Veel hondeneigenaren zijn zich niet bewust van de gevolgen van gebits- en tandvleesproblemen bij hun hond. Ongeveer 85 procent van de honden die worden behandeld door een dierenarts, hebben een gebits- of tandvleesprobleem.

Hoewel een onschuldig geval van slechte adem absoluut geen medisch noodgeval is, vormt een goede gezondheid van het gebit een belangrijk deel van het complete welzijn van uw hond. Ernstige gebitsproblemen, waarbij de ondersteunende basisstructuur van de tanden aangetast is (parodontale aandoeningen genoemd), kunnen voor het getrainde oog zichtbaar zijn. Vroegtijdige, onschuldige problemen, die in de loop van de tijd ernstig worden, zijn echter moeilijker vast te stellen. Niettemin kunnen de hondeneigenaren veel doen om dit te voorkomen. Wanneer u voeding geeft die de gezondheid van het gebit bevordert en een eenvoudige, dagelijkse gebitsverzorging toepast, kunt u helpen om het gebit van uw hond in een goede conditie te houden.


De hondenbek

Volwassen honden hebben een lange, middellange of korte bek met gemiddeld 42 tanden en kiezen. De kleine snijtanden voorin dienen om voedsel vast te pakken en helpen bij het verzorgen van en knagen aan een geïrriteerde huid. De hoektanden van de hond dienen om een prooi vast te pakken en te verscheuren. De voorste kiezen worden gebruikt om kleinere stukken voedsel te verscheuren en te vermalen en de kiezen achterin dienen om voedsel te vermalen voordat het wordt doorgeslikt. Wanneer u de bek van uw hond opent mag alleen de witte kroon van iedere tand zichtbaar zijn. De kroon, die al het kauwwerk uitvoert, is bedekt met duurzaam email, de hardste materie in het lichaam. Iedere tand zit verankerd in het bot door middel van één of meer wortels. De wortels, die niet zo hard zijn als de kroon, passen netjes in holtes in het bot en zitten vast aan het bot door middel van een taai membraam, dat parodontaal ligament wordt genoemd. Tandvlees, ook wel gingiva genoemd, bedekt het bot van de kaak. In een gezonde bek is het tandvlees lang genoeg om de wortels te bedekken, zodat alleen de harde emaille kroon zichtbaar blijft. Net als mensen, krijgen honden in hun leven tweemaal tanden en kiezen. De melktanden ontwikkelen zich in de eerste levensweken en zijn relatief klein en scherp. Ze blijven slechts korte tijd zitten en wanneer de hond 12 weken oud is, worden ze geleidelijk vervangen door het permanente gebit. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. Het gebit moet tijdens het wisselen goed gecontroleerd worden. Wanneer de hond zes maanden oud is, moeten alle melktanden zijn vervangen door het blijvende gebit.


Wat veroorzaakt gebitsaandoeningen?

Na het eten vindt een reactie plaats tussen kleine voedseldeeltjes en bacteriën, die normaal in de bek aanwezig zijn, waardoor een onzichtbaar laagje, biofilm genaamd, wordt gevormd. Deze biofilm bedekt het oppervlak van de tanden en het tandvlees en na korte tijd gaat de biofilm zich steeds vaster hechten aan het tandoppervlak. Dit is plak. Plak is niet duidelijk te zien met het blote oog, maar kan zichtbaar worden gemaakt met behulp van speciale kleurstoffen of ultraviolet licht. Bacteriën kunnen ook zodanig inwerken op voedseldeeltjes, dat een zwavelachtig mengsel wordt geproduceerd, waardoor de ons zo bekende hondenadem sterker wordt. Wanneer plak niet wordt behandeld, komt het vaster te zitten en wordt het harder doordat er mineralen in gaan vastzitten, dit is tandsteen. Tandsteen is goed zichtbaar als een gele, bruine of grijze korst, die normaliter het eerst voorkomt bij de grens van het tandvlees. Op die plaats raakt het delicate weefsel van het tandvlees door de voortdurende aanwezigheid van bacteriën in plak en tandsteen geïrriteerd en ontstoken. De grens van het tandvlees ziet er rood en geïrriteerd uit, is gezwollen en zal gemakkelijk bloeden. Dit is tandvleesontsteking. Professionele tandverzorging door uw dierenarts is nu nodig om onomkeerbare aantasting van het gebit te voorkomen. Aangetaste tanden en kiezen raken uiteindelijk los en zullen worden verloren. Er ontstaat aanzienlijke pijn wanneer de geïnfecteerde gebieden tijdens het kauwen worden geraakt, zodat de hond met tegenzin zal eten of de pijn zal vermijden door te kauwen met de minder aangetaste kant van de bek. Ten slotte kunnen bacteriën in de bloedbaan terechtkomen via geïnfecteerd bot of tandvleesweefsel, waar verdere schade kan ontstaan aan de nieren, lever en hartkleppen.Om dergelijke problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het gebit van een hond een leven lang meegaat, doet u er goed aan om de volgende vier stappen te volgen:

