Levenscyclus van de vlo

De volwassen vlo
De levenscyclus van de vlo begint bij de volwassen vlo die zich op uw huisdier bevindt. De volwassen vlo voedt zich met het bloed van uw huisdier. Bijna alle vlooien op uw huisdier zijn afkomstig uit de omgeving. Nieuwe vlooien die zich net ontpopt hebben, bespringen uw huisdier. Soms worden vlooien buitenshuis of via andere dieren opgepikt. Vlooien blijven echter zoveel mogelijk op hun gastheer en springen maar zelden over van het ene dier op het andere.

Een vlooienvrouwtje begint 36 tot 48 uur na haar eerste bloedmaaltijd eitjes te leggen. Uit 1 volwassen vlooienvrouwtje kunnen binnen een maand 20.000 nakomelingen ontstaan! De duur van de cyclus van de vlo is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. In de zomer duurt de cyclus gemiddeld 21 dagen. De aanwezigheid van de hond of kat is noodzakelijk om de levenscyclus van de vlo te kunnen voltooien. Alhoewel de vlo bij afwezigheid van een hond of kat soms de mens bijt, kan de vlo zich op de mens niet voortplanten.

De vlooieneitjes
De vlo legt haar eitjes in de vacht van de hond of kat. Nadat ze zijn opgedroogd vallen ze uit de vacht en komen ze in de omgeving terecht. Vanuit de vlooieneitjes ontstaan vlooienlarven. Het begin van een nieuwe vlooiengeneratie.

De vlooienlarven
Vlooienlarven hebben pootjes om zichzelf te kunnen verplaatsen. Omdat de larven niet tegen zonlicht kunnen, verplaatsen ze zich naar donkere en vochtige plaatsen, zoals naden, kieren, plinten en onder meubelstukken.

De vlooienpoppen
De vlooienlarven maken een cocon waarin ze zich verpoppen. In dit popstadium ontwikkelen ze zich tot volwassen vlo. Zolang de omstandigheden ongunstig zijn voor de nieuwe vlo (te koud, slechte luchtvochtigheid en geen trillingen) blijft de pop in rust. Deze rustfase kan tot een jaar duren.


Vlooienbestrijding

De volwassen vlo op uw huisdier is het meest zichtbare deel van een vlooienbesmetting. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor de klachten bij uw huisdier (van een beetje jeuk tot een echte vlooienallergie). Daarom is het belangrijk om vlooien op uw huisdier snel en effectief te bestrijden. Heeft u meerdere huisdieren (honden en katten) in huis, dan is het noodzakelijk om alle dieren te behandelen. Omdat vlooien het hele jaar door in uw huis kunnen overleven, is het noodzakelijk om uw huisdier het gehele jaar door te beschermen tegen vlooien.

Het werkelijke vlooienprobleem zit in de omgeving: uw huis.
Hier bevinden zich de eitjes, larven en poppen (95%).
Daarom is een omgevingsbehandeling zeer belangrijk. Stofzuigen alleen helpt niet voldoende. Behandel uw huis met een omgevingsspray (niet wanneer er kinderen jonger dan vier jaar in huis zijn) of behandel uw hond naast een vlooienmiddel ook met een vlooien anti-conceptieproduct.
 


Het vakantie-effect

Het gedrag van de vlooienpop verklaart ook het vakantie-effect: een flinke vlooienbesmetting op het moment dat u met uw huisdier terugkomt van vakantie.

Gedurende de vakantie zijn er geen huisdieren in huis geweest, wordt niet door het huis gelopen en staat de verwarming laag. De signalen voor de vlo om uit de pop te komen zijn dus afwezig. De nieuwe vlooien blijven in de pop. Op het moment dat u met uw huisdier weer thuiskomt gaat de verwarming eventueel weer omhoog, en wordt er door het huis gelopen (trillingen: dit wijst op een gastheer). De vlooien eitjes en larven die zich tijdens uw vakantie hebben ontwikkeld tot pop, en de poppen die in rust lagen, komen massaal uit. 
 

Tip:

Behandel twee weken voor de vakantie alle verblijven waar de hond of kat komt met een omgevingsspray (niet wanneer er kinderen jonger dan vier jaar in huis zijn).


Lintworm

Vlooien zijn overbrengers van de lintworm. De vlooienlarf voedt zich met de eitjes van de lintworm. Een hond of kat wordt besmet met lintwormen door het opeten van een besmette vlo, deze vangt het dier bij zichzelf. Daarom is het belangrijk om naast een effectieve behandeling tegen vlooien, uw huisdier tenminste vier keer per jaar te ontwormen.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.