Een allergische reactie is een ‘overdreven’ reactie van het immuunsysteem op stoffen die het lichaam binnenkomen, meestal via de huid of de darmen. Dit kunnen pollen zijn, voedselbestanddelen, mijten enz.

Een allergische reactie uit zich vaak door maag- en darmklachten en huid- en vachtproblemen. Doorgaans heeft de hond erg veel jeuk, waarbij de hond zich overmatig likt, krabt en/of bijt totdat de huid beschadigd is.


De meest voorkomende allergische huidaandoeningen zijn:

- vlooienallergie
- atopie
- voedingsallergie
- contactallergie
Een combinatie van verschillende allergieën is ook mogelijk.


Vlooienallergie

Een vlooienallergie komt veel voor. Bij een vlooienallergie is het speeksel van de vlo het allergeen. Vaak is er de overtuiging dat de hond geen vlooien heeft en een vlooienallergie dus niet mogelijk is, maar één vlooienbeet kan nog weken doorwerken. Het is dus goed mogelijk dat de vlo niet gezien is (word).

Een vlooienallergie geeft heftige jeuk, met name op de rug, buik en staartbasis. Vaak zijn er ook korsten en kaalheid te zien op het achterlijf bij de staartbasis. Het is belangrijk om de hond te beschermen tegen vlooien, maar nog belangrijker is het om de omgeving te behandelen met een omgevingsspray. Wanneer de huid van de hond is beschadigd, zijn er bij ons ook producten verkrijgbaar die jeukstillend en verzachtend werken.


Atopie

Atopie is een allergie voor stoffen uit de omgeving, zoals bijvoorbeeld stuifmeel van bloeiende gewassen, huidschilfers of huisstofmijt. Kenmerkend voor honden met atopie is het schuren van de kop langs objecten en het overmatig likken en bijten van de onder voeten.

Het beste is natuurlijk het allergeen vermijden, maar dat is praktisch vaak onmogelijk. Er zijn bij ons producten verkrijgbaar die jeukstillend en verzachtend werken, maar voor een behandeling moet u met de hond naar de dierenarts.


Voedingsallergie

Bij een voedingsallergie is de hond overgevoelig voor bepaalde bestanddelen uit het voer. Meestal uit dit zich door maag- en darmklachten en/of huid- en vachtproblemen gepaard met jeuk.

Het is lastig om te bepalen op welk voedingsbestand de hond precies reageert. Vandaar het advies om zes tot acht weken een dieet aan de hond te geven dat enkel voedingsmiddelen bevat die de hond nog nooit eerder heeft gegeten. Dit om de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk te houden. Het is belangrijk dat de hond tijdens zijn dieet alleen snacks en kauwproducten krijgt met dezelfde voedingsstoffen. Gelukkig hebben wij een steeds uitgebreider assortiment producten voor honden met een voedingsallergie. We adviseren u graag in de winkel.


Contactallergie

Een contactallergie komt gelukkig niet heel vaak voor. De symptomen lijken erg op die van atopie, maar bij contactallergie zijn vooral de dunbehaarde delen (zoals buik en liezen) geïrriteerd. Bij een contactallergie reageert de hond op iets waar zijn huid direct mee in aanmerking komt. Dit kan bijvoorbeeld vloerbedekking, shampoo of zijn mand of kussen zijn.

Zodra bekend is waar de allergie vandaan komt moet de bron zo snel mogelijk weggenomen worden en kan de huid behandeld worden met een verzachtend middel.

 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.