1. Geef voeding die helpt tandsteenvorming te verminderen
Wij geven u graag advies welke voeding voor uw hond het best geschikt is.

2. Regelmatig poetsen
Het is belangrijk om regelmatig het gebit van uw hond te poetsen. Door te poetsen wordt het grootste deel van de biofilm verwijderd voordat die de kans krijgt om plak te worden.

Wij raden aan Beaphar Dog -a- Dent pasta in combinatie met de speciale tandenborstel te gebruiken. Humane tandpasta gaat schuimen en doordat honden niet kunnen spugen, slikken ze alles door en dit kan darmstoornissen veroorzaken. Ook zitten er stoffen in die voor ons geen enkel probleem opleveren, maar voor honden bloedverdunnend kunnen werken. Een hond moet wennen aan gebitverzorging. Hieronder volgt een stappenplan om tandenpoetsen te leren; doe dit met geduld en blijf regelmatig herhalen. Heeft uw hond er genoeg van of wordt de hond vervelend; stop er dan mee; het gaat nog vaak gebeuren dus poetsen mag geen straf worden! Na ongeveer twee weken zijn de meeste honden helemaal gewend aan hun dagelijkse gebitsverzorging.

Stappenplan tandenpoetsen

Dieren moeten wennen aan gebitsverzorging. Hieronder volgt een stappenplan om tandenpoetsen te leren; doe dit met geduld en blijf regelmatig herhalen.
Heeft uw hond of kat er genoeg van of wordt het vervelend, stop er dan mee, het gaat nog vaak gebeuren, dus het poetsen mag geen straf worden!

1) Lip omhoog schuiven.

2) Tandpasta laten proeven (vaak geen probleem door de leversmaak).

3) Wennen aan een ‘voorwerp’ op de tanden: wrijf met een vinger of met de achterzijde van de tandenborstel over een hoektand, daarna over de 
premolaren, de molaren en als laatste de snijtanden (vaak het minst leuk
omdat het zo dicht bij de neus is).

4) Laten wennen aan de tandenborstel: als de hond of kat aan bovenstaande stappen gewend is, kunt u proberen de bek te openen en de boven- en onderzijde te poetsen en als laatste de binnenzijde.

Tip: Laat de onderkaak steunen op uw hand en dek de ogen niet af. Dit is prettiger dan wanneer ze geen zicht hebben op wat er gebeurt.

5) Poets het gebit van uw hond of kat bij voorkeur dagelijks maar zeker minimaal 2 keer per week. Gebruik geen humane tandpasta. Deze bevat fluoride en schuimvormende stoffen die indien doorgeslikt o.a. darmstoornissen bij honden kunnen veroorzaken.

 


3. Geef speeltjes en kauwproducten voor het gebit

De meeste honden houden ervan om op van alles te kauwen. Er bestaan speeltjes die speciaal zijn ontworpen voor het schoonmaken van het gebit. Deze kauwspeeltjes zijn gemaakt om langs het oppervlak van de tanden te wrijven en verwijderen hierdoor het grootste deel van de biofilm. Dit helpt vroegtijdig tandsteen af te breken. Hoewel de voorkant van de bek op deze manier redelijk schoon kan worden, zijn speeltjes minder effectief bij het voorkomen van tandsteenvorming achter in de bek.

4. Bezoek uw dierenarts voor geregelde controles en indien nodig een professionele reiniging

5. Mondwater in het drinkwater

Tandenpoetsen gaat bij sommige honden of katten niet zo makkelijk. Het mondwater zorgt voor een eenvoudige oplossing en is ook te combineren met tandenpoetsen, wat zorgt voor een nog beter resultaat.

Het wordt gemengd met het drinkwater, en is geur en smaakloos.

In de bek zitten bacteriën en voedselresten, die zorgen voor tandplak en dat veroorzaakt tand en tandvlees problemen. In het mondwater zitten enzymen die dit tegengaat, waardoor de tandplakvorming wordt verminderd.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.