Zoals er vele soorten en maten honden zijn, zo is ook bijna ieder ras anders gejast. Dikke en dunne vachten, lang en korthaar, iedere vacht heeft zijn eigen functie. Elke jas heeft zo zijn voor- en nadelen: de een verhaart wat meer, de ander heeft een hoge borstelverwachting.

Een goede kam of borstel vinden voor een bepaald vachttype is geen gemakkelijke opgave. Sommige vachten kunnen een tussenvorm of zelfs een mengeling van verschillende types zijn. Vooral bij sommige bastaarden is de bepaling van het vachttype pas mogelijk wanneer de hond zijn puppyvacht verwisselt voor de definitieve vacht op de leeftijd van 4 of 5 maanden.

Het borstelen van de vacht  heeft verschillende functies. Er wordt  geborsteld om dode losse haren te verwijderen en klitvorming tegen te gaan. Borstelen bevorderd ook  een goede doorbloeding door de huidmassage die u hierdoor geeft. Vachtverzorging verbeterd ook de band met uw hond en u  kunt goed controleren of er sprake is van wondjes, vuil of parasieten.


Vachtverzorging pup

Het is erg belangrijk dat de hond er aan gewend is dat u zijn vacht verzorgt en hij toestaat dat u overal aan komt. Het moet dus van jongs af aan geoefend worden.

Begin bij een puppy, maar ook bij een volwassen hond die niet gewend is om geborsteld te worden, met een zachte borstel. Aai hem in plaats van met de hand met de borstel. Zorg zeker in het begin dat u de hond geen pijn doet bij eventuele kleine klitjes in de vacht. Gebeurt dit wel, dan kan de hond een nare associatie krijgen met de borstel. Om het borstelen zo prettig mogelijk te laten worden, houdt u in uw hand een snoepje dat de hond krijgt terwijl u hem met de andere hand borstelt. Pas als de hond helemaal gewend is aan de zachte borstel, gaat u over op een andere borstel. Ook weer stapje voor stapje, waarbij de liezen en de broek als laatste gekamd worden, omdat dit de vervelendste plekken zijn voor de hond.

Als u een pup heeft met een vacht dat later naar de trimmer moet, dan is het aan te raden dit op jonge leeftijd al te oefenen. Ga gewoon eens met hem langs, laat hem bij de trimmer op de tafel staan en kennis maken, zonder dat er echt iets gebeurt. Zo leert hij dat de trimmer een leuke ervaring is.


Verschillende soorten vachten

Korthaar of gladhaar
Deze vachtsoort  heeft korte dekharen en vrijwel geen onderwol. Deze vacht kent geen vaste ruiperioden, maar verliest gedurende het gehele jaar dekharen.

Stokhaar
Deze vachtsoort kent 2 lagen. De ondervacht bestaat uit dicht opeen geplant wollig haar, dit noemen we onderwol. De bovenste laag, de dekharen, zijn langer en steviger. Als de vacht gaat ruien laat de onderwol in een hoog tempo los.

Ruwhaar
Een ruwharige vacht is een dubbele vacht die bestaat uit een onderlaag van onderwol met daarover een laag dekhaar. In tegenstelling tot andere vachten waarbij de onderwol wordt verwijderd, wordt bij deze vacht juist de deklaag verwijderd. Dit wordt plukken genoemd en dit gebeurd door een trimmer.

Langhaar
Langharige honden hebben extra aandacht voor hun vacht nodig omdat er tussen de lange haren gemakkelijk vuil kan blijven zitten. Dit kan klitten en jeuk veroorzaken. Met name bij de liezen, broek, oksels en achter de oren ontstaan makkelijk klitten. Let ook op dat de haren bij de tenen niet te lang zijn. Wanneer de hond steeds op zijn haren loopt slijten de nagels niet meer af.


Kammen en borstels

Kammen zijn er in verschillende soorten en maten: er is de grove kam, de middel grove kam en de fijne kam. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de vlooienkam, deze is heel fijn getand om makkelijk te controleren of er vlooienpoepjes in de vacht zitten. Een kam met roterende tanden wordt gebruikt bij een vacht dat makkelijk klit. Hierdoor worden minder haren beschadigd bij het uitkammen van klitten. Welke kam u nodig heeft voor uw hond is afhankelijk van de dikte en de lengte van de vacht.

De slickerborstel, ook wel universeelborstel genoemd, is een borstel met fijne gebogen metalen haakjes. Deze borstel is voor vele vachttypes geschikt en wordt gebruikt voor een lekkere borstelbeurt. Nadat u de vacht heeft ontwart met de slickerborstel wordt er nog even nagekamd met een kam om te controleren of alle klitjes en vuil uit de vacht zijn.

De rechte pennen borstel is een borstel die rechte metalen pennen heeft, vaak met rubberen nopjes op de pennen. De pennen zitten vast in rubber waardoor er veerkracht ontstaat. Deze borstel wordt vaak gebruikt bij langharige honden.

De rubberborstel is een rubbere mat met nopjes en wordt gebruikt bij kortharige honden. Het advies is om deze borstel alleen in de ruiperiode te gebruiken,  anders is de kans groot dat we niet alleen de dode losse haren verwijderen, maar ook de nieuwe haren. Hierdoor blijft de hond het hele jaar door ruien.

De zachte borstel is een borstel met haren van zacht synthetische of natuurlijke materialen. Deze borstel is ideaal om de pup of hond die nog niet gewend is aan het borstelen hiermee te laten wennen. De zachte borstel kan ook gebruikt worden voor de naverzorging van de vacht; de vacht gaat hier mooi van glanzen.


Herdershark

Dit is een metalen boog met korte tandjes waar heel goed onderwol mee uit de vacht kan worden gehaald. De herdershark is geschikt voor honden met een stokharige vacht.


Furminator

De furminator is een ‘borstel’ die veel dode losse haren verwijderd in de ruiperiode. Het is verstandig deze borstel niet te gebruiken buiten de ruiperiode omdat er dan teveel goede haren verwijderd worden waardoor de hond het hele jaar door blijft ruien.


Shampoo

Het is heerlijk als uw hond af en toe een wasbeurt krijgt en weer lekker fris ruikt. Gebruik hier echter alleen maar speciale hondenshampoo voor en was de hond niet te vaak. Bij het gebruik van shampoo van onszelf is de kans groot dat de vetlaag van de vacht wordt aangetast of in het ergste geval zelfs de huid van de hond wordt beschadigd.

Was de hond met lauwwarm water en spoel de shampoo goed uit. Wees voorzichtig bij de oren en ogen zodat er geen water en shampoo in kan komen. Droog de hond goed af.

In de ruiperiode is het raadzaam om de hond even goed te wassen. De dode losse haren zuigen zich dan vol met water waardoor ze makkelijk uit de vacht loskomen. Let wel op als de hond zich uitschudt; er vliegen dan behoorlijk wat haren in het rond!
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.