Teken behoren tot de spinachtigen en hebben dus acht pootjes. Er zijn heel veel soorten teken. De teken die het meest in Nederland voor komen zijn de zogenaamde harde teken. Ze zien eruit als kleine leren zakjes met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop.

De wijfjes kunnen, als ze zich volgezogen hebben met bloed, wel tot 100 keer hun eigen gewicht wegen en wel tot vijf of tien keer zo groot worden. Voordat de teken volwassen zijn hebben ze drie keer (als larve, ninfe, volwassen teek) een tussengastheer nodig waar ze bloed van drinken. Dit kan de hond, de kat maar ook de mens zijn. Deze cyclus duurt gemiddeld drie tot zes jaar. De voortplanting van de teken gebeurt op de tussengastheer. Er word gepaard en daarna zuigt het vrouwtje zich vol met bloed zodat ze wel één centimeter kan worden. Dit duurt ongeveer één week en dan valt het wijfje van de gastheer af. Na het leggen van honderden eitjes sterft het vrouwtje. Teken wachten in grashalmen en struiken, soms wel maanden tot jaren, totdat er een geschikte gastheer voorbij komt waar ze zich aan vast hechten. De teken zijn met name in vochtige klimaatomstandigheden actief zoals het voorjaar en de herfst. De teek scheidt een stof af met een pijnstillend effect zodat de gastheer niet voelt dat hij gebeten wordt. Behalve bloedarmoede kunnen tekenbeten ook ontstekingen en abcessen veroorzaken. Teken kunnen ook de overbrenger zijn van een groot aantal ziekten zoals onder andere de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan gepaard gaan met allerlei klachten zoals kreupelheid, hartstoornissen en huidaandoeningen. Als de ziekte snel herkend wordt is het met antibiotica goed te behandelen.


De ziekte van Lyme verloopt in drie stadia.

Stadium 1: De eerste tekenen verschijnen 4 tot 20 dagen na de tekenbeet (vaak weet men niet dat men gebeten is, een tekenbeet is niet pijnlijk): een verheven rode plek op de plaats van de beet. De plek breidt zich uit, terwijl het midden verbleekt. Er vormt zich dus een ring rond de beet. De naam voor dit specifieke verschijnsel is erythema chronicum migrans (of erythema anulare). Er kunnen ook algemene symptomen optreden, die echter weinig specifiek zijn, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, gewrichtspijn. Meestal treden die vroegtijdig in het ziekteverloop op. Het kenmerkende huidletsel kan een twintigtal dagen aanhouden, maar kan ook opnieuw opduiken gedurende ongeveer een jaar na de beet. Meestal gaat het dan gepaard met gewrichtspijnen.

Stadium 2: Deze fase doet zich enkele weken na de beet aan, en kan enkele weken tot maanden duren. Opvallend is de extreme vermoeidheid. In dit stadium gebeurt de uitzaaiing in de lymfeklieren en in het bloed, waardoor ook symptomen “op afstand” verschijnen, zoals aantasting van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld ontsteking van de hersenvliezen of verlamming van de aangezichtszenuw) en pijn in de ledematen.

Stadium 3: Dit stadium kan maanden tot jaren duren. Symptomen kunnen zijn: zwelling en pijn van een of meerdere gewrichten, chronische huidaandoeningen. In zeldzame gevallen treden neurologische stoornissen op.


Verwijderen van teken

Er zijn twee aandachtspunten heel belangrijk bij het verwijderen van teken:
1: verwijder de teek altijd zo snel mogelijk, een mogelijke besmetting vindt al na 24 tot 48 uur plaats.
2: gebruik nooit alcohol. De teek laat dan juist zijn eventueel geïnfecteerde maaginhoud los.

Zorg dat u altijd een goede tekentang heeft. U pakt de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en u draait de teek dan een aantal keer rond zodat de teek vanzelf los laat. U kunt ook een druppel zonnebloem-olie van tevoren bij de teek druppelen zodat de teek wat makkelijker draait. Wat nog makkelijker werkt is de Tick Away Spray van Beaphar. U spuit de teek hiermee in en in de meeste gevallen valt de teek er vanzelf af of is hij heel gemakkelijk te verwijderen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Behandel uw hond en/of kat daarom met speciale druppels of gebruik bij de hond een speciale tekenband.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.