzen, hierdoor worden de koolhydraten beter verteerbaar. Na het rijzen van de droge grondstoffen worden de natte grondstoffen zoals water(stoom) en vet er aan toegevoegd. Hierdoor blijven de ingrediënten beter aan elkaar plakken. De nieuwe mix blijft even in de zogeheten preconditioner zitten zodat de koolhydraten gekookt worden. Na het koken gaat de mix in de extruder, hier wordt de mix nog een keer gekneed en gemixt. De mix wordt door een vorm geperst en in de gewenste grootte gesneden.

Na het snijden van de brokken komen ze in een droger terecht waardoor de brokken opzetten en krokant worden. Ze krijgen een coating van een smaakmaker, voornamelijk vet, dit wordt digest genoemd. Als laatste stap worden de brokken gekoeld en verpakt. Wanneer de geëxtrudeerde brok in de maag komt neemt deze vocht op en lost op die manier op.


Vers vlees

Dit is gemalen vlees waar onder andere botten, spiervlees, orgaanvlees en vaak ook groenten en granen in zitten. Er bestaan aanvullende varianten en complete varianten. Iedere fabrikant kan een andere verhouding van ingrediënten aan houden, al naar gelang de achterliggende filosofie. Wanneer er vers vlees gevoerd wordt moet er erg goed op de hygiëne gelet worden. Veel vlees bevat namelijk het ESBL-vormende bacteriën, dit is een enzym dat antibiotica afbreekt.


Let op !

Wanneer u geperste brokken en geëxtrudeerde brokken in een bakje met water legt, dan kunt u zien dat beide brokken een andere manier van oplossen heeft. Wanneer u wilt wisselen van voer, let er dan goed op dat u niet te snel overschakelt van geperst naar geëxtrudeerde brok en andersom. Ons advies is om eerst een week vers vlees te geven. Naast zowel geëxtrudeerde als geperste brokken is het erg goed om één dag in de week een ‘vleesdag’ te houden. Op deze dag geeft u de hond alleen vers (diepvries) vlees, op deze manier wordt de darmflora geprikkeld. Hierdoor kan de hond zijn voedingstoffen uit zijn brokken nog beter opnemen.


Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.