Een van de vervelendste problemen is een hond die zijn baasje mee ‘trekt’ tijdens het uitlaten. Wij krijgen ook regelmatig de vraag naar een hulpmiddel om het trekken te stoppen. Omdat wij een dierenspeciaalzaak zijn die het welzijn van de dieren het belangrijkste vinden, verkopen wij deze niet.

Iedere hond kan wandelen zonder trekken aanleren zonder hulpmiddelen die vaak meer kwaad dan goed doen. Het is misschien niet de snelste methode, maar wel de eerlijkste.

Let wel: wandelen zonder trekken is iets anders dan het volgen aan de voet in een training. Wandelen zonder trekken is een opvoedingsoefening waarbij we de hond willen aanleren aan een ontspannen lijn mee te lopen. Er komt best wat bij kijken om deze oefening aan de hond te leren. Doorzettingsvermogen, consequentie en de juiste timing is erg belangrijk. Soms gaat dit erg goed, maar vaak wil het maar niet lukken. Wij adviseren u om dan een aantal lessen bij een gediplomeerde hondentrainer te volgen.


Waarom trekt de hond aan de lijn?

· Meestal omdat de hond niet goed heeft geleerd om aan een ontspannen lijn mee te lopen.
· Het trekken is beloond, de hond komt waar hij zijn wil.
· Het ‘normale’ tempo van de hond ligt meestal hoger dan van ons.
· De hond heeft teveel energie.


Tips om te oefenen met uw hond

· Met het oefenen van het wandelen zonder trekken kunt u met een pup wel beginnen, maar u koppelt er nog geen commando aan. De pup weet nog helemaal niet wat het betekend dus wordt het commando inhoudsloos. Wat u wel kunt doen is de momenten dat uw hond aan een ontspannen lijn meeloopt belonen. Wanneer u dit consequent doet, gaat de pup begrijpen wat u bedoeld. Dat is het juiste moment om er een commando aan te koppelen, zoals bijvoorbeeld ‘wandel’. Welk commando u kiest is niet belangrijk, maar vanaf dat moment moet het wel steeds hetzelfde commando zijn. Het is belangrijk om altijd kleine, zachte trainingssnoepjes op zak te hebben. De wat grotere hondenkoekjes zijn niet geschikt. Het snoepje moet hap, slik, weg zijn.

· Wanneer de pup / hond iets ziet waar hij naartoe wilt, dan kunt u het beste eerst proberen de aandacht van uw hond te krijgen. Loop een paar stappen naar achteren en noem de naam van de hond. Lok hem eventueel met een voertje of speeltje mee naar achteren. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw hond eerst aandacht heeft voor u en niet voor al het andere. Wanneer hij geluisterd heeft en daarvoor is beloond, kunt u een teken of commando, bijvoorbeeld ‘vrij’ geven zodat hij naar datgene toe wilt wat hij heeft gezien. Op deze manier leert hij dat trekken aan de riem niets oplevert, maar naar de baas luisteren wel.

· Wanneer de hond trekt naar een bepaalde richting, loop dan de andere kant op of sta stil.

· Loop niet altijd hetzelfde rondje met de hond.

· Een korthouder of tuig kan ervoor zorgen dat u minder uit balans wordt getrokken.

· Veel mensen gebruiken een flexilijn (=rollijn) om de hond iets meer vrijheid te geven. Omdat niet duidelijk is waar het einde van de lijn is voor de hond, kan dit het trekken bevorderen. De ene keer is de lijn kort, de andere keer als hij eraan trekt geeft de lijn mee. Wanneer u een rollijn gebruikt, dan kunt u het beste verschil maken in het lopen aan een korte lijn, dat is het wandelen zonder trekken en het lopen aan een lijn die mag uitlopen. Leer de hond hier de juiste commando’s bij, zoals ‘wandel’ en ‘vrij’.


Waarom de hulpmiddelen niet geschikt zijn:

Halti
De halti lijkt een beetje op een paardenhalster. Het is gemaakt van nylon en ontwikkeld door Roger Mugford. In tegenstelling tot een halster bij paarden, wordt een halti strak om de neus aangetrokken. De halti is daarom een correctiemiddel, waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst. Het bandje over de neus is een constante dominante handeling.

Gentle leader
De gentle leader is afgeleid van de halti. De gentle leader is echter zwaarder dan de halti. Ook hiermee wordt het ‘bijten’ over de snuit nagebootst. Dit wordt versterkt op het moment dat de kop van de hond wordt afgewend.

Follow-me
De follow-me is een soort tussenvorm van de halti en de gentle leader. De follow me lijkt op de gentle-leader, maar heeft aan de onderzijde een extra bandje met een oog waaraan de riem bevestigd kan worden. Dit bandje zorgt ervoor dat de neusriem strakker wordt aangetrokken op het moment dat de kop wordt afgewend.

Slipketting
Ook bij een slipketting wordt de hond constant bestraft. De band zit vaak verkeerd om waardoor hij aangesnoerd blijft, haren en vel komen tussen de schakels en het geluid van de rammelende ketting is een constante aankondiging van pijn. Bovenstaande middelen straffen de hond voortdurend, immers een dominante handeling dat voortduurt, is een correctie. Dus of deze honden nu gewenst of ongewenst gedrag vertonen daar kunnen ze geen onderscheid in maken, want de correctie blijft en neemt hooguit in intensiteit toe. Al met al dus geen middel om van je problemen af te komen. Sterker nog, vaak zal het de problemen alleen maar verergeren.

Voorbeeld:
Een hond wil graag naar een andere hond, hij wilt hem blij begroeten en springt naar hem toe. Op dat moment krijgt hij een enorme afstraffing doordat zijn keel wordt dichtgesnoerd met zijn vel en haren tussen de ijzeren schakels of doordat zijn neusriem wordt aangesnoerd en zijn kop wordt weggedraaid. Hij wordt dus bestraft omdat hij sociaal contact wil maken. Als dit vaker gebeurd, kan de hond een hekel krijgen aan andere honden. Een hond koppelt dingen aan elkaar, een andere hond betekend niet meer ; ‘ha gezellig, een soortgenoot’, maar ‘kijk uit, anders krijg je weer pijn’. De eigenaars snappen niet dat de hond die altijd zo leuk met andere honden speelde ineens begint uit te vallen naar andere honden.

In plaats van het probleem, het trekken van de hond aan de riem, op te lossen is er een nieuw probleem bij gekomen. Ook zijn er al meerder dierenartsen die waarschuwen voor deze zogenaamde trainingsbanden. Nekklachten na gebruik komen steeds vaker voor.
 

Bron: LICG. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via www.licg.nl.